Rasam – Indiaas peperwater

by Jan Scherders

Tomaten Rasam is een lichte Indiase soep, die je maakt met water, tomaten, spices, en verse kruiden. Je kunt het met rijst eten of als een soort digestief.

Ik ben bezig verder door te dringen in de Zuid-Indiase keuken. In deze vooral vegetarische keuken worden allerlei leuke gerechten gegeten die wij hier niet zo kennen. Zo ook Rasam, oftewel peperwater. Dat klinkt heel eng maar als je het maakt blijkt het zeer aangenaam te zijn en helemaal niet zo heet/peperachtig of wat dan ook. Ik ga hierna in ieder geval meer Rasam recepten uitproberen.

Wat is Rasam?

Rasam is iets wat je hier in Nederland, ik denk zelfs niet in Indiase restaurants tegen zult komen. Rasam is peperwater – of misschien is het beter om het een peperachtige soep te noemen – en wordt kennelijk in Zuid-India vrijwel bij iedere maaltijd genuttigd. Soms tijdens de hoofdmaaltijd, soms daarna als een soort digestief. Ik meen dat de beroemde Mulligatawny soep eigenlijk een soort peperwater is, of in ieder geval daar zijn oorsprong kent.

Recept voor tomaten Rasam

Rasam moet altijd een waterachtige consistentie hebben, ook al worden vaak peulvruchten toegevoegd. Ik begin met een heel basic Rasam recept dat ik op de site indianhealthyrecipes.com vond. Als je op de link klikt dan kun je ook de video zien en kijken hoe dit recept gemaakt wordt. Dit Rasam recept is zonder toevoeging van dal en het zogenaamde Rasam poeder (of masala). Maar ja, je moet ergens beginnen nietwaar 😉

Overigens, kijk op Ingrediënten voor de Indiase keuken als je vragen hebt over de ingrediënten.

Rasam - Indiaas peperwater

Auteur: indianhealthyrecipes.com

Ingrediënten

  • 2 tot 3 middelgrote tomaten 1 tot 1½ cups, gehakt of gepureerd
  • 1/8 tl kurkuma
  • Zout naar smaak
  • tot 3 cups water
  • 1 el Tamarinde optional, use as needed
  • ½ - 1 el palmsuiker (or as needed)
  • ¼ korianderblaadjes en steeltjes gehakt

Op smaak brengen

  • 1 ½ el ghee of olie
  • ½ tl mosterdzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 gedroogde rode peper gebroken (less spicy kind)
  • 10 - 12 curry blaadjes 1 takje
  • 1 snufje asafoetida
  • 3 - 4 tenen knoflook geplet (optioneel)

Roosteren

  • ¼ tl fenegriek zaden
  • ¼ tot ½ tl zwarte peperkorrels
  • tl komijnzaad
  • 1 kleine gedroogde rode peper use less spicy kind

Instructies

Roosteren

  • Doe het komijnzaad, peperkorrels, fenegriekzaad en de rode peper in een pannetje en rooster de spices op een laag vuur totdat ze beginnen te ruiken. Laat wat afkoelen en maal dan in een koffiemolen fijn.

Tomaten koken

  • Verhit wat olie in een pan en voeg het mosterdzaad, komijnzaad en en de rode peper toe. Als de zaadjes beginnen te poppen voeg dan ook de knoflook, curry blaadjes en de asafoetida toe. Bak die een minuutje mee, totdat de blaadjes krokant zijn.
  • Voeg dan de tomaten met wat zout en kurkuma toe. Bak totdat de tomaten helemaal zacht zijn en voeg dan de gemalen spices toe en bak die 2-3 minuten mee.
  • Giet dan het water, de tamarinde en de suiker toe. Breng aan de kook en laat dan de rasam een minuut of vijf pruttelen. De soep zal dan snel wat indikken.
  • Voeg nu de gehakte korianderblaadjes toe en laat de rasam nog een minuutje pruttelen.
  • Serveer heet met rijst of als een soep die je eet als een soort digestief (na de hoofdmaaltijd).
  • Add coriander leaves. Simmer for a minute. Cover and turn off the stove.
  • Serve rasam hot with rice or as a soup

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept