Je zou kunnen zeggen dat Sambal Goreng Telor gewoon een hard gekookt ei met sambal is. Gelukkig is het meer dan dat. Recepten van Lonny Gerungan en Bep Vuyk.
Dit gerecht maken met sambal goreng saus
Goreng wil volgens mij zeggen “gefrituurd”. Dus als je sambal goreng telor gaat maken behoor je de eieren te frituren. Eerst de eieren hard koken, dan frituren en dan worden de gefrituurde eieren gebakken in een sambal goreng saus. En ik heb nu een recept op mijn site staan om een flinke batch sambal goreng saus te maken en die stop je dan in een stel kleine potjes en als je die in de koelkast zet heb je er twee maanden plezier van.
Als je dan sambal goreng telor wilt maken dan maak je zo’n potje open en verhit wat saus in een pannetje en daar bak je dan de hardgekookte en gefrituurde eieren drie minuten in. Superlekker!! Deze bereiding komt van Anita Jacobson, dezelfde dame die de sambal goreng saus heeft bedacht. Sambal goreng telor op deze manier smaakt bijvoorbeeld heel erg goed samen met de Nasi Goreng Ajam van de marine.
En als je wilt kun je net als Lonny Gerungan er wat kokosmelk bij doen voor wat meer saus. Maar goed, als je maar zo nu en dan sambal goreng gerechten maakt dan zijn onderstaande recepten van Lonny Gerungan en Bep Vuyk meer bruikbaar. Vooral het recept van Lonny krijgt van jullie veel waardering.
Recept Sambal Goreng Telor van Lonny Gerungan
Lonny Gerungan, schrijver van vele prachtige boeken over de Indonesische keuken, zegt “eieren in een kruidige saus”, dat klinkt al beter dan eieren met sambal, nietwaar 😉
Sambal Goreng Telor
Ingrediënten
- 4 eieren
- 1 ui
- olie
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode lombok of 1 tl sambal oelek
- stukje laos van 2 cm of 1 tl laos poeder
- 1 stengel sereh of 1/2 tl sereh poeder
- zout
- 4 geroosterde kemiri noten
- 1/2 tl goela djawa
- 1 tl trasi bakar
- asemwater of citroensap
- 1 dl santen asli (kokosroom)
Instructies
- Snijd de lombok, knoflook, laos en ui fijn en stamp de geroosterde kemiri noten in een vijzel fijn. Kneus de stengel sereh en leg er een knoop in.
- Kook de eieren in 8 minuten hard, laat ze in koud water schrikken en pel ze. Verhit daarna wat olie in een pan/wok en frituur de eieren lichtbruin. Laat ze daarna op een stukje keukenpapier uitlekken
- Giet de olie op 2 eetlepels na uit de pan/wok en fruit daarin de ui en knoflook 5 minuten. Voeg dan de lombok, laos, sereh, kemiri noten en trassi toe en fruit nog eens 5 minuten.
- Doe er dan de palmsuiker, asemwater, santen en wat zout bij en breng aan de kook. Voeg de eieren toe en laat ze in de saus stoven totdat de olie uit de santen naar boven komt drijven. Snijd de eieren voor het serveren in de lengte doormidden en leg ze weer in de saus
Sambal goreng telor recept Bep Vuyk
Bep Vuyk doet het op deze manier:
Sambal Goreng Telor
Ingrediënten
- 6 eieren
- 3 el ui fijngesneden
- 1 knoflookteen fijngehakt
- 1 tl sambal trassi
- 1 tl laos
- 1 tl Gula Dwaja
- 1 spriet citroengras
- 1 salamblaadje
- 1 tl tomatenpuree
- 1/8 blok santen
- 2 el olie
- zout
Instructies
- Kook de eieren 10 minuten. Spoel ze af met koud water en pel ze. Wrijf uien, knoflook, sambal, laos, tomatenpuree, suiker en zout tot een brij. En bak die brij op in wat olie.
- Doe er na een minuut of vijf het blokje santen, de spriet citroengras (in een knoop), de salam en 1 dl water. Breng aan de kook. Voeg er daarna de eieren in hun geheel aan toe en laat nog ongeveer 5 minuten stoven tot de olie uit de santen boven komt drijven.
- Verwijder salamblad en citroengras en halveer de eieren. Rangschik ze op een schaaltje en overgiet met saus.