Vegetarische Indiase biryani uit Hyderabad

by Jan Scherders

Deze vegetarische Indiase biryani uit Hyderabad is een feest voor het oog en een smaakfestijn in de mond. Rijk aan ingrediënten maar makkelijk te maken.

Vegetarische biryani rijk aan smaken en geuren

Biryani is een Indiaas rijstgerecht en een beetje de Indiase variant van de rijstgerechten die overal ter wereld vind waarbij rijst en groenten (en vlees of vis) in één pan worden gegaard. Zoals bijvoorbeeld Jambalaya en Paella.

Deze luxe vegetarische biryani uit Hyderabad is één van de meest populaire recepten op de website Veg recipes of India. Als je alle ins and outs wil weten – en foto’s van iedere stap die je moet maken – dan kun je de dat op de site van Veg Recipes of India eens rustig nalezen.

De bereiding vraagt wel wat geduld. Maar laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten. Als je alles stap voor stap doet dan is het eigenlijk heel makkelijk te maken. Eerst kook je de rijst half gaar met geurige specerijen. Daarna maak je een groente curry. En dan maak je laagjes van rijst en groente curry in een gietijzeren pan. En dan wordt het gerecht in de oven gaar gemaakt. Op deze manier krijgt de biryani een prachtige mengelmoes van geuren en smaken.

Laat je dus niet imponeren door de lange lijst van ingrediënten, het is een kwestie van organiseren. Als je Indiase gerechten gaat maken is het handig om alles van tevoren klaar te zetten, dus kruiden, specerijen, en groenten. Liefst al in kommetjes georganiseerd wat tegelijk de pan in gaat. Dat geeft rust en overzicht.

Een pannetje met rijst

We beginnen met de rijst. Die week je even. En dan gaat de rijst tezamen met de specerijen en het water de pan. Je kookt de rijst dan half gaar. Zeg 10 minuten in plaats van een kwartier. Je giet de rijst af en roert er een keer door. Dan zet je de oven aan op 160 graden en zet daarin een gietijzeren pan.

Een pannetje met groenten

En je gaat verder met de groenten. Je bakt wat specerijen aan in een pan, dan ook wat gember, knoflook en pepers, dan de groenten aanbakken, en je kookt dan eigenlijk de groenten in water en yoghurt. Ook weer niet helemaal gaar, zeg 5-10 minuten. Dan roer je de noten, rozijnen en amandel er doorheen.

Wat ik trouwens heb gedaan… is een zakje Hollandse wokgroenten (wortel, bloemkool, sperziebonen, etc) kopen, dan nog een aardappel, een paprika, wat champignons en een handje doperwten.

Gerecht afmaken

Nu pak je de gietijzeren pan en gaat laagjes van rijst en groenten maken. En over de rijst strooi je wat saffraan melk, verse kruiden.  En dan gaat de pan een half uur in de oven. Dat heet het gerecht een dum geven.

The dum pukht method of cooking has its roots in Persia. It is a technique of slow cooking food in tightly sealed pots thereby not allowing any steam to escape. The result is that the food gets slow cooked in its own steam and juices on a low heat infusing the flavors and aroma of the various herbs and spices in the food.

Dan pan uit de oven, keer roeren en even laten staan.

Rijk aan smaak

Deze biryani heeft een zeer rijke smaak. Klein beetje pittig maar voor de gemiddelde Nederlander plezierig pittig en een heerlijke zoete ondertoon door de noten, amandel en rozijnen. Smullen!!!

Het is misschien geen doordeweeks gerecht, maar zeer de moeite waard. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met Indiase doperwtensoep en je hebt een feestelijk maal voor vegetarische en niet-vegetarische eters want dit is nu echt een menu waarbij je geen vlees of vis mist.

Een biryani is een feestelijke gerecht en staat centraal in de maaltijd. Daaromheen kun je bijgerechten serveren. Denk dan aan raita, ui salade, mango pickles, of een papadum. Deze Tomaat Ui Komkommer raita zou het bijvoorbeeld heel goed doen bij deze vegetarische biryani.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische Indiase biryani

Deze vegetarische Indiase biryani uit Hyderabad is een feest voor het oog en een smaakfestijn in de mond. Rijk aan ingrediënten maar makkelijk te maken. 
Porties: 4

Ingrediënten

Rijst weken

  • 300 gram basmati rijst
  • 1 cup water om de rijst te weken

Rijst koken

  • 3 groene kardemom
  • 1 zwarte kardemom
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 stokje kaneel (dalchini)
  • 1 Indiaas laurierblad
  • 2 stukjes foelie
  • 5 cups water volume is 1 op 1 met de gekookte rijst
  • 1/2 tl zout

De groenten

  • 100 gram vastkokende aardappelen in blokjes
  • 250 gram Hollandse wokgroenten OF: 150 gram bloemkool, 100 gram wortel, 50 gram sperzieboontjes
  • 1 handje erwten vers of diepvries
  • 1 groene paprika in stukje
  • 8-10 champignons in plakjes
  • 1 grote ui in dunne plakjes
  • 1,5 el verse gember, gehakt
  • 1 el gehakte knoflook

Voor de biryani

  • 3 el ghee of olie
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 Indiaas laurierblad (tejpatta)
  • 1 zwarte kardemom
  • 3 groen kardemoms
  • 1/2 stokje kaneel (dalchini)
  • 2 verse groene pepers in ringetjes
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl rood chilipoeder
  • 1 cup yoghurt romig geklopt
  • 3/4 cup water
  • zout naar smaak
  • 2 el cashew noten
  • 1 el rozijnen of sultana's
  • 2 el amandel schaafsel

Gerecht afmaken

  • 20 gram korianderblaadjes gehakt
  • 5 gram muntblaadjes gehakt
  • 4-5 el melk
  • 1/4 tl saffraan draadjes
  • 2 el rozenwater

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    Voorbereidingen

    • Spoel de rijst en week de rijst een half uur in 1 cup water. Giet dan af en zet opzij. Snijd ondertussen alle groenten en zet alles klaar.
    • Verhit een 4-5 eetlepels melk en week daarin de saffraan.
    • Zet de oven op 180 graden en zet er een gietijzeren pan in (waar zowel de rijst als de groenten in kan).

    Rijst koken

    • Neem een kookpan en breng daarin vijf cups water (zelfde volume als de gekookte rijst) aan de kook. Als het water heet wordt voeg je de spices toe. Als het water kookt ook de rijst en roer alles een keer door mekaar. Laat de rijst dan op hoog vuur koken.
    • Je haalt de rijst van het vuur als die bijna gaar is (3/4 gaar), de korreltjes moeten dan nog wat bite hebben. Giet dan de rijst af en roer een keer. Zet opzij.

    De groenten bereiden

    • Verhit daartoe de ghee of olie op matig vuur in een pan en voeg dan het karwijzaad, kardemom, laurierblad, kruidnagels, kaneel toe en bak even totdat de spices beginnen te kraken.
    • Voeg dan de ui met een beetje zout toe en bak die op laag vuur. De uien moeten goudbruin worden (of zelfs karamelliseren). Ondertussen klop je de yoghurt romig in een kommetje.
    • Als de uien goed zijn voeg dan de groene pepers, gember en en knoflook toe. Bak even totdat het typische knoflook/gember geurtje weg is en voeg dan de kurkuma en het rode chilipoeder toe. Roer een keer.
    • Voeg nu de gehakte groenten, de paprika, de aardappelen, de champignons en de erwten toe en roerbak een paar minuten. Zet het vuur dan laag en voeg de opgeklopte yoghurt toe en meng alles.
    • Nu kan het water erbij. Voeg wat zout toe en roer alles door mekaar. Kook nu de groenten beetgaar, ze moeten echt nog goed knapperig zijn.
    • Als de groenten ok zijn kijk dan even of de "groentesaus" niet te dun is. Laat anders nog even koken (je moet niet een echt dikke saus hebben maar ook niet waterig, beetje er tussenin).
    • Voeg nu de rozijnen, amandelen en cashew noten toe en roer alles door mekaar. Zet opzij

    Dum cooking van de biryani

    • Neem nu de gietijzeren pan uit de oven. En je gaat daarin lagen maken, je eindigt met een laag rijst. Begin met de helft van de "groentesaus" in de pan te doen. Dan de helft van de rijst. Besprenkel dat met de helft van de saffraan melk, de koriander en de muntblaadjes. En dan nog een laag met groenten en een laag met rijst. En strooi daar dan de rest van de melk, de munt en koriander overheen en wat rozenwater.
    • Nu ga je de het gerecht een zogenaamde dum geven, dat wil zeggen dat het gerecht in een goed afgesloten gietijzeren pan een klein half uur verder gaart op matige temperatuur. Het makkelijkste is om dat in een oven te doen.
    • Leg nu een vel aluminiumfolie op de pan (of een vochtige handdoek) en leg daarop de deksel. Zet de pan dan 25-30 minuten in de oven (of op het fornuis).
    • Laat dan het gerecht een minuut of vijf rusten en serveer dan met raita, ui salade, mango pickles, of een papadum.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment

    Rating recept