Rao’s Italiaanse gehaktballetjes in marinara saus

by Jan Scherders
Italiaanse gehaktballetjes in marinara saus

Dit recept voor pasta met Italiaanse gehaktballetjes in marinara saus komt uit een drukbezocht restaurant in Harlem, New York.

Drie soorten gehakt maken deze balletjes onweerstaanbaar

De New York Times kookredactie haalt zijn inspiratie vaak uit de restaurants die ze bezoeken. In de grote Amerikaanse steden zijn er van oudsher veel Italiaanse restaurants. Uit één van die restaurants komt “Rao’s meatballs with marinara saus”:

This is one of the signature dishes at Rao’s, the East Harlem red-sauce joint that is best-known for a loyal, boldface-name clientele that makes it difficult to get a table. The restaurant now has satellites in Las Vegas and Los Angeles.

De tomatensaus is een klassieke marinara saus. Wat de gehaktballetjes echt bijzonder maakt is dat er drie soorten gehakt worden gebruikt. Rundergehakt, varkensgehakt en kalfsgehakt. Het is iets meer werk dan “gewone” Italiaanse gehaktballetjes maar het is de moeite waard!!

En hier het recept, niet alleen de kinderen zullen ervan smullen 😉 Dit recept is niet voor niets één van de top recepten van de New York Times.

Rao's gehaktballetjes in marinara saus

Dit recept voor pasta met Italiaanse gehaktballetjes in marinara saus komt uit een drukbezocht restaurant in Harlem, New York. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 6

Ingrediënten

Voor de marinara saus

  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 60 gram buikspek in dunne plakjes
  • 3 el gehakte ui
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 4 blikken tomatenblokjes van 400 ml
  • 6 blaadjes verse basilicum in stukjes gescheurd
  • snufje gedroogde oregano
  • zout en peper

Voor de gehaktballen

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 250 gram kalfsgehakt
  • 1 cup geraspte pecorino romano kaas
  • 1 kleine teen knoflook fijngehakt
  • 1 1/2 el gehakte platte peterselie
  • 1 teen knoflook geplet
  • 1 cup extra vierge olijfolie
  • 2 cups broodkruimels of paneermeel
  • 2 grote eieren
  • zout en peper

Instructies

De saus maken

  • Verhit de olie in een sauspan op middelhoog vuur en bak het buikspek totdat het vet eruit is gelopen (ca 5 minuten). Schep het uit de pan en zet opzij.
  • Bak nu de ui in een paar minuten zacht en voeg dan de knoflook toe en bak die even mee.
  • Voeg dan de tomaten toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus drie kwartier op laag vuur pruttelen (zonder deksel).
  • Voeg dan de oregano, basilicum en zout en peper toe en laat nog een minuutje pruttelen

De gehaktballetjes maken

  • Doe al het gehakt in een grote kom en breek de eieren erbij, en voeg ook de kaas, de peterselie en de knoflook en bestrooi met peper en zout. Voeg dan ook de broodkruimels / paneermeel toe en meng alles goed (een paar minuten) terwijl je er beetje voor beetje in totaal 2 cups water bij doet. Als het gehakt lekker vochtig is kun je stoppen met water toevoegen,
  • Draai er dan gehaktballetjes van een kleine 5 cm doorsnee van. Ik had dan zo'n 30 gehaktballetjes, dat is vijf per persoon.
  • Neem een koekenpan of hapjespan en verhit daarin de olie. Voeg de geplette knoflook toe en bak die even lichtbruin. Haal de knoflook dan uit de pan. Bak dan in batches de gehaktballetjes bruin (ca 5-6 minuten per kant) totdat je alle gehaktballetjes bruin hebt gebakken. Schep steeds de gebakken balletjes uit de pan en leg ze op keukenpapier.
  • Voeg de gebakken balletjes bij de saus en warm nog even goed door. Serveer er spaghetti bij.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment