Spaghetti met zeevruchten – oftewel spaghetti Frutti di Mare – maak je met kokkels, mosselen, inktvis, gamba’s en een zelfgemaakte tomatensaus.
Gisteren heb ik het weer eens gemaakt. Man, man wat is dit toch lekker. Ik had het een paar keren met een schep zeevruchten uit de vriezer gemaakt maar nu weer eens de moeite genomen om naar Tilburg te rijden en daar mosselen, kokkels en wilde gamba’s te halen. De inktvis heb ik overgeslagen. En de tomatensaus – de sugo all’arrabiata – had ik eerder gemaakt en had ik een dag eerder uit de vriezer gehaald. Afijn, smullen!! Zie foto 😉
Spaghetti Frutti di Mare in tomatensaus
Er zijn van die gerechten waar je gewoon vrolijk van wordt. Dat heb ik met spaghetti met zeevruchten. Dit recept verdient de naam met kokkels, mosselen, inktvis, gamba’s erin. Daarnaast een tomatensaus (die je eerder zelf hebt gemaakt of je gekocht hebt).
Zo nu en dan struin ik het internet af met een paar keywords. Toen ik zocht naar leuke recepten met Spaghetti seafood kwam ik op Ciao Florentina terecht en vond dit leuke recept. Dit is wat Florentina over dit gerecht te zeggen heeft:
The ultimate spaghetti Frutti di Mare recipe, made with baby clams, mussels, squid and shrimp in a thick red Arrabiata sauce. Fra Diavolo style seafood spaghetti, better than your favorite Italian restaurant.
In principe kun je dit met allerlei frutti di mare combinaties maken – ook gewoon een zak zeevruchten uit de supermarkt – maar Florentina heeft voor een combinatie gekozen die niet alleen lekker is maar er ook nog eens verdomd leuk uitziet. En je kunt het ook nog in een half uur of zo op tafel krijgen 🙂
Als je zo nu een dan een pan Sugo all’arrabbiata (recept van Ciao Florentina) maakt – oftewel een pan tomatensaus – dan heb je een mooie saus voor dit pasta gerecht. Je kunt die natuurlijk ook in de winkel kopen.
Spaghetti met zeevruchten, zo klaar!!
Je maakt dit gerechtje echt in een wip:
- verwarm de eerder gemaakte tomatensaus
- zet een pan water op en kook de spaghetti
- even wat knoflook en chilivlokken aanbakken in wat olijfolie
- dan de mosselen en kokkels erbij met een scheut witte wijn
- vervolgens kunnen ook de garnalen en inktvis erbij
- meng dat met de gekookte spaghetti en tomaten saus
- en klaar 🙂
Houdt je van zeevruchten en tomatensaus dan is Spaghetti met mosselen en tomatensaus misschien ook wat voor je?
Spaghetti met zeevruchten en tomatensaus
Ingrediënten
- 1 pond mosselen en kokkels, gemengd
- 1 pond wilde gamba's, gepeld
- 1/2 pond inktvis tentakels
- 1/4 cup extra vierge olijfolie
- 4 knoflook tenen, fijngehakt
- 1 tl chili vlokken (of meer, indien gewenst)
- 1/2 cup witte wijn1 citroen (voor garnering)
- 1 batch arrabiata tomaten saus (eerder gemaakt)
- 1 pond spaghetti
- 1/3 cup gehakte basilicum blaadjes (of platte peterselie)
Instructies
- Begin met de saus op te warmen. Of maak de sugo all'arrabiata eerst
- Kook de spaghetti al dente. Giet de spaghetti af maar bewaar één cup kookwater. Zet opzij.
- Ondertussen kun je wat olijfolie in een grote hapjespan op laag vuur verhitten. Bak dan de knoflook en de chili vlokken even mee. Roer goed om ervoor te zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Voeg dan ook de kokkels en mosselen toe en schep ze goed om. Voeg dan witte wijn toe, zet de deksel op de pan en laat de wijn een minuutje koken (zodat de kokkels opengaan).
- Voeg dan de gamba's toe en roer een keer goed door. En kook nog een minuutje. Als alle kokkels en mosselen open zijn en de gamba's bijna gaar zijn, voeg dan de inktvis toe en kook ongeveer 30 seconden. Proef en breng op smaak.
- Als de vis gaar is kun je die erbij gieten en goed doorroeren. Ik giet ook het meeste kookwater van de vis erbij, daar wordt de saus nog lekkerder van.
- Voeg dan de spaghetti erbij en roer goed door de zeevruchten. Strooi wat basilicum blaadjes of peterselie over de spaghetti en serveer.