Authentieke Tzatziki saus met knoflook

by Jan Scherders

Tzatziki is een yoghurtsaus die lekker is bij vele (mediterrane) gerechten. Errug lekker met souvlaki en pita brood!!

Wat is een authentieke Tzatziki?

Volgens de Griekse food blogs die ik geraadpleegd heb zijn er een aantal dingen die tzatziki authentiek (en dus mega lekker maken), en dat zijn:

  • vol vette Griekse yoghurt
  • komkommer
  • knoflook, minstens 1 knoflookteen voor iedere 125 gram yoghurt
  • azijn erbij en geen citroensap

En je moet de tzatziki het beste nog een tijdje, bijvoorbeeld een nacht, in de koelkast zetten om de smaken te laten mengen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Authentieke Tzatziki

Tzatziki is een yoghurtsaus die lekker is bij vele (mediterrane) gerechten. Errug lekker met souvlaki en pita brood!! 

Ingrediënten

  • 1 komkommer geschild,en dan heel fijn gehakt of geraspt
  • 1 tl zout
  • versgemalen witte peper
  • 1 tl rode wijnazijn
  • 4-5 teentjes knoflook (of een paar meer) uitgeperst of geraspt
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 2 el extra vierge olijfolie

Instructies

  • Voeg een halve theelepel zout toe aan de komkommer rasp en meng alles goed. Plaats het dan in een zeef met een kaasdoek erin en plaats in een kom. Schep na een half uur of zo de komkommer uit de kaasdoek en doe in de kom met yoghurt.
  • Voeg de yoghurt, knoflook puree, halve theelepel zout, wat versgemalen witte peper, de olijfolie en e wijnazijn toe aan een flinke en klop alles met een garde door mekaar en de yoghurt luchtig. Meng nu de komkommer door de yoghurt.
  • Voeg eventueel nog een (paar) eetlepel(s) gehakte dille toe en meng goed.

Notities

In sommige recepten doen ze 4 eetlepels olijfolie en wel 1-2 eetlepels wijnazijn. 

Gerechten met tzatziki als bijgerecht

Veel recepten zijn voor een halve liter yoghurt. Zonde om al dat lekkers weg te gooien als je meer maakt dan je nodig hebt. Daarom hier wat gerechten waarbij je tzatziki kunt serveren.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept