Toscaanse soep met bonen en farro graan

by Jan Scherders
Toscaanse soep met bonen en farro graan

Deze Toscaanse soep met bonen en farro graan is een zomerse maaltijdsoep met groenten, farro graan (lijkt op spelt graan) en witte bonen.

Toscaanse soep nog steeds in Luca

Zo’n 15 jaar geleden maakt Mark Bittman van de New York Times weer eens een reisje van de Alpen naar Rome en was benieuwd of alles nog hetzelfde was gebleven in al die jaren. En tot zijn geruststelling vond hij onder andere in Lucca – dat mooie oude stadje in Toscane – nog steeds een aantal mooie gerechten. Eén daarvan was uiteraard deze soep.

Het is een soort minestrone, met groenten uiteraard (ui, wortel, bleekselderij, tomaten), en met witte bonen en farro graan als vulling. Een eenvoudige soep, maar een heerlijke soep. De lezers van de New York Times weten de soep in ieder geval te waarderen 🙂 Hij geeft aan dat je water of bouillon kunt toevoegen. Bij dit soort soepen vind ik bouillon toch veel beter werken en ik voeg 1,5 liter water met drie groentebouillon blokjes toe. O ja, de verse kruiden maken echt een verschil!!

Wat is Farro graan?

Farro graan is een Italiaanse graansoort die erg op spelt graan lijkt. Het is een graan dat er al in de klassieke oudheid werd geteeld. Voor de Romeinse legioenen was farro echt een basisvoedsel. Nog steeds is het in Umbrië en Toscane de basis voor een stevige regionale soep, waarin ook groenten, bonen en spek worden gebruikt.

Farro heeft een nootachtige smaak en een stevige ‘bite’. Je kunt het kopen in de natuurvoedingswinkel, in een mediterrane speciaalzaak of in een grote supermarkt. Farro is echt een slow graan: de kooktijd is ongeveer 40 minuten. Die tijd wordt iets korter als je de korrels vooraf een paar uur laat weken in ruim koud water. Kun je het niet vinden ? Dan is spelt graan of gerst een goede vervanger voor farro graan.

Recept voor Toscaanse soep

In een recept dat er veel op leek bakken ze eerst wat blokjes pancetta en voegen dan pas de groenten toe. Misschien ook leuk om es te proberen.

Toscaanse soep met bonen en farro graan

Deze Toscaanse soep met bonen en farro graan is een zomerse maaltijdsoep met groenten, farro graan (lijkt op spelt graan) en witte bonen.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2 el extra vierge olijf olie
  • 1 grote ui, in plakjes
  • 2 stelen bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortelen, in blokjes
  • zout en peper
  • 1 el fijngehakte knoflook
  • 1 cup farro graan (of anders spelt of gerst)
  • 1 cup gedroogde witte bonen (een nacht geweekt)
  • 2 cups gehakte tomaten (of uit blik)
  • 1,5 liter groentebouillon of water
  • 1/4 cup gehakte verse peterselie
  • 1/4 cup gehakte basilicum blaadjes
  • vers geraspte parmezaanse kaas

1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur en als de olie heet is voeg dan de ui, bleekselderij, wortelen, zout en peper. Bak de groenten totdat de uit zacht is geworden en voeg dan de knoflook toe en roer. Voeg dan ook de bonen, tomaten, farro graan en bouillon toe
    • Breng aan de kook en zet dan het vuur laag en laat de soep ongeveer een uur pruttelen (totdat het graan en de bonen zacht/gaar zijn). Als de soep te dik is naar je zin kun je wat water toevoegen
    • Roer dan de peterselie en basilicum door de soep en laat nog een minuut of vijf koken. Proef en breng op smaak. Serveer met flink wat Parmezaanse kaas

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment