Je kunt met de Zwolsche Stoof melange van Jonnie Boer een lekkere runderstoof maken. Wist je dat het ook prima smaakt  met Vlaamse Frieten 😉

Zwolsche Stoof – kant-en-klare specerijen mix

Een paar jaar geleden is Euroma met de Original Spices potjes van Jonnie Boer gekomen. Nog even los van de inhoud, ze staan echt gezellig in het keukenrek. Eén van die potjes is Zwolsche stoof en er staat geschreven dat deze krachtige, volle melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals kruidnagel en anijszaad.

Zwolsche Stoof

Zwolsche Stoof

Met de Zwolsche Stoof kun je een heerlijke runderstoof maken. Bijgaand recept voor een runderstoof is eigenlijk een soort eenvoudige Boeuf Bourguignon. Maar misschien werkt het ook wel als je de runderstoof als hachee klaarmaakt. Gewoon heel eenvoudig zoals ik mijn hachee maak. En dan in plaats van peper en zout een paar eetlepels Zwolsche Stoof.

Recept voor een zwolsche stoof

Deze runderstoof is lekker met gekookte aardappelen of misschien ook wel pasta. Ik denk geen rode kool erbij, er zitten al groenten in deze runderstoof.

Gebruik olie waarbij je op hoog vuur het vlees kunt aanbakken. En die 6 deciliter hete (!) runderbouillon is een soort maximum, het gaat erom dat het vlees net onder water staat. Genoeg is genoeg.

Zwolsche Stoverij

Je kunt met de Zwolsche Stoof melange van Jonnie Boer een lekkere runderstoof maken. Wist je dat het ook prima smaakt  met Vlaamse Frieten 😉
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2 el olie geschikt voor bakken en braden
  • 1 kilo rundersukade of riblappen in blokjes van 3-4 cm
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 el Zwolsche stoof (kruiden)
  • 4 el Balsamico azijn
  • 2 dl rode wijn
  • 6 dl runderbouillon (bij riblappen) of water maximaal
  • 150 gram roomboter
  • 1 potje zilveruitjes (320 gram)
  • een bruine boterham optioneel

Instructies

  • Snijd de prei en wortel fijn en snipper de ui. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Verhit in een pan olie en bak hierin het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan.
  • Bak in de pan de fijngesneden groenten zacht. Blus dit af met rode wijn en laat dit iets verdampen. Voeg hierbij de Balsamico azijn, Zwolsche Stoof en het gebakken vlees.
  • Voeg hete bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat het vlees ongeveer 3 uur, op zacht vuur, gaar sudderen.
  • Voeg de boter aan het vlees toe en - indien gewenst een bruine boterham om de saus wat in te dikken - laat de stoof nog even doorpruttelen.
  • Voeg als laatste de zilveruitjes toe en verwarm nog 10 min mee.

Als je dit recept maakt zie je dat er geen zout in het recept staat. En hoewel op het potjes wordt aangegeven dat er geen zout is toegevoegd had ik niet echt de behoefte om zout toe te voegen. Misschien een tikje. Proef eerst na drie uur stoven en kijk dan of er zout bij moet.

Zwolsche Stoverij met Vlaamse Frieten

De Zwolsche stoof mix is echt een krachtige mix. Het geeft veel smaak aan een runderstoof. En een smaak die mij heel erg is bevallen. Je kunt zo’n runderstoof met aardappelen eten maar ik heb het ook al diverse malen met zelfgemaakte Belgische frieten en appelmoes gegeten. En dat was een goede keus wat mij betreft.

Dikke saus

Als de saus na een hele middag stoven nog niet echt dik is zou je daarom net als de Belgen bij een Vlaamse Stoverij er een bruine boterham doorheen kunnen doen om de saus wat in te dikken. Dat hoeft misschien niet als je de stoof met aardappelen of aardappelpuree eet maar met frieten is dat toch wel gewenst.

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept