Soto Ajam van een soepkip. Hierdoor extra lekkere bouillon en extra lekker soepvlees en dat maakt deze Indonesische kippensoep nog lekkerder.

Lekkere bouillon en kippenvlees van een soepkip

Soto Ajam is lekker en je kunt de soep nog lekkerder maken door een echte ouderwetse soepkip te nemen en de bouillon niet een uurtje maar ruim een middag te trekken. Dat geeft veel meer smaak. Vind ik. Tot mijn genoegen maakt ook Coquinaria haar Soto Ajam ook met bouillon en vlees van een soepkip 🙂

Daarom volg ik grotendeels het recept van Coquinaria met wat kleine aanpassingen / aanvullingen. Want ik heb voor deze soep ook naar de recepten van Lonny Gerungan en Bep Vuyk gekeken. En eigenlijk verschillen al die recepten enkel op details.

Maar we gaan wat mij betreft de soep wel met een soepkip maken. Je moet voor het trekken van de bouillon met een oude soepkip zeker een uur of drie rekenen maar beter nog de de pan met water en soepkip al s’ochtends op het vuur zetten en dan lekker laten trekken totdat je de soep gaat maken.

Je kunt het trekken van de bouillon op een eerder moment doen en dan alles invriezen, maar je kunt ook de bouillon trekken en dan daar meteen soep van maken. Eigenlijk is het maken van deze soep niet zo veel werk. Want de tijd dat de bouillon trekt hoef je eigenlijk niks te doen.

Hoeveelheden

Even een opmerking wat betreft de hoeveelheden. Je eet Soto Ajam als een maaltijdsoep. Mijn ervaring is dat mensen dan gemiddeld twee flink borden willen hebben, zeg zo’n 700 ml of meer. Dan vind ik de hoeveelheden in de meeste recepten niet echt aan de maat.

Dus ik doe alle kippenvlees van de soepkip  en royalere hoeveelheden voor taugé, aardappel, laksa enzo. Want ik dacht dat een goede Indische gewoonte was dat mensen twee keer op mogen scheppen en dan moet je zorgen dat er voldoende soep en kommetje met vulling op tafel staan 🙂

Ciska Cress zei in haar boekje dat ze 100 gram laksa per persoon rekende (en dan geen aardappelen). Dus dat is misschien een handig vertrekpunt.

Kleine variaties

Wat zijn dingen die deze soep lekkerder maken? Allereerst de soepkip natuurlijk. Maar hoewel Lonny Gerungen geen santen in de soep doet vind ik dat wel lekkerder. En Lonny doet wel een prei erin en dat zoete komt de soep ten goede voor mijn gevoel.

Als je niet zo van aardappel houdt misschien dan sambal goreng kentang ? Lekka!! En wat ik ook al een keer gedaan heb is ramen erin gedaan in plaats van laksa of mihoen.

Soto Ajam van een soepkip

Soto Ajam van een soepkip. Hierdoor extra lekkere bouillon en extra lekker soepvlees en dat maakt deze Indonesische kippensoep nog lekkerder.
Gang: Hoofdgercht
Keuken: Indonesische keuken
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de bouiilon en kippenvlees

  • 2 el olie
  • 1/2 soepkip (1500 gram)
  • 3 liter water
  • 80 gram gemberwortel geschild en in plakjes
  • 5 salamblaadjes
  • 3 stelen citroengras geplet en in een knotje
  • 5 Kaffir limoen blaadjes djeroek poeroet
  • 1 tl zwarte peperkorrels

Voor de boemboe / kruiderij

  • 2 uien (of 7 sjalotjes) grof gesnippperd
  • 3 teentjes knoflook gesnipperd
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kurkuma fijngehakt
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl laos
  • 3 gepofte kemiri noten gehakt
  • 1 tl trassi bakar eventueel wat meer
  • 1 tl sambal oelek optioneel
  • 1/4 blok santen (creamed coconut) optioneel

Vulling/Garnering

  • 4 grote of 10 kleine/middelgrote bloemig kokende aardappelen gekookt
  • 1 prei in halve ringetjes
  • 200 gram taugé afgespoeld met heet water
  • 300 gram witte kool, spitskool of sperziebonen in heel dunne reepjes
  • 8 middelgrote eieren
  • 200 gram laksa (glasnoedels) of rijstvermicelli
  • gekookte rijst en/of lontong optioneel
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 1 bosje selderij
  • 1 klein bosje bieslook

Sambal voor bij de soep (optioneel)

  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 1/2 el sambal oelek OF: 50 gr rode pepertjes, héél fijngehakt
  • 1 tl suiker
  • 1 tl trassi
  • 1 tl geraspte kemirienoten
  • 1/2 el azijn
  • 1 eetl olie

Servereren

  • zelfgemaakte sambal (zie boven) of sambal kemiri
  • zoute ketjap

Instructies

Bouillon trekken (ruim een middag)

  • Verhit de olie in een ruime pan. Braad de soepkip aan alle kanten aan. Giet het water in de pan, doe de de andere ingredienten voor de bouillon erbij. Breng tegen de kook aan en laat minimaal drie uur op laag vuur trekken, met de deksel op de pan. Het beste zet je eigenlijk de pan met water s'ochtends gelijk op het vuur en laat de bouillon trekken totdat je de soep wilt maken
  • Kook eventueel de bouiullon in tot 2,5 liter en zeef de bouillon als hij voldoende is getrokken.
  • Gebruik de bouillon meteen, of als je wilt invriezen laat dan snel afkoelen en vries in. Vergeet niet etiketten te plakken, in de diepvries lijken alle bouillons op elkaar.

Boemboe / kruiderij maken

  • Maak van de ingrediënten voor de boemboe een pasta (met een vijzel of keukenmachine). Verhit de olie in een soeppan en fruit de boemboe 5 minuten.

Groenten an andere soepvulling klaarmaken

  • Spoel de taugé onder de kraan met heet water af en leg opzij.
  • Blancheer de kool 5 minuten in kokend water; giet af en laat afkoelen.
  • Kook de aardappelen in ca 20 minuten in water met zout gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes.
  • Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in plakjes.
  • Maak de glasnoedels of mihoen wat kleiner en doe in een schaal met heet water en laat 5 minuten weken (of in een schaal met koud water en een half uur weken). Giet daarna af en laat hem uitlekken
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Knip de bieslook in stukjes en de selderij fijn.
  • Frituur de overgebleven uien in hete olie goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Soep maken (zo gebeurd)

  • Verhit de olie in een grote pan. Fruit ui en knoflook enkele minuten op middelhoog vuur tot glazig. Doe alles van de kruiderij behalve de santen erbij. Fruit nog een minuut op hoger vuur, doe dan het kippevlees erbij, en bak deze even mee.
  • Giet dan bouillon erbij en creamed coconut, die lost vanzelf op als de bouillon heet wordt. Breng de soep aan de kook, laat vijf minuten zachtjes sudderen. Ik doe er dus ook een prei in en laat die even meekoken.

Sambal maken (optioneel)

  • Verhit de olie in een kleine pan. Fruit de ui tot lichtbruin, doe dan alles behalve de azijn erbij. Bak alles op, doe dan de azijn erbij, en verhit nog een halve minuut. Doe in een kommetje en laat afkoelen.

Serveren

  • Doe in ieder bord of kom wat aardappelen, wat rijst, een beetje taugé, wat van de laksa, kool, prei, bosuitjes, bieslook en selderij. Overgiet dit alles ruim met de bouillon en stukjes kip. Druppel er wat citroensap op. Plaats een paar partjes ei er bovenop en bestrooi het geheel met gefruite uitjes. Serveer er sambal, zoute ketjap bij

Notities

Ik doe het zo dat ik de soep op tafel zet en dan kommetjes met de vulling voor de soep erbij zet (net als bij Pho),  dan kunnen de mensen zich zelf bedienen. De een houdt meer van aardappel en de ander niet, vandaar.

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment