Vegetarische goulash met adukibonen

by Jan Scherders

Deze vegetarische goulash maak je met adukibonen, ui, knoflook, wortel, groene paprika’s, goed Hongaars paprikapoeder en wat tomatenpuree.

Wat zijn adukibonen?

De oorspronkelijke benaming van dit gerecht was Red Bean Stew en adukibonen worden dan ook wel rode bonen genoemd. Het zijn kleine rode boontjes, die kennelijk vooral in de Japanse eetcultuur populair zijn. En omdat ze een beetje zoetige smaak hebben worden ze veel in desserts gebruikt. Je vindt deze boontjes oa bij een toko.

Adukibonen

Adukibonen

Hoe Martha Rose Shulman bedacht heeft om deze boontjes in een goulash te verwerken weet ik niet, maar wat mij betreft is het een erg goede keuze. Qua smaak en qua kleur. Sommige zeggen dat je de boontjes niet hoeft te weken, anderen zeggen van wel. Ik vond degenen die WEL zeggen overtuigender en daarom week ik de boontjes een nacht.

Dan de kooktijd. Deze goulash staat ongeveer twee uur te pruttelen en mijn eerste ervaringen zijn dat de goulash dat ook nodig heeft. Enerzijds om de boontjes echt zacht te krijgen en anderzijds om ervoor te zorgen dat je geen soep maar een stoofpot hebt. Dat de goulash dus wat indikt.

Bloem en zure room op het laatst erbij

Hoe maak je deze goulash? Je brengt de bonen in een pan water aan de kook, en ondertussen fruit je de groenten. Dan voeg je de bonen met kookvocht bij de groenten en dat laat je een paar uur pruttelen. Althans dit is de essentie van het originele recept. De Hongaarse gulyás was volgens Martha Rose Shulman de inspiratie voor dit gerecht

Het aardige van recepten op de New York Times is dat er altijd levendig commentaar wordt gegeven. En hoewel het recept veel waardering kreeg vonden een aantal mensen het gerecht toch wat soepachtig. Nou is de echte gulyás ook niet zo dik (eigenlijk een hele dunne stoofpot, meer een soep), maar misschien hebben die lezers niet gelezen dat in het recept stond dat je om een dikkere goulash te krijgen op het laatst een paar koppen bonen met wat vocht uit de pan kunt halen, dat pureren en dan weer terug doen.

Ik heb zelf naar analogie van het Hongaarse gerecht Paprikash gerecht op het laatst wat bloem gemengd met zure room toegevoegd. En dan heb je dus een echt dikke stoofpot. En dan hoeft die lik yoghurt uit het oorspronkelijke recept ook niet meer, want je hebt al zure room (en dat hoort bij goulash 😉 ).

Wat ik nog niet uitgetest heb is om de boontjes eerst apart te koken en dan met (wat) kookwater aan de groenten toevoegen. Dat wordt in Indiase gerechten zoals bijvoorbeeld Sambar ook wel vaak gedaan.

Recept voor vegetarische goulash

Afijn, ik ben erg enthousiast over dit gerecht van mevrouw Martha Rose Shulman. Mogelijk kom ik in de toekomst nog met verbeteringen maar voor mij is het nu al een aanrader.

Als je het recept goed volgt dan kan er volgens mij niet veel mis gaan. Het enige aandachtpunt is dat je goed kijkt dat de stoofpot de gewenste dikte krijgt. Daarvoor heb ik al een paar suggesties gedaan (bonen pureren, wat bloem met zure room en doorheen roeren).

Oh ja, zeker niet onbelangrijk is dat deze goulash zoals een goede stoofpot betaamt de volgende dag nog lekkerder is. Dus je kunt deze goulash ook s’avonds terwijl je op de bank ligt lekker laten pruttelen en als je dan de volgende dag thuiskomt van werk opwarmen 🙂

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Vegetarische goulash met adukibonen

Deze vegetarische goulash maak je met adukibonen, ui, knoflook, wortel, groene paprika's, goed Hongaars paprikapoeder en wat tomatenpuree.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 pond adukibonen een nacht in koud water geweekt
  • 2 el olie
  • 1 grote ui
  • 2 winterpenen in blokjes
  • 2 groene paprika's maar een groene en rode paprika is wel leuker voor de kleur 😉
  • 6 knoflooktenen fijngehakt
  • 2 el Hongaars paprikapoeder (edelzoet)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gedroogd oregano
  • 1/2 tl suiker
  • 2 el rode wijnazijn
  • snuf cayennepeper (mag best wel een 1/2 theelepel zijn)
  • zout en peper naar smaak
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 1 klein bakje zure room

Instructies

  • Doe de bonen met twee liter koud water in een kookpan en laat de bonen een nacht weken. Giet het weekwater niet weg!!
    NB Er is de nodige discussie over wel of niet weken van deze bonen. Ik doe het wel.
  • Giet de bonen af en vang het weekwater op. Vul aan met vers water tot 2 liter. Zet de pan met de bonen en het water op het fornuis en breng aan de kook. Schuim af. Laat de bonen zachtjes koken terwijl je de groenten aanfruit. .
  • Neem ondertussen een braadpan en verhit daarin een paar eetlepels olie. Fruit hier de ui, wortel en paprika totdat de groenten zacht zijn en de ui doorschijnend. Voeg dan de fijngehakte knoflooktenen toe en laat die een minuutje meebakken. Voeg wat zout toe, nog een eetlepel olie en dan ook het paprikapoeder. Roerbak nog een paar minuten op laag vuur.
  • Schep de adukibonen met het kookwater bij de groenten en roer alles eens goed door. Voeg nu ook de tomatenpuree en laurierblad toe en laat de goulash nu een uur met deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan de cayennepeper, oregano, suiker en wijnazijn toe. Proef en breng op smaak met zout en peper. Laat de goulash nu nog een uur zachtjes pruttelen. Dan zouden de bonen echt zacht moeten zijn en de goulash goed ingedikt.
  • Mocht je de goulash nog wat dun vinden dan kun je een of twee koppen bonen met wat kookvocht uit de pan halen en die pureren. Dan weer terug in de pan.
    En je kunt een volle eetlepel bloem en zure room mengen en dan lepel voor lepel door de goulash roeren totdat je de gewenste dikte hebt. Die zure room is bovendien ketslekker in deze goulash.
  • Je kunt het dan zo serveren met rijst bijvoorbeeld.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment