6,3K
Stoofvlees met pruimen in een saus van ui, tomaten, rode wijn, paprikapoeder en kaneel heeft een heerlijk hartig-zoete smaak.
Stoofvlees met pruimen, prima herfstgerecht
Rundvlees met pruimen klinkt een beetje mediterraan, niet ? Het heeft inderdaad een enigszins zoete, mediterrane smaak. De lezers van de New York Times zijn unaniem zeer lovend over dit gerecht. En terecht, het is heerlijk. Voor mijn gevoel een prima herfstgerecht.
Mark Bittman – de bedenker van deze runderstoofpot met pruimen – doet de suggestie om er couscous of korstig brood bij te eten. Ik ben voor dikke sneeën bruin brood gegaan en dat smaakte supers. Ik denk dat mijn Belgisch biertje erbij overigens ook een goede keuze was 😉
Stoofvlees met pruimen
Deze hartig-zoete runderstoof met gedroogde pruimen maak je door riblappen in een saus van ui, tomaten, rode wijn, paprikapoeder, kaneel en azijn te stoven.
Porties: 4
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1 kilo runderstoofvlees, bij voorkeur schouder, in grote blokjes (sukade of riblappen)
- zout en peper naar smaak
- 1 ui gesnipperd
- 3 roma tomaten gehakt (kan prima uit blik)
- 1 tl zoete paprika
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- 1 cup kippenbouillon
- 1 cup droge rode wijn
- 2 el suiker
- 1 cup ontpitte pruimen
- 1 el sherry azijn (of andere azijn)
- gehakte peterselie voor garnering
NB 1 cup = 250 ml
Instructies
- Neem een gietijzeren pan met deksel en verhit op tamelijk hoog vuur. Verhit de olie en bak dan het vlees aan alle kanten bruin. Strooi er ondertussen zout en peper overheen. Schep dan met een schuimspaan uit de pan en zet opzij.
- Doe dan de uien en tomaten in de pan en voeg een flinke snuif zout toe, en wat peper. Bak de uien zacht en voeg dan de paprika, kaneel, en laurierblad toe.
- Voeg de warme bouillon en de warme wijn toe en breng aan de kook.
- Doe dan het vlees terug in de pan en zet daarna het vuur laag en laat het gerecht met de deksel op de pan een paar uur pruttelen. Verwijder nu de kaneel en het laurierblad en voeg de suiker en de pruimen toe.
- Laat daarna het vlees een half uur tot een uur verder garen.Als het vlees mooi gaar is, voeg dan de azijn toe en doe de deksel van de pan. Mocht de saus te dun zijn kook dan wat verder in zonder deksel op de pan. De saus moet een beetje dik zijn (net als bij hachee).
- Proef en breng op smaak met peper en zout