Tips voor zelf tomatensaus maken

by Jan Scherders

Ik ga steeds vaker zelf tomatensaus maken, zodat je geen potjes (met veel zout) nodig hebt. Maar uiteraard ook om de smaak.

Gebruik tomaten uit blik!!

Door gebruik van goede ingrediënten en de kruiden naar keuze heb je beter in de hand welke smaak de tomatensaus krijgt. Want zoals Marcella Hazan zegt:

Er is geen smaak die beter uitdrukking geeft aan de geest van de Italiaanse keuken dan de verse, rijke smaak van tomaten in combinatie met de meest geschikte pastasoort.

Wij hebben hier doorgaans niet die mooie rijpe tomaten met de goede smaak zoals in Italië. Daarom is het veel praktischer om goede gepelde pruimtomaten uit blik – het beste de San Marzano tomaten uit blik – voor de bereiding van een tomatensaus te gebruiken.

De basisregels voor het maken van tomatensaus

We citeren Marcella Hazan – de koningin van de Italiaanse keuken – nog eens:

Pastasauzen kunnen snel of langzaam gemaakt worden, in 4 minuten of in 4 uur, maar belangrijk is altijd de verdamping tijdens het koken, waardoor ze een geconcentreerde en uitgesproken smaak krijgen. Kook nooit een saus in een gesloten pan: door de stoom wordt de saus waterig en oninteressant.

 

Een saus moet pittig genoeg zijn om de pasta smaak te geven. Waterige smakeloze sauzen zijn een straf. Proef een saus altijd voordat hij met de pasta gemengd wordt. Als er dan te weinig zout in zit, is hij zeker niet zout genoeg voor de pasta. Denk eraan dat de saus genoeg smaak moet hebben voor een pond of meer gekookte, praktisch ongezouten pasta.

Recepten om zelf tomatensaus te maken

Er zijn eenvoudige en rijkere tomatensauzen. Tomatensauzen die je wel en niet in kunt vriezen. Hier een goed recept voor Sugo all’arrabiata saus.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment