Tian Provençal

by Jan Scherders

Tian Provençal lijkt heel erg op Ratatouille maar wordt anders bereid.

Wat is het verschil met ratatouille?

Volgens The Happy Foodie zit het zo:

Both ratatouille and tian use the same vegetables, but the main difference is in the cooking technique. A ‘real’ ratatouille requires cooking the vegetables individually, before bringing all the elements together at the end; a tian is an artful arrangement of vegetable slices, which is baked like a gratin. It’s a simplified, but more often than not, better looking version of a ratatouille. And a tian is also the large earthenware cooking pot traditionally used in Provence.

Volgens vriendin Rinie doet dit het goed bij een wild stoofpotje van hazenbout. Ik ga het eens proberen bij Toscaanse ragout van haas, waarbij ik ook haas achterbout stoof in een tomatenprutje.

Tian Provençal

Porties: 4 -6
Auteur: The Happy Foodie

Ingrediënten

  • 4 red onions peeled and finely sliced
  • 4 cloves of garlic peeled and crushed
  • 4 sprigs of fresh thyme
  • 4 tbsp olive oil
  • 1 aubergine approx. 250g
  • 1 courgette approx. 160g
  • 5 firm tomatoes plum tomatoes work well
  • A pinch of salt

Instructies

  • Essential kit
  • You will need a 19cm round ovenproof dish.
  • Instructions
  • Preheat the oven to 180°C. Fry the onions, garlic and thyme in 2 tablespoons of the oil for about 10 minutes, until soft and starting to turn golden.
  • Meanwhile very finely slice the aubergine and courgette crossways (2mm thick). Use a mandolin or the slicer on the side of a box grater if you have one. Slice the tomatoes into 3mm-thick slices.
  • Tip the softened onions, garlic and thyme into the ovenproof dish and top with a few slices of the vegetables to make a flat surface. Arrange the rest of the sliced vegetables, alternating the colours, in a circular arrangement around the dish. Drizzle with the rest of the oil and sprinkle with salt. Cook in the oven for 35-40 minutes or until the vegetables are soft and golden on top.
  • Une petite astuce - tip: I like to eat this with cheese on toast or a baked potato.
  • Faire en advance - get ahead: This can be made a day in advance and eaten at room temperature or reheated in the oven at 160°C for 20-30 minutes.This can be made a day in advance and eaten at room temperature or reheated in the oven at 160°C for 20-30 minutes.

Op de site Koken met Karin vond ik een andere versie.

Tian Provençal

Porties: 4
Auteur: Koken met Karin

Ingrediënten

  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 dunne aubergine
  • 4 grote pruimtomaten
  • 1 knoflookteen
  • 1 eetl Provençaalse kruiden
  • een royale scheut olijfolie
  • zout & peper uit de molen

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180 °C. Wrijf een flinke ovenschaal ( 25 cm) in met een doorgesneden knoflookteen en vet hem dan in met wat olijfolie. Snij de courgette, aubergine en tomaten in dunne plakjes van pak ‘m beet een halve centimeter. Plaats ze om en om zo rechtop mogelijk in de schaal, dicht tegen elkaar. Bestrooi met zout, peper, de uitgeperste rest van de knoflook en de Provençaalse kruiden. Besprenkel royaal met olijfolie. En dan bedoel ik echt royaal, de boel moet lekker kunnen sudderen. Bak 1 uur in het midden van de oven, de eerste 30-40 minuten afgedekt met aluminiumfolie.
  • TIPS:

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment