Romige knolselderijsoep

by Jan Scherders

Deze romige knolselderijsoep is een heerlijk winters soepje, en heb je een halve knolselderij liggen dan kun je deze soep al maken.

Subtiel winters soepje

Dit is een subtiel en delicaat winters soepje, vandaar ook de garnering met bieslook en (zelfgemaakte) croutons. Dat laatste doe je heel makkelijk door een snee witbrood in blokjes te snijden en die in wat boter krokant te bakken.

Je maakt de soep door een sjalotje en een knoflookteentje te fruiten, dan kleingesneden knolselderij, wat aardappel en bouillon erbij, even de groenten garen en dan de soep pureren. Vervolgens afmaken met room en garneren met wat bieslook en croutons.

Ik heb dit recept volgens mij jaren geleden van Tante Rinie gekregen, maar in het prachtige soep boek van James Peterson staat een vrijwel identiek recept maar dan voor twee keer zoveel soep. Hij zegt dat je deze soep met groentebouillon of een lichte kippenbouillon, of zelfs met melk kunt maken. Ik houd het op groentebouillon.

Maak deze knolselderijsoep met zelfgemaakte bouillon!!

In veel recepten voor groentesoepen zie je dat ze daar wat bouillonblokjes in de pan gooien. Als je dan een aantal verschillende groentesoepen eet dan merk je na verloop van tijd dat ze door die blokjes allemaal op mekaar lijken. En dan doe je deze lekkere knolselderijsoep (en jezelf) echt tekort!!

Ik heb een recept voor een flinke pan groentebouillon  en die bouillon kun je in delen invriezen en voor het maken van groentesoepen gebruiken. Maar hier heb je maar 3/4 liter bouillon nodig en dan zou je ook een kleine ui, een kleine prei, een stengel bleekselderij en wat wortel tamelijk klein kunnen snijden en in wat olie fruiten. Dan paar takjes tijm, een laurierblaadje en een liter water erbij, aan de kook brengen en dan de bouillon een uurtje laten trekken. Vervolgens schep je de zelfgemaakte bouillon uit de pan en doet die bij de knolselderij.

Variaties

Als je de soep een wat meer robuust karakter wilt geven dan zou je dat op de manier van James Martin kunnen doen. Op BBC Food staat zijn recept voor een romige knolselderijsoep en daar maakt hij de garnering door

  • eerst een paar plakken pancetta in reepjes uit te bakken
  • dan voegt ie aan dat bakvet wat olie en boter toe en bakt daarin een plak knolselderij (julienne gesneden)
  • doet daarna nog wat olie en boter in de pan en bakt daarin de croutons.

Steeds de gebakken ingrediënten uit de pan scheppen en op een stuk keukenpapier uit laten lekken. Vervolgens garneert hij zijn knolselderijsoep met stukjes pancetta, gefrituurde knolselderij en croutons.

Hier mijn recept.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige knolselderijsoep

Deze romige knolselderijsoep is een heerlijk winters soepje, en heb je een halve knolselderij liggen dan kun je deze soep al maken.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 20 gram boter
  • 1 kleine sjalot gesnipperd
  • 1 knoflookteen gesnipperd
  • ½ middelgrote knolselderij (na schillen ca, 300 gram) schillen en in blokjes snijden
  • 2 middelgrote aardappels schillen en in blokjes snijden
  • ¾ liter groentebouillon of lichte kippenbouillon of melk
  • 125 ml mascarpone of slagroom
  • peper en zout
  • 1-2 el extra vierge olijfolie

Garnering

  • 2 el gehakte bieslook voor garnering
  • kleine croutons

Serveren

  • wat geroosterde stokbrood plakjes met kruidenboter in plaats van de croutons

Instructies

  • Smelt de boter in een kookpan en fruit daarin sjalotje en knoflook in een paar minuten glazig. Voeg dan de knolselderij, aardappelen en bouillon toe. Breng aan de kook en kook de groenten in ongeveer een kwartier gaar
  • Pureer de soep met een staafmixer en meng de mascarpone of slagroom erdoor. Breng de soep op smaak met peper en zout n druppel er wat olijfolie in. Garneer met croutons en gehakte bieslook.
    Als je er een meer robuuste soep van wil maken dan heb ik bij de Notities een alternatieve garnering aangegeven.

Notities

Ik heb een recept voor een flinke pan groentebouillon  en die bouillon kun je in delen invriezen en voor deze soep gebruiken.
Maar je kunt ook een kleine ui, een kleine prei, een stengel bleekselderij en wat wortel tamelijk klein snijden en in wat olie fruiten. Dan een laurierblaadje, beetje tijm en een liter water erbij, aan de kook brengen en dan een uurtje laten trekken. Vervolgens schep je de zelfgemaakte bouillon uit de pan en doet die bij de knolselderij.
Als je de soep een wat meer robuust karakter wilt geven dan zou je dat op de manier van James Martin kunnen doen. Op BBC Food staat zijn recept voor een romige knolselderijsoep en daar maakt hij de garnering door
  • eerst een paar plakken pancetta in reepjes uit te bakken
  • dan voegt ie aan dat bakvet wat olie en boter toe en bakt daarin een plak knolselderij (julienne gesneden)
  • doet daarna nog wat olie en boter in de pan en bakt daarin de croutons.
Steeds de gebakken ingrediënten uit de pan scheppen en op een stuk keukenpapier uit laten lekken. Vervolgens garneert hij zijn knolselderijsoep met stukjes pancetta, gefrituurde knolselderij en croutons.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept