Roedjak Manis

by Jan Scherders

Roedjak Manis is een zoete Indonesische fruitsalade die zich goed laat combineren met een nasi rames maaltijd.

Wat is Roedjak Manis precies?

Na alle vlees, boontjes enzo nu eens iets heel anders. Een Indonesische fruitsalade. Aziatische Ingredienten zegt:

Roedjak betekent salade (of eigenlijk gemengd) en manis betekent zoet. Roedjak manis is een zoete fruitsalade, maar wel met een pepertje. Oorspronkelijk van een beetje stevig fruit dat nog niet helemaal rijp is. Het tropisch fruit in onze supermarkten is dus perfect om roedjak manis van te maken!

En hoe maak je Roedjak Manis

En het volgende advies wordt gegeven:

Voor een lekkere roedjak manis kies je 3 à 4 van de volgende vruchten:
ananas, mango, stervrucht, rozenappel, jackfruit, papaya, appel, granaatappelpitten, aalbessen of kruisbessen. Een lekkere toevoeging zijn blokjes komkommer of jicama. Maar mijn favoriete roedjak manis is heel on-Indisch met alleen verse ananas, eventueel gegrild en als dessert geserveerd.
In de saus zitten de 5 basissmaken:
* zoet (gula djawa of bruine basterdsuiker)
* scherp (lombok, rawit of sambal)
* zuur (tamarinde, citroensap, limoensap of azijn)
* zout (zout of lichte sojasaus)
* umami (trassie of petis udang)

Recepten voor Roedjak Manis

En hier een lijst van recepten die op Aziatische Ingredienten is te vinden:

Robin’s saus voor roedjak manis

100g gula djawa
1 el tamarinde
1 verse, rode chilipeper (voor de kleur)
1 tl sambal (voor de smaak)
1 tl zout
1/2 tl petis udang
1/2 tl zout
1 à 2 el water

Luie Huisvrouwen Roedjak Manis Saus
5 el uit een pot Roedjak Manis van Koningsvogel (smaakt best goed!)
1 chilipepertje (voor de kleur en homemade look)

Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuijk
2 tl sambal oelek of sambal terasi
2 à 3 el geraspte Javaanse suiker
1 à 2 el zoete ketjap
1 à 2 el water
mespuntje zout
1 el keuken tamarinde

De authentiek Indische keuken van Lonny
2 rode lombok of 1 el sambal oelek
½ tl trasi bakar
1 tl asem of citroensap
mespuntje zout
ketjap manis, zoveel als nodig om tot dikke saus te maken

Indische keukengeheimen van Jeff Keasberry
1 el suiker
400g goela djawa
1 tl trassi in 2 el heet water
1 el sambal oelek
1 propje asem in 2 el heet water opgelost
zout

De Complete Indonesische keuken van Lonny,
Saus voor Rujak gobet (Java)

3 rawit
1 tl tamarindepulp
5 el geraspte gula djawa
1 tl trasi bakar
½ dl water
zout

De Complete Indonesische keuken van Lonny,
Saus voor Rujak manis (Bali)

3 rawits
1 tl trasi bakar
2 tl tamarindepulp
100g gesmolten gula bali
zout

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment