Deze Indiase Tomaten Sambar wordt gemaakt van tomaten, (zilver)uitjes of sjalotjes, toor dal en sambar poeder. Je kunt ook gemengde groenten toevoegen.

Tomaten Sambar in Tamil Nadu stijl

Wat is sambar? Hoe maak je sambar poeder? Lees dan mijn introductie artikel Indiase sambar met gemengde groenten.

De groenten bij deze sambar zijn dus tomaat en (zilver)uitjes. Deze sambar laat zich ook goed met een blik gepelde tomaten maken. Je kookt eerst de toor dal met de tomaat en (zilver)uitjes en vervolgens voeg je tamarinde water en het sambar poeder toe. Daarna maak je in wat hete olie een prutje van specerijen (de tadka) en voegt dat aan de sambar toe.

Voor deze sambar heb je sambar poeder nodig. Als je vaker sambar maakt dan is het heel handig om zelf even een potje sambar masala te maken. Ik heb in het recept aangegeven hoe je eventueel sambar poeder kunt vervangen.

Deze sambar wordt dus met zilveruitjes gemaakt, die noemt men in India ook wel Sambar uien. En dan worden de verse zilveruitjes bedoeld. Niet de zilveruitjes uit een potje die in het zuur zijn gelegd. Zilveruitjes zijn bij ons vers met name in de winter/herfst goed verkrijgbaar. Je kunt ze vervangen door (gehalveerde) sjalotjes of gewone uien (in stukken). Als je wilt kun je ook best wat gemengde groenten aan deze sambar toevoegen en mee laten koken met de tomaten.

In India eet men deze sambar gewoonlijk met rijst, dosa of idli. Als je het met rijst eet is het handig deze sambar niet te dun te maken.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Tomaten Sambar - Thakkali Vengaya Sambar

Deze Indiase Tomaten Sambar wordt gemaakt van tomaten, (zilver)uitjes of sjalotjes, toor dal en zelfgemaakt sambar poeder. Je kunt eventueel ook gemengde groenten toevoegen.
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1/3 cup toor dal eventueel 1 uur geweekt
  • 8-10 verse zilveruitjes (of 4-5 sjalotjes) in dikke plakjes
  • 250 gram tomaten in blokjes of blokjes uit blik
  • 1/4 tl gemalen kurkuma
  • snufje asafoetida
  • 1,5 cup water
  • Tamarinde water 1 theelepel tamarinde circa 20 minuten weken in drie eetlepels heet water en dan uitknijpen
  • 1 el Sambar poeder
  • 1-2 verse groene pepers gehalveerd
  • 1 - 2 cup water naar behoefte (voor verdunnen sambar)
  • zout naar smaak

Tadka

  • 1 el sesam olie
  • 1 tl bruine mosterdzaden
  • 1/4 tl Asafoetida (hing)
  • 10 curry blaadjes uit diepvries
  • 2 gedroogde rode pepers

Garnering

  • gehakte korianderblaadjes (garnering) optioneel

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Week een theelepel tamarinde een kwartier in 3 eetlepels heet water. Pureer de blokjes tomaten.
    • Doe nu de toor dal met de gepureerde tomaten in een pannetje en voeg 1/2 cup zilveruitjes/sjalotjes toe. Voeg ook de kurkuma en de asafoetida toe. Breng het water aan de kook, zet het vuur wat lager en laat dan de dal drie kwartier met de deksel op de pan pruttelen. Prak dan de dal met een aardappel stamper of lepel.
    • Voeg nu het tamarinde water, sambar poeder en zout toe. Voeg nu naar behoefte water toe om de sambar te verdunnen (naar eigen smaak). Als je er rijst bij eet dan wil je een wat dikkere sambar. Anders voeg ikzelf circa 1 cup water toe, maar meer kan ook.
    • Breng weer aan de kook, zet het vuur wat lager, en voeg dan twee groene pepers (gehalveerd) toe. Laat de sambar dan een klein kwartier pruttelen totdat je de gewenste consistentie hebt.

    Tadka maken

    • Verhit de (sesam) olie in een klein koekenpannetje en voeg dan het mosterdzaad toe. Als dat popt dan ook de rode pepers, de asafoetida en de curry blaadjes. Bak totdat de curry blaadjes droog zijn en voeg dan de tadka toen aan de sambar
    • Roer alles door mekaar en laat de sambar nog vijf minuten zachtjes doorkoken. Garneer eventueel met wat korianderblaadjes

    Notities

    • Het is handig om de zilveruitjes even in warm water te zetten. Dan kun je het velletje makkelijker losmaken.
    • je kunt in plaats van verse tomaten ook een blik gepelde tomaten nemen. 
    • Je kunt ook wat gemengde groenten toevoegen aan de sambar. 
    • Je kunt sambar poeder eventueel vervangen door 1 tl koriander, 1/4 tl komijn, 1/4 tl zwarte peper en 1/4 - 1/2 tl rood chilipoeder
    0 comment
    0

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment