Traditionele Griekse Horiatiki salade

by Jan Scherders
Griekse Horiatiki salade

De traditionele Griekse Horiatiki salade maak je met tomaten, komkommer, groene paprika, rode ui, Kalamata olijven en feta kaas.

De Griekse Horiatiki salade is een dorpssalade

Als je zo eens rond neust op websites die er verstand van hebben, zoals bijvoorbeeld OliveTomato dan is de traditionele Griekse salade – Horiatiki genaamd – een hele eenvoudige salade. Horiatiki betekent ook zoiets als “dorpssalade”. En is eigenlijk door de toeristen populair gemaakt.

Vol van smaak, een echte zomerse salade

De basis is goede tomaten, komkommer, kalamata olijven, feta kaas en olijfolie.

Juicy red tomatoes, crisp cucumber, sharp onion, olive oil and of course … feta. The one and only famous authentic Greek Salad also known as Village Salad and in Greek: Horiatiki. This is the real thing, do not accept imitations of so-called “Greek Salads”. Straight from Greece this salad is full of flavor, nutrients and the goodness of summer produce!

Tips voor het maken van deze salade

Volgens bovengenoemde Olive Tomato zijn er ook wat regeltjes / best practices voor deze salade:

  • Geen sla.
  • Pas alles mengen kort voordat je serveert.
  • De feta kaas moet in zijn geheel op de groenten geplaatst worden
  • Tomaten en komkommer worden in tamelijk grote blokjes gesneden
  • Meestal wordt ook een groene paprika toegevoegd.
  • Olijven worden ontpit maar niet in plakjes aan de salade toegevoegd
  • Je eet de salade met brood en niet met pita
  • Gebruik echt goede Griekse olijfolie

Op een zonnige dag een hoofdgerecht?

Ik geef hier het recept dat ik bij de The Mediterranen Dish vond. Met wat goed brood erbij is het op een echt zonnige en hete dag een prima vegetarisch hoofdgerecht. In een kleinere portie een voorgerecht en in Griekenland wordt het ook als een bijgerecht bij (gegrild) kip, vlees of vis gegeten. Ikzelf eet dit vooral als hoofdgerecht of als bijgerecht bij een kip- of vleesspiesje. Bijvoorbeeld bij kip souvlaki.

Ik doe meestal alle groenten en olijven in een afsluitbare plastic bak. En dan maak ik van daaruit de bordjes op en doe dan de olijfolie, wijnazijn, feta en oregano erop, zoals op de foto. Zo kun je de rest koel bewaren en er een volgende dag eventueel weer iets leuks mee doen. Maar als je met vier bent kun je natuurlijk ook alles in één keer opeten.

 

Traditionele Griekse Horiatiki salade

De traditionele Griekse Horiatiki salade maak je met tomaten, komkommer, groene paprika, rode ui, Kalamata olijven en feta kaas.
Porties: 4
Auteur: themediterraneandish.com

Ingrediënten

  • 4 sappige tomaten in partjes
  • 1 komkommer gehalveerd over de lengte en dan in schijfjes van circa 1 cm
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 1 rode ui gehalveerd en dan in plakjes
  • griekse kalamata olijven ontpit, maar niet in plakjes
  • 4 el extra vierge olijfolie bij voorkeur Griekse olijfolie
  • 1-2 el rode wijnazijn
  • wat zout
  • 250 gram feta kaas in blokjes (fo zoals het heurt: in zijn geheel bovenop de groenten)
  • 1/2 el gedroogde oregano

Instructies

  • Doe de groenten in een grote kom en voeg er een handvol olijven aan toe
  • Vlak voordat je gaat eten: strooi er wat zout over en giet dan de wijnazijn en olijfolie erbij en meng alles
  • Voeg nu de feta blokjes en oregano toe en serveer met brood

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment