Rode kool met appeltjes maken

by Jan Scherders
Hachee met rode kool

Hoe maakte je ook alweer rode kool met appeltjes? Hier een 70 jaar oud recept voor het maken van rode kool met appeltjes.

Rode kool, zo lekker bij hachee!!

Ik ben gewend het altijd met een goudreinet te maken. En je kunt het maken met zo’n zakje rode kook. Maar als we het hebben over “op de kleintjes letten”, dan is het dus vele malen goedkoper om een hele rode kool te kopen. Als je een hele kool koopt, dan maak je gewoon een grote pan rode kool. En wat je niet nodig hebt dat vries je in. Je wilt niet weten wat het prijsverschil is!!

Lekker bijvoorbeeld bij hachee of Zoervleisj en gekookte aardappelen.

Rode kool met appel

Een recept om rode kool met appeltjes te maken uit het 70 jaar oude kookboek dat destijds op de huishoudschool werd gebruikt
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gram rode kool
  • 150 ml water
  • 3 gram zout
  • mespunt gemalen kruidnagel
  • eventueel een laurierblad, een jeneverbes en een flinke mespunt gemalen kaneel
  • 20 gram suiker
  • 1/4 kilo appelen ik gebruik altijd goudreinetten
  • 2 el azijn
  • 1 el boter
  • eventueel maizena om in te dikken

Instructies

  • Snijd de rode kool in vieren, verwijder de grove stronk en snijd de kool klein.
  • Breng de kool met het water snel aan de kook, voeg dan zout, kruidnagel, suiker, en eventueel kaneel, laurierblad en de jeneverbes, toe en laat de kool ongeveer 20 mminuten koken. Dan zou de kool gaar moeten zijn.
  • Voeg nu de appelen toe en laat die 5 minuten meekoken. Breng dan de kool op smaak met azijn en schudt de boter erdoor. Eventueel wat maizena met wat kookvocht aanlengen en dan terugdoen in de pan als er teveel vocht in de pan staat.

Notities

Een oud gebruik bij ons thuis was altijd om de rode kool met appeltjes even met een stamppot stamper te prakken. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment