Sambal Goreng Telor

by Jan Scherders

Je zou kunnen zeggen dat Sambal Goreng Telor gewoon een hard gekookt ei met sambal is. Gelukkig is het meer dan dat. Recepten van Lonny Gerungan en Bep Vuyk.

Recept Sambal Goreng Telor van Lonny Gerungan

Lonny Gerungan zegt “eieren in een kruidige saus”, dat klinkt al beter dan eieren met sambal, nietwaar 😉

Sambal Goreng Telor

Porties: 4
Auteur: Lonny Gerungan

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 ui
  • olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode lombok of 1 tl sambal oelek
  • stukje laos van 2 cm of 1 tl laos poeder
  • 1 stengel sereh of 1/2 tl sereh poeder
  • 4 geroosterde kemiri noten
  • 1/2 tl goela djawa
  • 1 tl trasi bakar
  • asemwater of citroensap
  • 1 dl heet water plus 1/8 blok santen

Instructies

  • Snijd de lombok, knoflook, laos en ui fijn en stamp de geroosterde kemiri noten in een vijzel fijn. Kneus de stengel sereh en leg er een knoop in.
  • Kook de eieren in 8 minuten hard, laat ze in koud water schrikken en pel ze. Verhit daarna wat olie in een pan/wok en frituur de eieren lichtbruin. Laat ze daarna op een stukje keukenpapier uitlekken
  • Giet de olie op 2 eetlepels na uit de pan/wok en fruit daarin de ui en knoflook 5 minuten. Voeg dan de lombok, laos, sereh, kemiri noten en trassi toe en fruit nog eens 5 minuten.
  • Doe er dan de palmsuiker, asemwater, santen bij en breng aan de kook. Voeg de eieren toe en laat ze in de saus stoven totdat de olie uit de santen naar boven komt drijven. Snijd de eieren voor het serveren in de lengte doornmidden en leg ze weer in de saus

Sambal goreng telor recept Bep Vuyk

Bep Vuyk doet het op deze manier:

Sambal Goreng Telor

Porties: 6
Auteur: Bep Vuyk

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 3 el ui fijngesneden
  • 1 knoflookteen fijngehakt
  • 1 tl sambal trassi
  • 1 tl laos
  • 1 tl Gula Dwaja
  • 1 spriet citroengras
  • 1 salamblaadje
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1/8 blok santen
  • 2 el olie
  • zout

Instructies

  • Kook de eieren 10 minuten. Spoel ze af met koud water en pel ze. Wrijf uien, knoflook, sambal, laos, tomatenpuree, suiker en zout tot een brij. En bak die brij op in wat olie.
  • Doe er na een minuut of vijf het blokje santen, de spriet citroengras (in een knoop), de salam en 1 dl water. Breng aan de kook. Voeg er daarna de eieren in hun geheel aan toe en laat nog ongeveer 5 minuten stoven tot de olie uit de santen boven komt drijven.
  • Verwijder salamblad en citroengras en halveer de eieren. Rangschik ze op een schaaltje en overgiet met saus.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept