Tahini saus maak je met een pot Tahini (sesam pasta) en is lekker bij vele gerechten, met name mediterrane gerechten.
Mediterrane tahini saus
Ik heb onderstaand recept ooit gevonden op de website The Mediterranean Dish en heb het inmiddels al vaak gemaakt. Als ik kipspiesjes met paprika en ui maak dan staat er bijna altijd een kommetje tahini saus op tafel 🙂
Als je naar andere populaire recepten kijkt dan verschillen die weinig, de meesten doen denk ik een tikjes minder limoensap erbij. Dus dan doe je in onderstaand recept sap van drie in plaats van 4 limoenen.
Tahini saus
Porties: 350 ml
Ingrediënten
- 1-2 knoflooktenen
- 1/2 tl zout
- 180 ml tahini pasta
- sap van 3 - 4 limoenen zie Notities
- 4 - 6 el ijskoud water meer, indien nodig
- 1 bakje verse peterselie (zonder steeltjes), gehakt optioneel (maar wel erg lekker); dille of munt kan ook
NB 1 cup = 250 ml
Instructies
- Gebruik een vijzel om van de knoflooktenen en het zout een pasta te maken.
- Voeg deze knoflook pasta toe aan de kom van een keukenmachine en voeg dan ook de tahini pasta en het limoensap toe.
- Laat de keukenmachine een keer draaien en voeg dan wat water toe. De saus zal in het begin (te) dik zijn en voeg daarom beetje bij beetje water toe, en draai weer een keer met de keukenmachine. Als je het als een dressing wilt gebruiken doe je meer water erbij en als je de saus als een dipsaus wilt gebruiken doe je er minder water bij
- Doe de saus dan in een kom en meng er eventueel de peterselie doorheen
Notities
- Met sap van 4 limoenen (8 eetlepels) krijg je een fris zure saus, erg lekker. Doe je een limoen minder dan een paar eetlepels water meer.Â
- Voor een heel eenvoudige tahini sauce kun je ook alleen water gebruiken.Â