Salade van romaine sla, tomaten en komkommer

by Jan Scherders
Salade van romaine sla, komkommer en tomaten

Deze  eenvoudige mediterrane salade van Romaine sla, komkommer, tomaten en rode ui is in heel veel gevallen te gebruiken, ook als een entree gerecht.

Salade van Romaine sla

Romaine sla is gezond, lekker en knapperig. In veel landen is deze slasoort zeer populair maar hier in Nederland houdt men het toch vooral bij kropsla en ijsbergsla. Om die reden zijn supermarkten enkele jaren geleden gestopt met het verkopen van hele struiken Romaine sla. Ze vertelden me dat ze dan te veel weg moesten gooien. Ik heb toen heel Tilburg en omgeving afgereden en vond het alleen nog bij de groothandel, bijvoorbeeld Sligro. Ik vind dat echt zeer spijtig!!

Wat inmiddels wel verkrijgbaar is:

  • Tegenwoordig heb je in de supermarkt zakken Romaine sla liggen. Daar zit dan meestal 200 gram in. Dat zal ruim een halve struik Romaine sla zijn. Als je bij AH on line bestelt kun je raar genoeg wel een hele struik Romaine sla bestellen 😉  Als ik daar de lelijke stukken vanaf snijd dan houd ik een kleine 400 gram sla over.
  • Daarnaast heb je baby Romaine sla, is niet helemaal hetzelfde maar een redelijke vervanging. Eén struik Romaine sla is 1,5 liter sla (na schoonmaken en scheuren). Dan zul je denk ik snel 4-6 baby Romaine sla nodig hebben voor 1,5 liter sla  (maar heb dit nog niet gecheckt).

Als je op zoek bent naar een wat rijkere salade met eveneens Romaine sla, tomaten en komkommer moet je misschien eens naar de Fattoush salade kijken. Dat is een broodsalade uit het Midden-Oosten met heerlijke kruiden (peterselie, munt) en met een lamskoteletje of een kipspiesje erbij heb je al een prachtige maaltijd.

Salade van romaine sla, tomaten en komkommer

Deze  eenvoudige mediterrane salade van romaine sla, komkommer, tomaten en rode ui is in heel veel gevallen te gebruiken, ook als een entree gerecht.
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 krop romaine sla in stukken gehakt of gescheurd
  • 3 roma tomaten in blokjes
  • 1 komkommer in blokjes
  • 1 kleine rode ui gesnipperd
  • 1/2 cup krul peterselie gehakt
  • 2 el extra vierge olie
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 tl knoflook poeder
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd en scheur de groenten en doe ze in een sla kom. Voeg dan de olijfolie, citroensap en specerijen toe en meng goed

Notities

Supermarkten zijn enkele jaren geleden gestopt met het verkopen van hele krops romaine sla. Ze vertelden me dat ze dan te veel weg moesten gooien. Wat wel verkrijgbaar is:
  • Tegenwoordig heb je in de supermarkt zakken romaine sla liggen. Daar zit dan meestal 200 gram in. Dat zal ongeveer 2/3 van een struik romaine sla zijn. 
  • Daarnaast heb je baby romaine sla, is niet helemaal hetzelfde maar een redelijke vervanging. Eén struik romaine sla is 1,5 liter sla (na schoonmaken en scheuren). Dan zul je denk ik snel 4-6 baby romaine sla nodig hebben voor 1,5 liter sla  (maar heb dit nog niet gechecked).

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment