Sambal goreng saus maken

by Jan Scherders
Sambal goreng pasta

Hier een recept om een flinke pot sambal goreng saus te maken, die je bij allerlei sambal goreng gerechten kunt gebruiken.

Saus voor sambal goreng gerechten

In de Indonesische kookboeken zit steevast een hoofdstuk over sambal goreng gerechten. En meestal wordt dan voor ieder gerecht aangegeven hoe je er sambal goreng van maakt. Zo heb je sambal goreng boontjes, sambal goreng telor en nog tig andere lekkere sambal goreng gerechten.

Maar sinds enige tijd mag ik graag rondneuzen op de prachtige website van Anita Jacobson. En op deze website, Daily Cooking Quest genaamd, vond ik een prachtig recept voor sambal goreng saus. En het leuke daarvan is dat je met deze saus allerlei sambal goreng gerechten kunt maken.

Met haar recept maak je ongeveer een liter saus en dat bewaar je het beste in niet al te grote potjes. Ik heb vijf potjes van ca 2 deciliter gevuld met dit heerlijke goedje. Het blijft in de koelkast zeker twee maanden goed, maar als je de potjes eenmaal geopend hebt dan moet je binnen een week de inhoud gebruiken. Uiteraard wel je potjes eerst goed uitkoken of effe in de oven zetten.

Gebruik van deze saus

Ik heb een eerste test gedaan met sambal goreng telor en was zeer enthousiast. Daarom zie je op de foto maar vier potjes, ik heb één potje voor sambal goreng telor gebruikt. Heerlijk 🙂

Wat je doet is de sambal goreng saus in een wok te verwarmen en dan de groenten, vis of vlees toevoegen. Dan al roerbakkend vis, vlees of groenten (beet)gaar bakken. Eventueel voeg je wat kokosmelk toe, denk ik dan als ik kijk naar de oude recepten van Lonny Gerungan voor sambal goreng boontjes.

Inmiddels heb ik diverse keren sambal goreng telor en sambal goreng boontjes met deze saus gemaakt en ben zeer enthousiast. Nu heb ik ook sambal goreng van vis ermee gemaakt, werkelijk fantastisch. Niet alleen heel lekker maar heel makkelijk te maken en staat in no-time op tafel.

Recept voor sambal goreng saus

Bijgaand het recept voor de sambal goreng saus. Ik vind de saus zeer lekker en aangenaam en zeker niet over “the top” heet. Als je voor een echt hete saus wilt gaan dan moet je de saus met gedroogde rawits of zo maken, ik heb gedroogde lomboks gebruikt. Mijn saus kleurt donkerbruin, ik vermoed dat dat komt omdat ik palmsuiker heb gebruikt.  Dat leek me logisch, maar in het recept stond gewoon suiker.

Tsja, wat kan ik er meer van zeggen. Als je regelmatig Indonesische eten maakt dan zou ik het zeker eens proberen, wat mij betreft een aanrader. Ik zal zeker vaker met recepten van Anita komen, ze snapt er echt wat van!!!

Sambal goreng saus maken

Hier een recept om een flinke pot sambal goreng saus te maken, die je bij allerlei sambal goreng gerechten kunt gebruiken. 
Porties: 1 liter

Ingrediënten

  • 60 gram gedroogde rode pepers
  • 100 gram knoflook
  • 200 gram sjalotjes rode of gewone
  • 300 gram ui
  • 30 gram trasi bakar
  • 250 ml water
  • 180 ml olie
  • 10 limoenblaadjes optioneel
  • 200 gram suiker ik denk toch palmsuiker
  • 40 gram zout
  • 20 gram tamarinde plus 4 eetlepels heet water

Instructies

  • Verwijder de zaadjes uit de gedroogde pepers en week de pepers dan een kwartier in wat heet water.
  • Week de tamarinde een minuut of tien met vier eetlepels heet water. Knijp het dan uit en gebruik het tamarinde water.
  • Neem nu een keukenmachine doe daar in de pepers, de grof gesneden knoflook, sjalotjes, ui, trassi en wat water en draai er een gladde pasta van.
  • Neem nu een wok en kook daarin de pasta een tijdje op middelhoog vuur. De bedoeling is dat je het water uit de pasta kookt en dat de pasta dan wat droger en dikker wordt. Regelmatig roeren.
  • Als je eenmaal een tamelijk droge en dikke pasta hebt voeg dan de olie en de limoenblaadjes toe en kook een minuut of vijf, al roerend.
  • Zet vervolgens het vuur laag en laat de pasta zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen, totdat de olie zich aan de zijkanten begint af te scheiden.
  • Voeg nu de suiker, zout, tamarinde water toe en kook nog enkele minuten om alles te laten mengen.
  • Zet nu het vuur uit en laat de pasta afkoelen. Vis de limoenblaadjes eruit.
  • Neem nu vier of vijf potjes en schep die vol met de saus. In totaal heb je ongeveer 1 liter saus. De saus blijft in ongeopende potjes twee maanden goed in de koelkast maar eenmaal geopend moet je de inhoud van een potje binnen een week opmaken.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment