Tomaten-groentesoep met balletjes

by Jan Scherders
Tomaten-groentensoep met balletjes

Deze makkelijke tomaten-groentesoep met balletjes maak je met soepgroenten, tomatenpuree, bouillon(blokken), gehaktballetjes en vermicelli.

Ik houd van tomatensoep

Tomatensoep verveelt in mijn mond eigenlijk nooit. Daarom zul je met enige regelmaat recepten voor tomatensoep op deze website zien verschijnen. Op dit moment heb ik de volgende recepten op mijn website:

In dit verhaaltje een recept voor tomaten-groentesoep met gehaktballetjes.

Zelfgemaakte tomaten-groentesoep

Ik heb lange tijd de tomaten-groentesoep uit blik gegeten. Maar inmiddels eet ik vrijwel nooit meer soep uit blik. En als ik het nog wel eens doe schrik ik ervan hoe zout die soep wel niet is. Dus ben maar eens een recept voor een zelfgemaakte tomaten-groentesoep gaan maken.

En mij leek dat het een ongebonden soep zonder room moest zijn. Dus eigenlijk een soort tomaten-bouillon met groenten en balletjes als garnituur. En toen ben ik maar eens gaan bladeren in Le Guide Culinaire van Escoffier, dat oude boek van een meester-kok.

En daar vond ik de Consommé Grimaldi. Dat soepje maakt Escoffier door tomatenpuree aan zelfgemaakte runderbouillon toe te voegen. En dan nog wat garnituur. Dat leek me wel wat. Want als je soepgroenten, gehaktballetjes en vermicelli voor de garnituur neemt, dan heb je tomaten-groentensoep met balletjes. Dus dat ben ik maar eens gaan proberen. En ik was eigenlijk na de eerste test al tevreden.

Het maken van deze soep is een moeite van niks (zeker als je bouillonblokken en kant-en-klare gehaktballetjes gebruikt). Je hebt de soep in 30-45 minuten op tafel staan. Dit soepje is inmiddels één van mijn favoriete soepjes. Want met heel weinig moeite maak je een heerlijk soepje.

Tomaten-groentesoep met balletjes

Deze makkelijke tomaten-groentesoep met balletjes maak je met soepgroenten, tomatenpuree, bouillon(blokken), gehaktballetjes en vermicelli.
Porties: 1.5 liter

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 250 (fijne) soepgroenten
 • 140 gram tomatenpuree ik gebruik altijd de blikjes van Mutti
 • 1 liter zelfgemaakte runderbouillon of 1 liter water met twee runderbouillon blokken
 • 250 gram gehaktballetjes van rundergehakt zelfgemaakt of van de supermarkt
 • 50 gram krulvermicelli dat is één struikje
 • Flesje Maggi voor op tafel

Instructies

 • Meng het gehakt met een paar eetlepels paneermeel en breng op smaak met peper en zout. Draai er dan kleine balletjes van.
  OF: gebruik gehaktballetjes van de slager/supermarkt
 • Verhit een beetje olijfolie en fruit daarin de soepgroenten op matige temperatuur. Als de groenten zacht zijn geworden en je de heerlijke aroma's kunt ruiken dan voeg je de tomatenpuree toe en laat die even meebakken.
 • Voeg dan de bouillon (of water met bouillonblokken) toe en breng aan de kook. Laat even doorkoken.
 • Voeg nu de balletjes toe en breng weer aan de kook. Dan kan ook de de kapot geknepen krulvermicelli in de pan. En dan laat je de soep een klein half uurtje zachtjes koken. Als de vermicelli goed gaar is dan is de soep klaar. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.
 • Geef eenieder een bord soep en zet vooral ook het ouderwetse flesje Maggi op tafel 😉

Notities

Je kunt natuurlijk heel makkelijk variëren, want de basis is een ongebonden tomatensoep en de rest is in principe garnituur. Dus in plaats van een tomaten-groentesoep met balletjes kun je er bijvoorbeeld ook een tomatensoep met balletjes van maken, met al dan niet vermicelli erbij.  

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Stefan 20 april 2024 - 15:38

Ziet er alleszins heel lekker uit. Wat hier wonderwel bij smaakt is een scheutje ahornsiroop in je kom soep. Dat geeft een zoetzure smaak die lijkt op die dikke tomatensoep die je (hier in België) bij de Chinees bestelt. ✨🖖🏻

Reply
Jan Scherders 21 april 2024 - 07:08

ik kom over een tijdje met een Chinese tomatensoep, ben ik nu aan het uittesten.
Dank voor uw reactie

Reply

Leave a Comment