Sherperd’s Pie van Nigel Slater

by Jan Scherders
Sherperd's Pie en Cottag Pie

Sherperd’s Pie is een soort vleestaart van lamsgehakt, aardappelpuree en geraspte kaas. Cottage Pie is hetzelfde maar dan met rundergehakt.

Comfort food uit een ver verleden

In Engeland werd vroeger vaak Roast Meat gegeten, vooral op de zondag 😉 Een goede gewoonte was om de volgende dag het overgebleven vlees klein te snijden en er samen met wat groenten en bouillon een soort vleestaart van te maken. Dan werd deze meat pie afgetopt met aardappelpuree in de oven gezet voor een mooie goudbruine korst. En dat heet dan Sherperd’s Pie of Cottage, wat eigenlijk hetzelfde is maar je maakt Sherperd’s Pie met lamsvlees en Cottage Pie met rundvlees.

De beroemde schrijver van kookboeken Nigel Slater zegt het volgende over Sherperd’s Pie:

Shepherd’s Pie was first recorded in Victoria’s reign, and of all the ways of using leftover meat, this potato-topped pie must be the most enduring, though these days it is more often made with fresh mince.

Tegenwoordig maken we dat dus met lamsgehakt en lamsbouillon (Sherperd’s Pie) of met rundergehakt en runderbouillon (Cottage Pie).

En wat past goed bij Sherperd’s Pie?

Sherperd’s Pie en Cottage Pie zijn vleestaarten met een laag aardappelpuree erover. En tegenwoordig wordt er dan vaak wat geraspte kaas overheen gedaan. Maar behalve wat ui en een paar wortelen zit er verder geen groente in. Dus als je een complete maaltijd wilt hebben dan kook je er wat groenten bij. En wat past daar goed bij ? Volgens The Guardian erwtjes, prei, wortelen of boerenkool.

Recept voor Sherperd’s Pie (of Cottage Pie)

Ik volg grotendeels het klassieke recept van Nigel Slater. Ik heb wel enkele ingrediënten toegevoegd die je in de meeste moderne recepten ziet. En dat zijn bloem, tomatenpuree en geraspte kaas. In de oeroude recepten kom je dat niet tegen, maar is toch wel errug lekker 😉 Nigel Slater benadrukt wel dat je de tijd moet nemen om het gehakt goed “crisp”te bakken:

Let the mince cook for a good 30 minutes, if not longer. The crust must be crisp on top, so either pull a fork across its surface to create “furrows” or pile it up into clouds with a spoon.

Persoonlijk vind ik Sherperd’s Pie met het lamsgehakt en lamsbouillon net een tikkeltje lekkerder dan de Cottage Pie met het rundergehakt en runderbouillon. Ik maak overigens voor dit ene gerecht niet zelf de lamsbouillon. Ik gebruik meestal een pot lamsfond die ik niet verdun maar er zo bij giet en dat smaakt mij fantastisch.

 

Sherperd's Pie, en Cottag Pie
Recept afdrukken
No ratings yet

Sherperd's Pie - Cottage Pie

Sherperd's Pie en Cottage Pie zijn een soort vleestaarten van gehakt met aardappelpuree en geraspte kaas. Bij Sherperd's Pie gebruik je lamsgehakt en lamsbouillon, bij Cottage Pie rundergehakt en runderbouillon
Gang: Hoofdgrecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4
Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 grote ui / 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 2 winterpenen in blokjes
  • 2 stelen bleekselderij
  • 600 gr lamsgehakt voor Cottage Pie rundergehakt
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 Theelepel verse tijmblaadjes (gehakt)
  • 1 Theelepel verse rozemarijnblaadjes (gehakt)
  • Flinke eetlepel bloem
  • 350 ml lamsbouillon voor Cottage Pie runderbouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Flinke scheut Worcestershire sauce

De aardappelpuree

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • Flinke klont boter
  • beetje (zure) room of melk
  • ¼ cup geraspte kaas bij voorkeur Cheddar kaas

Instructies

  • Doe de olie in de 12 inch gietijzeren pan en bak de uien op middelhoog vuur totdat ze bruine randjes krijgen (ca 5 minuten) en bak daarna de wortelen en bleekselderij 5 minuten mee. Haal de groenten uit de pan en zet ze apart.
  • Zet het vuur hoog en bak het gehakt mooi bruin. Bestrooi het vlees met niet te weinig zout en peper en voeg een theelepel verse tijm en rozemarijn toe. En voeg de groenten weer toe.
  • Roer de bloem door het gehakt en giet beetje bij beetje de warme bouillon bij het gehakt tot alles is opgenomen. Voeg tenslotte de tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe. En laat het geheel zonder deksel een half uur tot drie kwartier pruttelen.
  • Maak intussen de bovenlaag: schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze in een kwartier gaar. Maak er aardappelpuree van (doe een klont boter bij de aardappelen, wat room of melk)
  • Neem een ovenschaal en vet die in. Doe het gehakt in de ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over het gehakt. Strooi de geraspte kaas over de aardappelpuree.
    Je kunt dan nog een paar klontjes boter op de puree leggen en zet dan de schaal in de oven en laat het ca 40 minuten op 200 graden bakken (tot een goudbruine, knapperige korst is ontstaan)

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept