Tomatensoep met verse dille

Uit het Silver Palate kookboek

by Jan Scherders
Tomatensoep met verse dille

Deze tomatensoep komt uit het onvolprezen kookboek The Silver Palate. De verse dille geeft deze tomatensoep een hele fijne smaak.

Super lekkere tomatensoep met verse dille

Zo’n vijftig jaar geleden hadden twee Amerikaanse dames een winkel waarin ze vers gemaakt voedsel verkochten. En vervolgens hebben ze hun recepten opgeschreven en dat werd het beroemde Silver Palate kookboek. Dat vervolgens in zowat alle Amerikaanse keukens in de kast stond. Ik probeer met enige regelmaat een recept uit dat boek op deze website te zetten. Zo heb ik al hun beroemde Kip Marbella recept op deze website gezet.

In hun boek zeggen ze dat deze tomaten-dille soep hun meest populaire soep in de winkel was. En ze zeggen dat dit komt door de rijke smaak van de Italiaanse pruimtomaten. Maar ik denk dat de rijkelijk toegevoegde dille, de sinaasappelrasp, beetje piment en wat suiker de soep pas echt bijzonder maken.

Makkelijke soep om te maken

Het is overigens een makkelijke soep om te maken. Maar je bent er wel snel anderhalf tot twee uur mee bezig (dat is overigens hoofdzakelijk kooktijd). De beloning is een heerlijke en gezonde soep!!

Het recept in hun boek is wel voor minstens drie liter soep. Dat vond ik wat veel dus ik heb de hoeveelheden gehalveerd. En van hun bunch dille heb ik twee bakjes dille van 15 gram gemaakt. Het grootste deel daarvan is om de soep zijn smaak te geven en wat je overhoudt is voor het garneren van de soep.

Nu ik de soep meerdere keren gemaakt heb vind ik dat het toevoegen van 1-2 eetlepels tomatenpuree wel de “tomatensmaak” verhoogt, dus dat heb ik aan het originele recept toegevoegd.

Daarnaast…in de instructies voor het recept stond dat als je een passeerzeef gebruikt dat je dan de middelste schijf moet gebruiken. Nu pureer ik de laatste tijd met name groentesoepen steeds vaker met een ouderwetse passeerzeef omdat dan de textuur in de soep behouden blijft. En dat heb ik nu ook gedaan. Als je een meer fluwelen soep wilt zoals dit dan kun je soep beter door de blender jassen 😉

Het grappige is dat deze soep zowel warm als koud waanzinnig lekker is. Dus ook zeker goed als een lekker soepje bij warm weer 🙂 Ik moet wel zeggen dat die garnering met zure room mij persoonlijk niet zo beviel, ik vind de zoetige – anijsachtige smaak van deze tomatensoep heerlijk en de zure room hoeft voor mij niet zo.

Tomatensoep met verse dille
Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaten-dille soep

Deze tomatensoep komt uit het onvolprezen kookboek The Silver Palate. De verse dille geeft deze tomatensoep een hele fijne smaak.
Porties: 6 borden

Ingrediënten

  • 4 el boter
  • 2 middelgrote uien in dunne plakjes
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 30 gram dille twee bakjes van 15 gram
  • zout en peper
  • 1 liter lichte kippenbouillon
  • 2 blikken Italiaanse pruimtomaten uitgelekt, ontpit
  • 1-2 el tomatenpuree optioneel
  • ½ tl gemalen piment
  • snufje suiker
  • rasp van een halve kleine sinaasappel
  • bakje zure room optioneel, voor garnering

Instructies

  • Laat de boter smelten in in een soeppan en voeg daarin de ui toe en laat ze daarin afgedekt 20 minuten glazig stoven. Voeg de uitgeperste knoflook toe en stoof nog 5 minuten.
  • Voeg dan het grootste deel van een bakje dille (15 gram) toe, voeg peper en zout en laat zonder deksel 15 minuten doorgaren.
  • Voeg nu tomaten, bouillon, piment en suiker toe en breng aan de kook. Laat de soep dan afgedekt drie kwartier zachtjes koken. Zet dan het vuur uit en voeg een de rasp van een halve kleine sinaasappel toe, neem van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Pureer nu de soep. Als je dat met een passeerzeef doet dan met de middelste schijf. Doe weer terug in de pan, hak nu het grootste deel van het tweede bakje dille fijn en voeg dat aan de soep toe. Laat de soep nog vijf minuten zachtjes koken. Dien meteen op of laat afkoelen en zet afgedekt een nacht in de koelkast.
  • Als het goed is heb je nu nog wat dille en dat gebruik je voor het garneren van de soep. Proef de soep, kruid desgewenst bij en garneer de warme of koude soep eventueel met een dot zure room en een takje dille.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept