Stoofvlees in mosterdsaus maak je door riblappen in een saus van mosterd, cognac en bouillon te laten garen. En op het laatst wortelen en champignons erbij.

Stoofvlees in mosterdsaus al 20 jaar een New York Times topper

Dijon and Cognac Beef Stew is een runderstoof van de New York Times met een aparte tekst ter introductie …

This rich, comforting stew was brought to The Times by Regina Schrambling in 2001, in the dark days immediately following the attacks on the World Trade Center.

 

The accompanying article was an ode to the therapeutic benefits of cooking and baking:

“Whoever said cooking should be entered into with abandon or not at all had it wrong. Going into it when you have no hope is sometimes just what you need to get to a better place. Long before there were antidepressants, there was stew.”

 

This one, while complex in flavor, is not difficult to prepare, but it cannot be rushed. Make it when you have the time to indulge in the meditative qualities of chopping, sautéing, reducing, braising, waiting and tasting. You will be rewarded with an exceptionally flavorful dish that is just as satisfying to eat as it was to cook.

Deze runderstoof is inderdaad erg makkelijk te maken en heeft alleen wat tijd nodig om te garen. Dat hakken, braden, sudderen doe ik graag. En als ik dan mijn disgenoten een zeer aangename maaltijd voor kan zetten dan is het helemaal goed 🙂

Eigenlijk is de bereiding sterk gelijkend op de Boeuf Bourguignon bereiding. Grote verschil is dat je hier het vlees laat garen in een mosterdsaus. Ik vond het een aangename mosterdsmaak die zeer goed werkte met de stevig aangebakken riblappen, wortelen en zeker ook de champignons!!

Je eet het denk ik het beste met pasta (fettucini heb ik gedaan) of misschien gekookte aardappelen. Wellicht is frieten ook wel een idee want het gerecht heeft wel wat wat weg van het Belgische Stoofvlees met friet.

De bereiding met twee soorten mosterd

Je neemt een speklapje, snijd dat in blokjes en laat daar op laag vuur het vet uit lopen. En dan bak je uien en sjalotjes zacht. Ondertussen strooi je zout en peper over de riblappen (in grove blokjes) en bestuift ze met bloem. Dan schep je alle (!!) ui uit de pan en bakt de blokjes vlees rondom bruin (echt bruin!!). Beste doe je dat in een middelgrote (gietijzeren) koekenpan.

Ondertussen verwarm je de bouillon in een geëmailleerde gietijzeren pan. En je voegt vier eetlepels Dijon mosterd en een eetlepel grove mosterd toe. In het oorspronkelijke recept stond Pommery mustard, dat is een soort grove mosterd die denk ik het best te vervangen is door die grove mosterd van Maille (maar onze Hollandse zal wellicht ook wel kunnen). Je klopt die mosterd met een garde door de bouillon zodat je een soort mosterdsaus krijgt.

Als de uien en het vlees ok zijn, dan giet je circa 125 ml cognac in de koekenpan en kookt alle aanbaksels los (al schrapend) en giet dan alles bij de mosterdsaus. Dan uien en vlees erbij en een uur of 2,5 laten garen met de deksel schuin op de pan zodat de saus wat indikt.

Dan voeg je de wortelen toe, en na een half uur de champignons die je in wat boter zacht hebt gebakken. Ook drie eetlepels grove mosterd en dan nog even doorwarmen. Super aangenaam gerecht met bijvoorbeeld pasta.

Riblappen in mosterdsaus

Stoofvlees in mosterdsaus maak je door riblappen in een saus van mosterd, cognac en bouillon te laten garen. En op het laatst wortelen en champignons erbij.
Porties: 4

Ingrediënten

 • 2-4 el olijfolie of reuzel
 • 1 speklapje zonder zwoerd in blokjes
 • 1 grote ui fijngehakt
 • 3 sjalotjes fijngehakt
 • 1 kilo riblappen in grove blokjes
 • zout en peper
 • 2 el bloem
 • ½ cup Cognac
 • 1/2 liter runderbouillon
 • ½ cup Dijon mosterd (ca 4 flinke eetlepels)
 • 4 el grove mosterd (bij die van Maille)
 • 4 grote wortels over de lengte gehalveerd en dan in schijfjes
 • 2 el boter
 • 250 gram (kastanje) champignons schoongemaakt en dan in vieren
 • ¼ cup rode wijn

Instructies

 • Snijd het vlees in grove blokjes en strooi er zout en peper over. Bestuif met bloem.
 • Verhit twee eetlepels olie of reuzel in een middelgrote koekenpan. Je neemt een speklapje, snijd dat in blokjes en bak dan op laag vuur het vet eruit. Schep uit de pan en bak vervolgens de uien en sjalotjes in het achtergebleven vet zacht. Dat ddurt circa 10 minuten. Dan schep ze je alle (!!) ui en sjalotjes uit de de pan en zet opzij.
 • Voeg eventueel nog wat olie of reuzel aan de koekenpan toe en daarin bak je de blokjes vlees in twee batches rondom bruin (echt bruin!!). Schep daarna uit de pan en zet opzij.
 • Ondertussen verwarm je de bouillon in een geëmailleerde gietijzeren pan. En je voegt vier eetlepels Dijon mosterd en een eetlepel grove mosterd toe. Je klopt die mosterd met een garde door de bouillon zodat je een soort mosterdsaus krijgt. 
 • Als alle vlees bruin gebakken is, dan giet je circa 125 ml cognac in de koekenpan en je kookt alle aanbaksels los (al schrapend) en giet dan alles bij de mosterdsaus. Dan uien en vlees erbij en dan op laag vuur een uur of 2,5 laten garen met de deksel schuin op de pan zodat de saus wat indikt.
 • Dan voeg je de wortelen toe, en na een half uur de champignons die je in wat boter zacht hebt gebakken. Ook drie eetlepels grove mosterd, eventueel een scheutje rode wijn en dan nog even doorwarmen. 
 • Ik heb het met pasta gegeten (fettucini heb ik gedaan). Maar gekookte aardappelen of misschien frieten zou denk ik ook niet verkeerd zijn.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment