Salade van makreel en sperziebonen

by Jan Scherders

Deze maaltijdsalade van Ottolenghi smaakt supers. Romaine sla, makreel, sperziebonen, paprika’s, eieren, olijven, broodblokjes met een pittige dressing.

Je dit kunt serveren als een voorgerecht voor zes personen en een hoofdgerecht voor drie personen. Althans toen ik het maakte was het een hoofdgerecht voor drie personen en smaakt supers. Lauwwarm serveren, niet uren in de koelkast zetten.

Salade van makreel en sperziebonen

Porties: 3 -6
Auteur: Ottolenghi

Ingrediënten

  • 1 middelgrote baquette zonder korst en in blokjes gescheurd (ca 110 gram)
  • 1 tl kurkuma gemengd met twee eetlepels water
  • 230 ml olijfolie en een beetje meer om de salade af te maken
  • 6 makreel filets over de breedte in plakjes van 2 cm gesneden (circa 350 gram)
  • 200 gram sperziebonen 4 minuten geblancheerd, afgespoeld
  • 1 gem salade baby romaine, blaadjes grof gescheurd
  • 1 kleine rode ui
  • 3 punt paprika's geroosterd, vervolgens afgekoeld en in stukjes van 2 cm gesneden. Je kunt eventueel ook een pot met deze pepers kopen
  • 50 gram zwarte olijven ontpit en over de helft gesneden
  • 3 el citroensap
  • 50 gram harisssa pasta uit een potje of zelfgemaakt
  • 1 el platte peterselie gehakt
  • 4 half-harde eieren gepeld en in vieren
  • zout en peper

Instructies

  • Leg de brood blokjes in een flinke kom en giet er het kurkuma water bij en meng alles met je handen. Zet opzij
  • Verhit 200 ml olijfolie op middelhoog vuur in een hapjespan en bak de makreel filets in 2 batches (steeds 1-2 minuten). Schep ze met een schuimspaan uit de pan en leg de filets op keukenpapier en bestrooi ze lichtjes met zout en peper.
  • Vervolgens bak je de broodblokjes een minuut of 3-4 in dezelfde hapjespan totdat ze bruin en krokant zijn. Schep uit de pan en bij de makreelfilets. Gooi de olie niet weg
  • Neem nu een flinke saladekom en doe daarin de sla, de rode uien, de romano pepers, de olijven en de sperziebonen. Voeg de vis, croutons, 2 eetlepels olijfolie en een flinke draai zwarte peper toe en meng alles goed door mekaar.
  • Schep nu de harissa in een kommetje en doe er 1 eetlepel van de olijfolie uit de hapjespan en het citroensap bij en maak er een dressing van. Schep dit over de salade en strooi er de peterselie overheen. En leg dan de eierpartjes erop.
  • Maak de salade af door er zout en peper overheen strooien en nog wat olijfolie

Notities

1) De bedoeling is om een tamelijk pittige harissa pasta te gebruiken, dus als je een merk hebt staan wat dat niet is dan een beetje cayenne peper toevoegen.
2) Als hoofdgerecht voor drie personen, als voorgerecht voor 6 personen
3) Sommige salades worden lekkerder als je ze een paar uur in de koelkast zet, deze salade eet je het beste lauwwarm

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment