Sambal Goreng Boontjes

by Jan Scherders
Sambal Goreng Boontjes met Rendang

Sambal Goreng Boontjes maak je door sperziebonen in een saus van kokos cream en uiteraard sambal te stoven. Recept van Lonny Gerungan.

Recept Lonny Gerungan voor Sambal Goreng Boontjes

Over dit recept van Lonny Gerungan uit zijn boek De authentieke Indische Keuken ben ik erg tevreden. Zelf vind ik dit soort gerechten het makkelijkst te maken in een gietijzeren wadjan of een gewone gietijzeren pan. Je maakt het door eerst een boemboe van oa ui, knoflook, laos en sereh aan te fruiten en dan de doe je de boontjes, kokos cream en salam blad erbij en laat het even stoven. Op bovenstaande foto had ik het samen met witte rijst en Rendang Daging gecombineerd.

Sambal Goreng Boontjes

Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesische keuken
Porties: 4
Auteur: Lonny Gerungan

Ingrediënten

  • 2-3 el olie
  • 500 gram sperzieboontjes
  • 1 middelgrote ui fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stengel sereh OF 1/2 tl serehpoeder
  • 2 tl sambal oelek + 2 tl trasi bakar OF 2 tl sambal trasi
  • Stukje laos van 2 cm OF 1 theelepel laos
  • 1 salamblad
  • 2 tl tomatenpuree
  • 2 dl kokos cream
  • zout, peper en nootmuskaat

Instructies

  • Was de sperziebonen en breek ze doormidden. Pel de ui, knoflook, laos en snijd ze fijn. Kneus de stengel citroengras en leg er een knoop in
  • Verhit de wok op hoog vuur en doe er de olie in. Draai dan het vuur iets lager en fruit de ui en knoflook in vijf minuten, voeg dan de laos, sereh en sambal/trasi toe en fruit nog vijf minuten
  • Bak de tomatenpuree met de boemboe mee, voeg de sperziebonen, salamblad, kokos cream en zout naar smaak toe en laat de boontjes in circa 10 minuten gaar stoven

Notities

Lonny gebruikt Santen Asli, volgens mij is dat zo ongeveer hetzelfde als kokos cream 

Je kunt het ook maken met sambal goreng saus

Ik heb onlangs geleerd hoe je sambal goreng saus maakt. Dat is feitelijk de saus die je nodig hebt voor sambal goreng telor en sambal goreng boontjes. En hoewel ik nog in het stadium van verder ontdekken ben wil ik hier toch al even aangeven hoe ik met deze saus sambal goreng boontjes maak. Want mijn eerste test was zeer positief.

Je neemt een wok en verhit daarin een kopje (circa 125 ml) sambal goreng saus. Bij deze saus zit al de nodige olie, dus die zou je in principe niet toe hoeven voegen. Dan voeg je een pond boontjes toe en roerbakt die enkele minuten in de saus. Dan giet je er twee deciliter kokosroom bij en laat de boontjes daar nog een minuut of tien in stoven. Eigenlijk volg ik het recept van Lonny maar dan maak ik gebruik van een saus die ik al eerder gemaakt heb.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment