Varkensgoulash met kleurige paprika’s is een tof idee van Jamie Oliver om varkensschouder in een heerlijke paprikasaus verrukkelijk mals te stoven.
Tot voor kort stond er nog een leuk filmpje op Youtube waar je de jonge Jamie het gerecht ziet maken maar dat filmpje is verdwenen. Maar Jamie heeft ons een tof recept kado gedaan 🙂 Ik vind het een fantastisch gerecht. Het ruikt lekker, het smaakt mega goed en door de kleurige paprika’s en de dot zure room met peterselie ziet het er enorm tof uit. Je eet het met basmati rijst.
Varkensgoulash van stuk varkensschouder
Het stuk varkensschouder dat je moet hebben is de bovenkant van de schouder wat de Amerikanen ook wel Boston Butt noemen. Zie anders Alles over het varken, daar vindt je meer info.
Varkensschouder is een tamelijk stug stuk vlees. Je moet het lang stoven voordat je het gaar en mals krijgt. Maar dan heb je wel een heerlijk stukje vlees, met veel smaak. Denk maar aan sukade. Jamie adviseert om 2 kilo schouder te nemen (bij stoofvlees houdt je netto altijd minder over na stoven), en dan met het vet er nog aan!! Dat vet heb je nodig om te stoven.
Wat heb je van de slager gekregen?
Jamie zegt dat je het vlees met het spek naar beneneden in een kwartier kun laten smelten en dat gaat wel lukken als je een varkensschouder met een relatief dunne vetlaag hebt. Maar als de slager er alle vet spek aan laat zitten is dat een heel ander verhaal.
Dus wat je volgens mij moet doen is OF een stuk varkensschouder met een kleine vetlaag bij de slager kopen (vragen dat ie de dikke speklaag grotendeels wegsnijdt) of als je toch een schouder met die speklaag hebt zelf die speklaag er grotendeels afsnijden.
Overigens, je hoeft dat spek niet weg te gooien. Je kunt er een bakje reuzel van maken. In Hongaarse recepten wordt goulash vrijwel altijd met reuzel bereid.
Zalige reuk
Je hebt voor dit gerecht een pan van 28 of 30 centimter doorsnee nodig.
Het bereiden van dit gerecht stelt eigenlijk niet veel voor, het werk heb je zo gedaan. Daarna staat de goulash drie uur in de oven. En dan begint het huis toch lekker te ruiken, miljaar!! O ja, voordat ik het vergeet … het vlees is na drie uur stoven zo gaar dat je het eigenlijk niet meer hoeft te snijden, je kunt het gewoon plukken. Dat staat ook leuker op het bord.
Varkensgoulash met kleurige paprika’s
Ingrediënten
- 2 kilo uitgebeende varkensschouder in één stuk, zonder vel, maar met het vet eraan
- zout en peper
- olijfolie
- 2 rode uien in ringetjes
- 2 verse rode Spaanse pepers zaadjes eruit en in dunne ringetjes
- 2 overvolle eetlepels gerookt paprikapoeder (mild)
- 2 tl karwijzaad
- 1 klein bosje verse marjolein of oregano alleen de blaadjes
- 5 paprika's (verschillende kleuren) in stukjes gesneden
- 1 pot geroosterde paprika's (280 gr) uitgelekt, gepeld en gehakt
- 1 blik roma tomaten van goede kwaliteit
- 4 el rode wijnazijn
- 400 gram basmati rijst (of anders vastkokende aardappels, medium groot)
Garnering
- 1,5 dl zure room
- 1 citroen geraspte schil
- 1 klein bosje peterselie, gehakt
Instructies
Spek Smelten (lees ook mijn opmerkingen)
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Kerf de vetlaag van de varkensschouder ruitvormig in tot aan het vlees en bestrooi het vlees royaal met peper en zout.
- Zet een grote ovenvaste stoofpan met deksel op het vuur tot de pan goed heet is. Giet een flinke scheut olijfolie in de pan en leg het vlees erin met de vetlaag naar onder toe. Bak het vlees in een kwartier op matig vuur om de vetlaag te laten smelten. Haal dan het vlees uit de pan en leg opzij.
Goulash maken
- Doe nu de uien, pepers, paprikapoeder, karwijzaad, marjolein/oregano, en een flinke snuf zout en peper in de pan en fruit het mengsel een minuut of tien. Voeg dan de in stukjes gesneden paprika's, de tomaten en de geroosterde paprika's toe.
- Leg het vlees ook weer terug in de pan en schep alles eens goed door mekaar. Voeg nu net genoeg warm water toe dat het vlees onderstaat. Giet ook de wijnazijn erbij en laat het vocht aan de kook komen.
- Leg nu de deksel op de pan en laat de goulash in de voorverwarmde oven 3 uur garen.
- Kook tegen het eind van deze periode naar keuze de rijst of de aardappelen.
- Neem een klein kommetje en doe daarin de zure room, de gehakte peterselie en citroenrasp en roer door mekaar.
- Haal nu het vlees uit de oven, trek het uit mekaar en zet op tafel. Serveer ieder wat aardappelen, een schep goulash en doe er een dot zure room op.