Traditionele Irish Stew met lamsnek

by Jan Scherders
Traditionele Irish Stew met lamsnek

Traditionele Irish Stew met lamsnek, aardappelen, winterpeen, ui gesudderd in een zelfgemaakte lamsbouillon. Heerlijk met koude “pickled” rode kool 🙂

Irish Stew maak je met lamsnek

Ook de Britten hebben een aantal klassieke stoofpotten in de aanbieding, en Irish Stew komt van de Ieren die dat traditioneel op St Patrick’s Day eten dacht ik. Irish Stew kan ook met rundvlees gemaakt worden maar moet volgens mij klassiek met lamsnek gemaakt worden. Sommige van jullie zullen denken … lamsnek ? Ja, langzaam gegaarde lamsnek is zalig.

Waar koop je lamsnek?

Er zijn weinig plekken waar je een goede en betaalbare lamsnek kunt halen (met been). Ik ben naar de geweldige halal slager op de Korvelse Weg in Tilburg gegaan en heb daar een hele nek gekocht. Die weegt ruim 1,5 kilo en daar zit zo’n kilo vlees aan. Heb zelf het vlees van het bot gesneden en van het bot (met de groenten zoals aangegeven in het recept) een mooie lamsbouillon gemaakt. En die heb ik tot circa een liter ingekookt.

De volgende dag heb ik het vlees van de nek in de bouillon gelegd, aan de kook gebracht en toen gewoon een paar uur laten trekken. Ik wilde persé lekker gaar vlees hebben. Daarna vlak voor het eten de bloemige aardappelen, wortelen en ui erbij en dan een kwartier later de vastkokende aardappelen. En dan op het eind heel effe laten rusten. Toppie 🙂

Enne … neem mijn suggestie van die rode kool aub ter harte. Het is razend lekker en je kunt het maken terwijl je met de Irish Stew bezig bent. En de volgende dag maak je met de andere helft van de rode kool weer iets anders 😉

Traditionele Irish stew recept Richard Corrigan

Over dit recept van Richard Corrigan zegt Angela Hartnett (the Guardian) :

‘I love what Richard Corrigan’s doing at the moment. He’s a very talented chef and has a very generous spirit, which translates into the food he cooks. What he’s done to Bentley’s Hotel in London is fantastic. This recipe of his is an absolutely delicious version of a hearty winter dish and I recommend it to everyone.’

Anyway, hier is het recept. In Ierland schijnt men dat traditioneel met “cold pickled” rode kool te eten. Ik heb het recept in dit verhaaltje opgenomen.

Traditionele Irish Stew met Lamsnek

Traditionele Irish Stew met lamsnek, aardappelen, winterpeen, ui gesudderd in een zelfgemaakte lamsbouillon. Heerlijk met koude "pickled" rode kool 🙂
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Iers
Porties: 4

Ingrediënten

  • een complete lamsnek met been zonder het been zul je dan ongeveer een kilo vlees overhouden
  • 450 gr bloemige aardappelen
  • 450 gr vastkokende aardappelen
  • 700 gram winterpeen in stukken gesneden
  • 1 grote ui in dikke ringen gesneden
  • een flinke pinch van verse tijmblaadjes
  • zout en peper
  • verse bieslook en peterselie voor garnering

Voor de lamsbouillon

  • botten van de lamsnek
  • 1 winterpeen in vieren
  • 1 ui in vieren
  • ½ steel bleekselderij in stukken
  • 1 laurierblad
  • twijgje tijm
  • een flinke tak peterselie gerot gehakt
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 1 tl zout

Instructies

Bouillon trekken

  • Als de slager de lamsnek uitbeent laat hem je dan ook de botten meegeven. Maak een mooie bouillon van de botten (zie ingrediënten). Doe alle botten met een liter of 1,5 – 2 water in de pan en breng aan de kook. Laat dan minstens twee uur trekken zonder deksel. Zeef daarna de bouillon en doe hem terug in een pan. Breng weer aan de kook en kook de bouillon in tot circa 900ml

De Irish Stew maken

  • Snijd de lamsnekken in flinke brokken en doe die in een flinke sauspan en giet de gemaakte bouillon erbij. Breng de bouillon aan de kook en en schuim de bouillon af
  • Schep met een schuimspaan de stukjes lamsnek uit de bouillon en zeef de bouillon. Doe dan de lamsnek weer terug en breng de bouillon weer aan de kook. Zet dan het vuur wat lager en laat de bouillon nog een minuut of 10 pruttelen
  • Snijdt de groenten (als je wilt kun je naast de wortelen en ui ook nog wat andere groenten erbij doen) en snijdt ook de bloemige aardappelen in blokjes en voeg die dan aan de pan toe en laat alles weer een minuut of 10 pruttelen
  • Voeg dan de ook in blokjes gesneden vastkokende aardappelen en ook de tijm en laat de stoofpot ruim een kwartier verder pruttelen (de lamsnek moet dan gaar zijn). De bloemige aardappelen zullen nu uit mekaar gevallen zijn en zullen de saus binden en de vastkokende aardappelen zijn nog gewoon aardappelen
  • Haal de pan van het vuur, zet de deksel erop en laat de pan een kwartier staan. Breng dan het gerecht verder op smaak en serveer het gerecht, genereus bestrooid met fijngesneden bieslook en peterselie

Ingelegde rode kool

Ingelegde rode kool of rode kool in het zuur – ik ben er niet helemaal zeker van wat de goede vertaling is-  dat wordt in een aantal landen (UK, Scandinavië) vaker gegeten. Ik geloof niet dat wij dat zo kennen. Maar bij mijn zoektocht naar het ultieme Irish Stew recept las ik ergens dat men dat traditioneel met “pickled red cabbage” eet.

En heb ik dat eens geprobeerd. Werkelijk super lekker. Het is een soort fris-zure salade van rode kool. Erg lekker en ik denk bij vele maaltijden een leuk bijgerecht. Ik ben daarvoor te rade gegaan bij The Guardian. De smaak schijnt beter te worden als je de ingelegde rode kool eerst een paar dagen in de koelkast zet.

Pickled Red Cabbage – Rode kool in het zuur

Gang: Bijgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1/2 rode kool in stukjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 piment korrels
  • 2 laurierbladeren
  • 1 stokje kaneel
  • 1/2 tl karwijzaad
  • 100 ml appel cider azijn
  • 200 ml appelsap zonder suiker
  • 2 el bruine suiker
  • 2 tl zout

Instructies

  • Neem een stevige braadpan en bak de rode kool in de olijfolie op matig vuur. Als de rode kool zacht begint te worden, voeg dan de spices, de azijn en appelsap toe.Voeg ook het zout en suiker toe en laat het een paar uur pruttelen op heel laag vuur. Proef dan en breng op smaak met azijn, zout en/of suiker. Schep het in een kom en serveer of doe het in een afsluitbare pot en zet in de koelkast (twee weken houdbaar)

Notities

In het oorspronkelijke recept werd eendenvet gebruikt, maar de Guardian bedacht dat het ook met olijfolie kan.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment