Vegetarische Indiase biryani

by Jan Scherders

Deze vegetarische Indiase biryani uit Hyderabad is een feest voor het oog en een smaakfestijn in de mond. Rijk aan ingrediënten maar makkelijk te maken.

Deze vegetarische Indiase biryani is makkelijk te maken

Biryani is een Indiaas rijstgerecht en een beetje de Indiase variant van de rijstgerechten die overal ter wereld vind waarbij rijst en groenten (en vlees of vis) in één pan worden gegaard. Zoals bijvoorbeeld Jambalaya en Paella. Dit rijstgerecht is vegetarisch en één van de meest populaire biryani recepten van Veg recipes of India.

Laat je niet imponeren door de lange lijst van ingrediënten, het is een kwestie van organiseren. Als je Indiase gerechten gaat maken is het handig om alles van tevoren klaar te zetten, dus kruiden, specerijen, en groenten. Liefst al in kommetjes georganiseerd wat tegelijk de pan in gaat. Dat geeft rust en overzicht.

Een pannetje met rijst

We beginnen met de rijst. Die week je even. En dan gaat de rijst tezamen met de specerijen en het water de pan. Je kookt de rijst dan net niet gaar. Zeg 10 minuten in plaats van een kwartier. Je giet de rijst af en roert er een keer door.

Dan zet je de hete lucht oven aan op 140 graden en zet daarin een gietijzeren pan.

Een pannetje met groenten

En je gaat verder met de groenten. Je bakt wat specerijen aan in een pan, dan ook wat gember, knoflook en pepers, dan de groenten aanbakken, en je kookt dan eigenlijk de groenten in water en yoghurt. Ook weer niet helemaal gaar, zeg 5-10 minuten. Dan roer je de noten, rozijnen en amandel er doorheen.

Wat ik trouwens heb gedaan… is een zakje Hollandse wokgroenten (wortel, bloemkool, sperziebonen, etc) kopen, dan nog een aardappel, een paprika, wat champignons en een handje doperwten.

Gerecht afmaken

Nu pak je de gietijzeren pan en gaat laagjes van rijst en groenten maken. En over de rijst strooi je wat saffraan melk, verse kruiden.  En dan gaat de pan een half uur in de oven. Dat heet het gerecht een dum geven. Het is eigenlijk het afgaren van het gerecht bij lage tot matige temperatuur. Dan pan uit de oven, keer roeren en even laten staan.

Rijk aan smaak

Deze biryani heeft een zeer rijke smaak. Klein beetje pittig maar voor de gemiddelde Nederlander plezierig pittig (je kunt ook één groene peper doen ipv twee) en een heerlijke zoete ondertoon door de noten, amandel en rozijnen. Smullen!!!

Het is misschien geen doordeweeks gerecht, maar zeer de moeite waard. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met Indiase doperwtensoep en je hebt een feestelijk maal voor vegetarische en niet-vegetarische eters want dit is nu echt een menu waarbij je geen vlees of vis mist.

Vegetarische Indiase biryani

Deze vegetarische Indiase biryani uit Hyderabad is een feest voor het oog en een smaakfestijn in de mond. Rijk aan ingrediënten maar makkelijk te maken. 
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de rijst

  • 300 gram basmati rijst dat is circa 300 ml
  • 1 cup water om de rijst te weken
  • 3 groene kardemom
  • 1 zwarte kardemom
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 stokje kaneel (dalchini)
  • 1 Indiaas laurierblad
  • 2 stukjes foelie
  • 300 ml water 1 op 1 met de rijst
  • zout naar smaak

Groente bereiding

  • 3 el ghee of olie
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 Indiaas laurierblad (tejpatta)
  • 1 zwarte kardemom
  • 3 groen kardemoms
  • 1/2 stokje kaneel (dalchini)
  • 1 grote ui in dunne plakjes
  • 1 el gehakte knoflook
  • 1,5 el verse gember, gehakt
  • 2 verse groene pepers in ringetjes
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl rood chilipoeder
  • 150 gram bloemkool in roosjes
  • 100 gram aardappelen in blokjes
  • 100 gram wortel in stukjes
  • 1 groene paprika in stukje
  • 50 gram sperzieboontjes in stukjes
  • 8-10 champignons in plakjes
  • 1 handje erwten vers of diepvries
  • 1 cup yoghurt romig geklopt
  • 1/2 cup water
  • zout naar smaak
  • 2 el cashew noten
  • 2 el rozijnen of sultana's
  • 2 el amandel schaafsel

Gerecht afmaken

  • 20 gram korianderblaadjes gehakt
  • 5 gram muntblaadjes gehakt
  • 4-5 el melk
  • 1/4 tl saffraan draadjes
  • 2 el rozenwater

Instructies

Voorbereidingen

  • Spoel de rijst en week de rijst een half uur in 1 cup water. Giet dan af en zet opzij. Snijd ondertussen alle groenten en zet alles klaar.

Rijst koken

  • Neem een kookpan en breng daarin vijf cups water (zelfde volume als de rijst) aan de kook. Voeg dan de rijst en de spices toe en roer alles een keer door mekaar. Laat de rijst dan op hoog vuur koken. Je haalt de rijst van het vuur als die bijna gaar is (3/4 gaar), de korreltjes moeten dan nog wat bite hebben. Giet dan de rijst af en roer een keer. Zet opzij

De groenten bereiden

  • Maak 4-5 eetlepels melk warm en doe daar de saffraan in en zet opzij. Zet de hetelucht oven op 140 graden en zet er een gietijzeren pan in (waar zowel de rijst als de groenten in kan).
  • Verhit daartoe de ghee of olie in een pan en voeg dan het karwijzaad, kardemom, laurierblad, kruidnagels, kaneel toe en bak even totdat de spices beginnen te kraken.
  • Voeg dan de uit toe en bak die op laag vuur. De uien moeten gooudbruin worden (of zelfs karameliseren). Ondertussen klop je een de yoghurt romig in een kommetje.
  • Als de uien goed zijn voeg dan de groene pepers, gember en en knoflook toe. Bak even totdat het typische knoflook/gember geurtje weg is en voeg dan de kurkuma en het rode chilipoeder toe. Roer een keer
  • Voeg nu de gehakte groenten toe en roerbak een paar minuten. Dan kan de yoghurt en het water erbij. Voeg wat zout toe en roer alles door mekaar. Kook nu de groenten (net niet) beetgaar, ze moeten echt nog goed knapperig zijn.
  • Als de groenten ok zijn kijk dan even of de "saus" niet te dun is. Laat anders nog even koken (je moet niet een echt dikke saus hebben maar ook niet waterig, beetje er tussenin).
  • Voeg nu de rozijnen, amandelen en cashew noten toe en roer alles door mekaar. Zet opzij

Gerecht afmaken

  • Neem nu de gietijzeren pan. En je gaat daarin lagen maken, je eindigt met een laag rijst. Begin met de helft van de "groentensmurry" in de pan te doen. Dan de helft van de rijst. Besprenkel dat met de helft van de saffraan melk, de koriander en de muntblaadjes. En dan nog een laag met groenten en een laag met rijst. En strooi daar dan de rest van de melk, de munt en koriander overheen en wat rozenwater.

Dum cooking van de biryani

  • Leg nu een vel aluminiumfolie op de pan (of een vochtige handdoek) en leg daarop de deksel.
    Nu ga je de het gerecht een zogenaamde dum geven, dat wil zeggen dat het gerecht in een goed afgesloten gietijzerenpan een klein half uur verder gaart op lage tot matige temperatuur. Zet de pan dan 25-30 minuten in de oven (of op het fornuis).
    Het makkelijkste is om dat in een matig warme oven te doen, ik zou zeggen 140 graden.
    Een andere manier is om het gerecht helemaal gaar te maken op het fornuis. Zet daartoe de pan op het fornruis - mogelijk met een warm gestookte grillplaat onder de pan - en laat dan een klein half uur op laag vuur verder garen.
  • Laat dan het gerecht een minuut of vijf rusten en serveer dan met raita, ui salade, mago pickle, of een papadum.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment