Deze eenvoudige salade van kropsla, komkommer en tomaten is in heel veel gevallen te gebruiken. Gewoon voor alledag.
Doordeweekse salade
In De Bijbel van de Nederlandse Keuken (aanrader!!) heeft Janneke Vreugdenhil een verhaal over doordeweekse salade dat mij uit het hart gegrepen is. Ze vertelt dat bij veel Nederlandse huishoudens een salade standaard aangekleed wordt met pijnboompitten, spekjes. blokjes feta, zongedroogde tomaatjes, etc etc.
En ze zegt dat zo’n rijkelijk aangeklede salade vaak de aandacht teveel naar zich toetrekt en dat daardoor het hoofdgerecht minder tot zijn recht komt. Zij pleit daarom voor een eenvoudige salade met kropsla, komkommer, tomaat, eventueel een eitje en een eenvoudige dressing.
Dat is het soort salades waar ik van hou en die ik graag als bij bijgerecht of eventueel als tussengerecht op tafel zet. Hier mijn versie van zo’n alledaagse of doordeweekse salade.
Recept voor salade van kropsla, tomaten en komkommer
Ik gebruik net als Janneke Vreugdenhil kropsla, komkommer, een sjalotje en een paar tomaten. In de dressing een beetje (of naar smaak) mosterd en daarom geen extra vierge olijfolie maar een neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie.
Salade van kropsla, tomaten en komkommer
Ingrediënten
- 1 krop botersla in stukken gehakt of gescheurd
- 2 tomaten in partjes
- ⅓ komkommer in plakjes
- 1 sjalotje gesnipperd
Dressing
- 3 el neutrale olie (zonnebloemolie, arachideolie)
- 1 tl Dijon mosterd
- 1 el rode wijnazijn
- zout en peper
Instructies
- Snijd en scheur de groenten en doe ze in een sla kom.
- Neem een klein kommetje en meng daarin wat zout, peper en de mosterd. Klop er dan de azijn doorheen en pas dan in straaltje de olie. Als het goed is heb je nu een mooie vinaigrette.
- Hussel de vinaigrette door de sla en serveer.