Salade Niçoise als maaltijdsalade

by Jan Scherders
Salade Niçoise als maaltijdsalade

Deze maaltijdsalade met krieltjes, sperziebonen en tonijn is een soort uit de kluiten gewassen Salade Niçoise. Zomerse salade, snel en simpel.

Maaltijdsalade als variatie op klassieke salade Niçoise

Salade Niçoise is een voorgerecht en traditionalisten hebben sterke opvattingen over wat er wel en niet in mag. En Melissa Clark, één van de kookgodinnen van de New York Times, heeft een variatie op de traditionele salade bedacht die wel heerlijk is, maar waar ik in eerste aanleg niet goed weg mee wist. Ik vond het teveel voor een voorgerecht en te weinig voor een hoofdgerecht. Ik heb besloten er een zomerse maaltijdsalade van te maken (en de hoeveelheden wat aangepast).

Je maakt de salade met krieltjes, sperziebonen, tomaten, eieren, olijven, radijsjes en uiteraard tonijn. En een super lekkere dressing. Maar je kunt ook kiezen voor van de die kleine rode aardappeltjes, haricots verts, en Kalamata olijven (dat was de keuze van Melissa Clark). Mijn keuze is krielaardappeltjes en haricots verts.

Je kunt de door mij gekozen hoeveelheden makkelijk aanpassen. As je 150 gram tonijn per persoon te veel vindt dan doe je minder. En dat geldt ook voor de hoeveelheden groenten. Je kunt daar makkelijk wat meer of minder van maken. De overgebleven ansjovisfilet kun je natuurlijk ook gewoon op de borden leggen.

De groenten worden nu in één pan gekookt en daarna nog warm in de dressing gedaan.

Dressing the vegetables while warm helps them absorb all the good flavors more deeply, making this a salad that manages to be intense and light at the same time. Which is just what you want in the steamiest time of the year.

Hieronder mijn recept voor twee personen. Voor vier personen gewoon alles verdubbelen.

Salade Niçoise als maaltijdsalade

Deze maaltijdsalade met krieltjes, sperziebonen en tonijn is een soort uit de kluiten gewassen Salade Niçoise. Zomerse salade, snel en simpel.
Porties: 2

Ingrediënten

De salade

  • 400 gram krieltjes of: kleine rode aardappelen
  • 300 gram sperziebonen of: haricots verts
  • 4 – 6 radijsjes (in partje of: 1 komkommer, in plakjes
  • 2-4 rijpe trostomaten (in partjes) of wat cherry tomaten, gehalveerd
  • 300 gram tonijn uit blik (2 kleine blikken)
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1/2 cup zwarte olijven, gehalveerd of: kalamata olijven (in plakjes)
  • versgemalen peper
  • wat zeezout
  • gescheurde basilicum blaadjes garnering

Dressing

  • 1 flinke knoflookteen fijngehakt
  • 2 ansovisfilets (fijngehakt) de rest kun je eventueel op het bord doen
  • 1/4 tl zout
  • 2 el citroensap
  • 3/4 tl citroenrasp
  • 1/2 tl Dijon mosterd
  • 6 el cup extra vierge olijfolie

Instructies

  • Gebruik de platte kant van je koksmes en plet daarmee de knoflook, ansjovis en wat zout tot een pasta. Doe in een kommetje en voeg de citroenrasp, citroensap, mosterd toe en roer alles door mekaar. Gebruik een kleine garde en giet er al kloppend de olijfolie bij. Proef en breng op smaak
  • Doe de aardappeltjes in een pan met water zodat ze een kleine 10 cm onderstaan. Doe er wat zout bij en breng aan de kook. Laat dan 10-15 minuten koken totdat de aardappelen beetgaar zijn. Voeg dan de haricots verts de laatste minuut toe en laat 4 minuten meekoken. Als je gewone sperziebonen gebruikt dan een paar minuten langer.
  • Giet de groenten af en laat ze wat afkoelen (maar niet helemaal). Halveer dan de aardappelen en doe ze in een kom en voeg dan ook de haricots verts toe. Voeg wat vinaigrette toe zodat de groenten goed in de dressing zitten. Als de groenten helemaal zijn afgekoeld kun je ook de gehakte basilicum toevoegen.
  • Neem nu twee borden en leg daarop de aardappelen en de haricots verts. Dan de radijsjes en/of komkommer, de tomaten en tonijn, en de hardgekookte eieren. Strooi er de olijven overheen en de overgebleven dressing.
  • Serveer met grof zeezout, wat versgemalen peper, wat basilicum blaadjes en eventueel nog een paar ansjovisfilets

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment