Deze vegetarische Indiase Chow Mein is zeer populair in India en wordt Hakka Noodles genoemd. Vaak in combinatie met heerlijke bijgerechten.
Vegetarische Indiase Chow Mein, oftewel Hakka Noodles
Waar keukens elkaar ontmoeten krijg je soms interessante “kruisbestuivingen”. Zo zijn er ook een aantal hele leuke gerechten met zowel Indiase als Chinese invloeden, die in India de Indo-Chinese keuken wordt genoemd. Een beetje zoals wij de Chinees / Indonesische keuken kennen.
Sinfully Spicy maakte me daarop opmerkzaam en zij publiceerde enkele hele leuke recepten. Eén van die gerechten is “Hakka Noodles”. Ik kom er nog steeds niet achter wat het betekent, maar het is een erg lekkere bami van Indo-Chinese signatuur. Deze vegetarische bami laat zich goed combineren met groenten gerechten en Indo-Chinese kipgerechten, bijvoorbeeld Chili Kip, Kip Manchurian, en zeker het in India zeer populaire Gobi Manchurian. Echt super lekker 🙂
Recept Hakka Noodles
Ik heb een klein zakje Chinese wokgroenten in het recept opgenomen. Maar je kunt dat ook vervangen door wat witte kool, sperziebonen, rode paprika en wortel. Alles julienne gesneden. Dit lijkt me voor drie personen, zeker omdat je er vaak één van bovengenoemde gerechten bij doet.
Het leuke van de Indiase keuken is altijd dat ze daar al eeuwenlang vegetarisch koken en eten en dat je dus niet een vleesbami “uitkleedt”, deze Indiase Chow Mein hoort zo te zijn. Als je de bami wat pittiger wilt hebben doe je of meer groene pepers, en deze fijnhakken, en/of wat meer Hot Sauce. De bami is volgens recept zeker niet echt pittig.
Hakka Noodles – Vegetarische Indiase Chow Mein
Ingrediënten
Voor de bami
- 250 gr dunne eiernoedels (4 struikjes)
- 1 tl sesamolie om door de gekookte noedels te mengen zodat ze niet plakken
- 2 el olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- klein stukje gember fijngehakt
- 1 middelgrote ui in plakjes
- 1-2 Thai groene chillies (of 1 groene lombok pepers) opengesneden en ontzaad
- 1/2 bosje lente-uitjes groene delen en witte delen apart
- 250 gram Chinese wokgroenten
- zout en witte peper
Voor de saus
- 2 – 2,5 el soja saus
- 1 el witte azijn
- 1 tl Sriracha saus of snufje chili vlokken
- 1/2 tl suiker of honing
- snufje witte peper
- zout naar smaak
Instructies
De saus maken
- Meng alle saus ingrediënten in een kommetje.
De bami
- Kook eerst de noedels in water met zout volgens gebruiksaanwijzing, giet ze dan af, spoel ze af met koud water om het koken te stoppen en meng er 1/2 tl olie doorheen.
- Neem een flinke wok en verhit de olie. Voeg dan de knoflook en gember toe en roerbak enkele seconden. Voeg dan meteen de ui, lente-ui, en de groene chilies toe en roerbak totdat de ui begint te bruinen. Voeg dan de saus mix toe en bak 2 minuten op hoog vuur totdat de saus indikt.
- Dan kun je de Chinese wokgroenten (kool, wortel, paprika) toevoegen en ook 1-2 minuten meebakken. Strooi er nu zout en peper overheen.
- Voeg dan de noedels toe en ook de groene delen van de lente-uitjes en roerbak totdat de bami warm.
Notities
- In de Indiase gewoonte wordt de saus toegevoegd voordat je de groenten en de noedels toegevoegd. Veel meer Chinees (en ik denk beter) wordt de saus na de groenten en noedels.
- Ik heb een klein zakje Chinese wokgroenten in het recept opgenomen. Maar je kunt dat ook vervangen door wat witte kool, sperziebonen, rode paprika en wortel. Alles julienne gesneden. Dit lijkt me voor drie personen, zeker omdat je er vaak één van bovengenoemde gerechten bij doet.
2 comments
Wiki geeft antwoord, Jan. De Hakka’s zijn een Chinees volk, waarvan er vele in het verleden vanuit Noord-China naar de Kantonese provincies in het zuiden van China zijn gevlucht. Hakka betekent gastfamilies (i.e. gastfamilies in de Kantonese provincies). De Hakka’s zijn verder over de wereld uitgevlogen, o.a. ook naar India. Dit noedelgerecht is dus ongetwijfeld door de Indiase Hakka’s in de Indiase keuken terechtgekomen.
Hé wat leuk Fred. De zogenaamde Indo-Chinese keuken schijnt in India zeer populair te zijn. En deze Hakka Noodles zijn daar een voorbeeld van.