Sambal Goreng van Vis

Sambal Goreng Ikan

by Jan Scherders

Sambal Goreng van Vis is niet alleen superlekker maar met de sambal goreng saus ook erg makkelijk te maken. Staat in no-time op tafel.

Sambal goreng Ikan

Een tijdje geleden heb ik de sambal goreng saus van Anita Jacobson voor het eerst gemaakt. En inmiddels heb ik er diverse keren sambal goreng telor en sambal goreng boontjes mee gemaakt. En dat smaakt me iedere keer prima. Niet alleen dat, maar je hebt er iedere keer weer plezier van dat je van die potjes kant-en-klare saus in de koelkast hebt staan.

Nu heb ik haar sambal goreng ikan gemaakt. Of zoals Bep Vuyk zegt Sambal Goreng van Vis. Bep Vuyk heeft in haar Groot Indonesisch Kookboek een recept met kabeljauw en sambal goreng, Anita Jacobson maakt de saus wat rijker en doet er onder andere ook verse tomaten en paprika bij. En daarmee wordt het een super smakelijk gerecht. Echt een aanrader.

Omdat de kabeljauw zo duur is heb ik het met heek gemaakt. En dat smaakt meer dan goed!! Als je het niet wist, heek kost ongeveer de helft van kabeljauw en heilbot. Onze visboer op de markt maakt er zijn lekkerbekjes mee!! Maar goed, je kunt dit gerecht dus ook prima met heilbot of kabeljauw maken.

Recept voor sambal goreng van vis

Dit is een gerecht dat je echt in een half uur op tafel zet. Ik kook eerst de rijst en terwijl die staat uit te dampen maakt ik dit gerecht. Je kunt het mijn inziens met 2, 3 of 4 heekfilets maken (of gewoon met kabeljauw), afhankelijk met hoeveel personen je het eet. Met vier heekfilets (ca 600 gram) heb je met wat witte rijst een prachtig maaltje voor vier personen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sambal Goreng van Vis

Sambal Goreng van Vis is niet alleen superlekker maar met de sambal goreng saus ook erg makkelijk te maken. Staat in no-time op tafel.

Ingrediënten

  • 1 pond stevige witte vis zie Noitities
  • 1 flinke ui in plakjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 2 tomaten in acht partjes
  • 2 dl sambal goreng saus
  • 4 el tomaten ketchup
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 2 bosuitjes voor garnering

Instructies

  • Verhit de olie in een pan of wok op middelhoog vuur en bak daarin de uien totdat ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de paprika en tomaten toe en bak die mee totdat de tomaten zachte beginnen te worden.
  • Dan voeg je de sambal goreng saus, de tomaten ketchup, sojasaus, zout en suiker toe en laat de saus een tijdje pruttelen.
  • Dan voeg je de vis, in stukken gesneden, toe en laat die een minuut of drie, vier koken.
  • Dan kun je wat bosuitjes, in stukjes gesneden toevoegen en deze sambal goreng ikan met witte rijst serveren. Heerlijk!!

Notities

Als je dit gerecht voor vier personen wilt maken dan heb je mijn inziens wel ruim een pond stevige witte vis nodig. Denk aan heilbot of kabeljauw. Maar een goedkoper alternatief is heek. En dan neem je vier heekfilets. Voor twee of drie personen zou je ook een of twee filets minder kunnen nemen en dan de saus gewoon zo houden. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept