Sajoer Lodeh, groenten in kruidige kokosmelk

by Jan Scherders

Sajoer Lodeh is een gekruid groentesoepje. Gemengde groenten in een bouillon, waaraan ook santen, kruiden en specerijen zijn toegevoegd.

Wat is eigenlijk een sajoer?

Een sajoer is een gekruid groentesoepje, waarin een of meerdere groenten zijn verwerkt, dikwijls in combinatie met vlees, tahoe en tempeh. Evenals bij de sambal gorengs mogen de groenten niet helemaal gaar zijn!! Beetgaar dus!!

In die sajoers is meestal een bouillon de basis. En die wordt dan verder verrijkt met bijvoorbeeld santen en/of tamarinde (asem). Veel van onze Nederlandse groenten zijn goed bruikbaar in deze soepjes. Dus eigenlijk gek dat de sajoers bij de Nederlanders niet wat bekender zijn (Sajoer Lodeh uitgezonderd).

We kunnen in het oude boek van Bep Vuyk lezen, dat sajoers traditioneel bij vrijwel iedere Indonesische maaltijd werden gegeven. In de Europese keuken geeft men soep vooraf, in de oorspronkelijke Indonesische keuken was dit geen gewoonte, daar werd een sajoer als onderdeel van de hoofdmaaltijd geserveerd. Een beetje zoals Dahl in de Indiase keuken.

Maar al ten tijde dat Bep Vuyk haar boek schreef was dat volgens haar aan het veranderen en werden meer en meer soepen vooraf gegeven. Daarnaast had je ook Chinese invloeden op de eetcultuur (als het gaat om soep eten), maar die laten we nu even voor wat het is, en verder met sajoers.

Er zijn feitelijk een heleboel verschillende sajoers, waaronder allerlei varianten van Sajoer Toemis, Sajoer Asem en Sajoer Kerrie. Maar hier in Nederland is Sajoer Lodeh denk ik toch wel de meest bekende. Dus daar begin ik maar mee.

En wat is dan Sajoer Lodeh?

Het woord Lodeh betekent groenten. Een Sajoer Lodeh is een soepje van gemengde groenten gegaard in een bouillon waaraan naast de nodige kruiden en specerijen ook een stuk santen (kokos) is toegevoegd. Meestal wordt kippen- of runderbouillon gebruikt, maar als je dat door groentebouillon vervangt heb je een superlekker vegetarisch groentesoepje.

Wat betreft de kruiding (de boemboe), daar zitten meestal de volgende ingredienten in: pepers, sjalotjes, knoflook, kemiri noten, koriander, kentjoer (een soort gember), kurkuma, trassi, zout en suiker. Met kurkuma krijg je een gele sajoer lodeh, zonder kurkuma een groen/witte sajoer lodeh.

Sajoer Lodeh recept Bep Vuyk

Ik volg de eenvoudige aanpak van Bep Vuyk. Wat betreft de gemengde groenten, denk dan aan zo’n 500-600 gram groenten (wortel, sperziebonen, bloemkool, ….). Je kunt ook zo’n zak (Indonesische) wokgroenten bij de supermarkt halen natuurlijk.

Veelal wordt sajoer Lodeh als onderdeel van een maaltijd met meerdere gerechten geserveerd. Je kunt het traditioneel als bijgerecht eten maar als voorgerecht gaat ook prima. Dan met wat lontong bijvoorbeeld.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sajoer Lodeh van gemengde groenten

Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesische keuken
Porties: 4
Auteur: Bep Vuyk

Ingrediënten

  • asemwater 3 el water met stukje tamarinde ter grootte van een walnoot
  • 1/4 blok santen
  • 1/2 liter bouillon gemaakt met een bouillonblokje
  • 2 el olie

Gemengde groenten (bijvoorbeeld)

  • 200 gram bloemkool
  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram worteltjes
  • 1 grote aardappel

De kruiden

  • 5 el ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook gesnipperd,
  • 2 tl sambal trassi
  • 3 kemiri's gepoft
  • 2 tl laos
  • 2 tl palmsuiker
  • 1 spriet sereh
  • 1 salamblaadje
  • zout

Instructies

  • Pof de kemiri's, wrijf ze fijn met de overige kruiden (behalve de sereh en salam blaadjes).
  • Fruit de fijngewreven kruiden tot de uien geel zijn. Fruit ook de groenten mee. Voeg daarna de bouillon eraan toe, het blokje santen, het zout, de sereh en de salam blaadjes. Laat de sajoer doorkoken totdat de groenten beetgaar zijn. Voeg dan ook het ademwater en laat nog even doorkoken. Verwijder de sereh en salamblaadjes en dien op

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept