Texas chili con carne maak je met rundvlees van de schouder, Mexicaanse pepers (of chilipoeder) en bouillon. En het resultaat heet a Bowl o’ Red.

Wat is een Texas Chili ?

Een Texas Chili lijkt eigenlijk heel veel op een Mexicaanse chili con carne en dat is ook niet verbazingwekkend. De essentie van een Texas Chili zijn blokjes rundvlees en chilipepers, en dat is het eigenlijk wel 😉

Real Texas chile con carne is made with beef, chilies, and not a whole lot else. This is the real deal. A bowl of hot Texas red with chunky, fall-apart tender beef chuck and fresh dried chilies.

En een real Bowl o’Red moet toch wel heel lekker zijn als Frank en Jesse James er voor stoppen 🙂

The granddaddy of this Tex-Mex dish, chili con carne, is thought to have originated in the 1800s along the Texas cattle trails. Range cooks would commonly prepare a pot of fresh beef and wild-grown seasonings for the cowhands. Before long, the popularity of this spicy stew spread like cheese on a hot burrito throughout the trail towns. It’s even said that Frank and Jesse James would stop to eat a bowl before pulling their next bank job.

Als je zo wat artikelen en recepten over een True Texas Chili naleest dan is er wel één constante en dat is GEEN BONEN in de chili!! Geen bonen en geen tomaten. Traditioneel wordt Texas Chili onder andere met maisbrood gegeten. Je kunt dat bij een goede bakker krijgen (of het zelf maken traditionele Amerikaanse stijl, zie  recept op het eind van dit verhaal). Ik heb uiteraard een bowl o’red met maisbrood op en ik vind het een toffe combinatie.

Ingrediënten

Het vlees in de meeste recepten is Beef Chuck (schouder), maar dat is een massief groot stuk van de koe. In de praktijk komt het dan denk ik neer op OF sukade OF riblappen. Ik houdt het voorlopig op dikke riblappen (dik, want je moet grote blokjes maken).

Een Texas Chili wordt in principe met Mexicaanse pepers gemaakt. Maar omdat niet iedereen Mexicaanse pepers heeft of wil kopen heb ik twee recepten opgenomen, één recept met Mexicaanse pepers en één recept met chilipoeder.

True Texas Chili met Mexicaanse pepers

Zeker als je vaker Mexicaanse of Tex-Mex gerechten maakt is het zeker de moeite waard om zelf je pepers te kopen, te roosteren en daar dan een chili pasta van te maken. Als je de pepers eenmaal hebt is dat een moeite van niks. Gelukkig kun je tegenwoordig alles online bestellen en ik heb ze zelf online besteld bij Westlandpeppers (maar er zijn meerdere online toko’s met Mexicaanse producten).

Karakteristiek voor de Texas chili is dat er Masa Harina wordt toegevoegd om de saus van een Texaanse Chili wat in te dikken. Zie mijn verhaal over Mexicaanse ingrediënten.

True Texas Chili

Texas stijl chili con carne maak je met rundvlees van de schouder, Mexicaanse pepers (of chilipoeder) en bouillon. En het resultaat heet a Bowl o' Red.
Porties: 4

Ingrediënten

Mexicaanse pepers

  • 60 gram 8-9 gedroogde Mexicaanse pepers

Kruiden / Specerijen

  • 1 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • zout

De Rest

  • 5 el reuzel of olie
  • 1 kilo dikke riblappen (of sukade) in blokjes van 4 cm
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 3 vette knoflooktenen gesnipperd
  • 3-5 Jalapeno pepers, in ringetjes optioneel (for heat)
  • 1/2 liter runderbouillon
  • 2 el masa harina mais meel
  • 1 el donkerbruine suiker
  • 1 1/2 el witte azijn

Serveren

  • zure room
  • maisbrood of anders tortilla chips
  • limoen partjes

Instructies

Zelf chili pasta maken

  • Rooster de gedroogde chilies in een koekenpan op laag vuur gedurende 2-3 minuten, draai ze dan om en rooster weer een paar minuten. Zorg dat ze dan niet verbranden. Doe ze dan in een pan met kokend heet water en laat ze een half uur tot drie kwartier weken.
  • Giet ze dan af, snijd ze open en gooi de zaadjes weg. Doe de pepers dan in een blender met de komijn, de zwarte peper, een eetlepel zout en 1/4 cup water. Draai er een chili pasta van. Zet opzij

Vlees en uien aanbakken

  • Ik bak het vlees in een koekenpan aan en fruit de ui in een cocotte.
  • Verhit wat vet op middelhoog vuur in de cocotte en bak nu de uien en knoflook (en evntueel de Jalapeno pepers) zacht.
  • Zet terwijl de uien bakken de koekenpan op het vuur en verhit op tamelijk hoog vuur twee eetlepels reuzel (of olie). Als het vet begint te roken draai je de pan zodat het vet zich verspreid over de bodem van de pan. Voeg dan het vlees in één laag toe, zorg dat alle vlees goed tegen mekaar aan ligt maar niet overlapt en bak aan. Ongeveer 3-4 minuten per kant. Schep het vlees dan uit de pan en bij de uien. Als niet alle vlees er in één keer in kan doe dat dan in twee batches.
  • Roer de chili pasta, komijn, oregano, zout en peper door de chili en bak een minuutje.
  • Voeg nu de bouillon toe aan de koekenpan en schraap op hoog vuur alle aanbaksels los. Giet de warme bouillon dan in de cocotte.
  • Voeg dan net zoveel warm water toe dat het vlees net onder staat (circa twee cups water), en dan roer je langzaam de masa harina erdoor. Zorg dat het niet gaat klonteren.
  • Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. En laat het gerecht nu een paar uur pruttelen.

Gerecht afmaken

  • Als het vlees wel zacht is maar nog niet echt gaar dan voeg je de bruine suiker en de azijn toe. Proef en voeg eventueel zout toe. Misschien is er nu nog best veel saus maar dat geeft niet. Zet nu de chili uit en laat een half uur staan. In die tijd gaat het vlees de helft van de saus absorberen.
  • Nu heb je als het goed is een dikke saus. Roer nu wat water erdoor als de saus te dik is geworden of als het nog niet dik genoeg is dan laat je het nog even pruttelen.

Serveren

  • Verhit het gerecht weer en serveer het dan in een kom met een klodder zure room en een limoen partje.

Notities

De meeste recepten variëren eigenlijk voornamelijk in de keuze van de pepers en specerijen. Voor de rest zijn ze ongeveer hetzelfde. Ik geef hier wat opties die passen bij ruim 1 kilo rundvlees (4-5 personen):
      • 3 Ancho pepers, 3 Guajillo, 3 Chile de Arbol (for heat)
      • 3 Ancho, 3 Cascabel, 3 Chile de Arbol (for heat)
      • 3 Ancho pepers, 3 Guajillo, 3 Chile de Arbol (for heat)
 
Laten we vooral niet vergeten dat veel Mexicaanse pepers erg mild zijn. Dus als je meer pit/hitte in je chili wil dan is het een idee om enkele Chipotles in Adobo saus (met een paar eetlepels Adobosaus) of wat verse Jalapeno pepers toe te voegen!!
Voor meer info over ingrediënten en waar je ze kunt kopen, zie Ingrediënten voor de Mexicaanse keuken

Texas chili maken met chili melange

Als je geen Mexicaanse pepers hebt kun je dan toch een Texas chili maken? Jazeker!! Gebruik dan op je zelfgemaakte  Chilipoeder voor chili con carne of een maak een chili melange met een potje chilipoeder uit de winkel (zie recept).  Ik zou de cayennepeper echt alleen doen als je echt van pittig houdt.

Texas chili maken met chili melange

Texas stijl chili con carne maak je met rundvlees van de schouder, Mexicaanse pepers (of chilipoeder) en bouillon. En het resultaat heet a Bowl o' Red.

Ingrediënten

  • 3 volle eetlepels zelfgemaakte Chili Melange OF: 2 volle eetlepels chilipoeder (Jonnie Boer, Verstegen), 1 volle theelepel gemalen komijn, 1/4 tl paprikapoeder, 1 volle theelepel oregano
  • 1/2 - 1 tl cayenne peper optioneel
  • 2 el reuzel of zonnebloemolie voor het aanbakken van het vlees
  • 1 el reuzel of olie voor het fruiten van de ui
  • 1 kilo riblappen of sukade in echt dikke lappen gesneden in flinke blokjes (circa 4 cm)
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 3-4 knoflooktenen fijngehakt
  • peper en zout
  • 0,5 liter runderbouillon of kippenbouillon
  • 0,5 liter heet water
  • 2 volle eetlepels masa harina
  • 1 1/2 el cider azijn of wijnazijn
  • 1 el donkere suiker of molasse

Serveren (maak je eigen keuze)

  • maisbrood of tortilla chips
  • zure room
  • cheddar kaas
  • gehakte korianderblaadjes
  • limoen partjes

Instructies

  • Ik bak het vlees in een koekenpan aan en fruit de ui in een cocotte.
  • Verhit wat vet op middelhoog vuur in de cocotte en bak nu de uien en knoflook zacht.
  • Zet terwijl de uien bakken de koekenpan op het vuur en verhit op tamelijk hoog vuur twee eetlepels reuzel (of olie). Als het vet begint te roken draai je de pan zodat het vet zich verspreid over de bodem van de pan. Voeg dan het vlees in één laag toe, zorg dat alle vlees goed tegen mekaar aan ligt maar niet overlapt en bak aan. Ongeveer 3-4 minuten per kant. Schep het vlees dan uit de pan en bij de uien. Als niet alle vlees er in één keer in kan doe dat dan in twee batches.
  • Roer de chili melange, zout en peper, en eventueel wat cayenne peper door de chili en bak een minuutje.
  • Voeg nu de bouillon toe aan de koekenpan en schraap op hoog vuur alle aanbaksels los. Giet de warme bouillon dan in de cocotte.
  • Voeg dan net zoveel warm water toe dat het vlees net onder staat (circa twee cups water), en dan roer je langzaam de masa harina erdoor. Zorg dat het niet gaat klonteren.
  • Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. En laat het gerecht nu drie uur pruttelen.
  • Als het vlees wel zacht is maar nog niet echt gaar dan voeg je de bruine suiker en de azijn toe. Proef en voeg eventueel zout toe. Misschien is er nu nog best veel saus maar dat geeft niet. Zet nu de chili uit en laat een half uur staan. In die tijd gaat het vlees de helft van de saus absorberen.
  • Nu heb je als het goed is een dikke saus. Roer nu wat water erdoor als de saus te dik is geworden of als het nog niet dik genoeg is dan laat je het nog even pruttelen.
  • Verhit het gerecht weer en serveer het dan in een kom met een klodder zure room en een limoen partje. Eet het met maisbrood of tortilla chips.

Maisbrood voor bij de Chili con carne

Hier een recept voor een Classic Souhterne Buttermilk Conrbread, oftewel een maisbrood dat goed bij Texas Chili past. Dat kun je zelf bakken in een gietijzeren pan.

Klassiek Maisbrood van karnemelk

Hier een recept voor een Classic Souhterne Buttermilk Conrbread, oftewel een maisbrood dat goed bij Texas Chili past.
Porties: 8

Ingrediënten

  • 2 cups maismeel
  • 1/4 cup tarwe bloem
  • 2 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 3/4 tl zout
  • 1 1/4 cup karnemelk
  • 1 groot ei
  • 3 el boter of olie

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    • Doe 1 eetlepel olie in een gietijzeren pan van 10 inch. En zet dan de pan in de oven. Verwarm de oven op 220 graden.
    • Neem een grote kom en meng daarin maismeel, bloem, zout, bakpoeder, baking soda.
    • Neem een andere kom en meng daarin de karnemelk, eieren en twee eetlepels boter/olie.
    • Neem nu de hete pan uit de oven en zet op het fornuis. Meng het natte en droge mengsel totdat alles goed door mekaar is en giet het dan in de pan
    • Zet de pan dan weer in de oven (nu op 190 graden) en bak het maisbrood in 20-25 minuten bruin
    • Snijd in partjes en serveer

    Notities

    Je kunt ook masa harina in plaats van maismeel gebruiken. Dan twee eieren in plaats van eentje.

     

    0 comment
    0

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment