Rajma: Indiase curry van kidneybonen

by Jan Scherders

Deze Indiase curry van kidneybonen, ook wel Rajma Chawal of Rajma Masala genoemd, eet je bij voorkeur met basmati rijst en papadums.

Rajma Masala: een Indiase curry van kidneybonen

Rajma Masala is heel populair in de Indiase Punjabi regio, het wordt daar vaak in het weekend gegeten. De bedoeling is dat je een curry maakt waarbij de kidneybonen boterzacht zijn en de curry saus een beetje tussen een soep en een dikke saus in zit wat betreft consistentie. Daarvoor moet de curry redelijk lang op het fornuis staan, reken op tenminste een uur. In India is daarom de snelkookpan eigenlijk de pan, waarmee dahl en dit soort curries worden gekookt maar ik doe het met een gewone pan.

Met dit recept van de moeder van Dassana Amit (VegrecipesofIndia) maak je een zeer eenvoudige maar superlekkere curry.

a rajma masala that you eat at punjabi homes. not spicy, thick or creamy like the rajma masala served in restaurants. this homely recipe is mildly spiced and not heavy as no cream is used. overall a delicious easy rajma masala curry that goes well with steamed rice or chawal.

Gebruik geen kidneybonen die al maandenlang in de pot zitten. Het maken van dit gerecht is niet veel werk, eigenlijk een moeite van niks. Maar het moet wel minstens een uur op het vuur staan en af en toe moet je effe kijken en/of roeren. Dus misschien is dit net als in de Punjabi regio een weekend gerecht 😉

Punjabi Rajma Masala eet je het beste met gekookte basmati rijst, je kunt er dan ook nog papadums bij eten. Als je ook nog groenten bij wilt eten kun je denken aan een Kachumber salade of Aloo Parwal Sabzi (recept komt nog).

Indiase curry van Kidneybonen

Deze Indiase curry van kidneybonen, ook wel Rajma Chawal of Rajma Masala genoemd, eet je bij voorkeur met basmati rijst en papadums.
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 cup kidneybonen een nacht geweekt in ruim water met wat zout
  • 2 1/2 cup water
  • 1 groene peper gehakt
  • 1 el knoflook gehakt
  • 1 el gember gehakt
  • 1 flinke ui gesnipperd
  • 3 tomaten in stukjes (of 1/2 blik tomatenblokjes)
  • zout naar smaak
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl rood chilipoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 el boter of olie
  • 1 tl amchoor
  • 1 tl garam masala

Instructies

Bonen en groenten koken (ca. 45 minuten)

  • Giet de geweekte kidneybonen af en spoel ze goed af onder de kraan. Doe dan in een pan met 2 1/2 cup water.
  • Hak alle groenten en doe die bij de kidneybonen. Voeg ook twee eetlepels olie of boter toe. Voeg dan het chilipoeder, kurkuma, komijnzaad en zout toe
  • Breng aan de kook en laat dan minstens drie kwartier met de deksel op de pan pruttelen. Proef een boon - deze moet boterzacht zijn - en laat anders de bonen nog een tijdje pruttelen. De bonen zijn gaar als ze geen bite meer hebben en in je mond smelten.

Saus inkoken (20-30 minuten)

  • Nu is de curry nog soepachtig en de bedoeling is dat je je op een gegeven moment een  dikkere saus hebt en geen soep/water achtige consistentie (je moet het goed met rijst kunnen eten).
    Daarom moet de curry wat indikken. Dat doe je deels door met een lepel (of een staafmixer) wat bonen kapot te prakken en daarna de curry nog een tijdje te laten pruttelen (zonder deksel). Roer af en toe.

Gerecht afmaken

  • Als de saus ok is voeg dan ook de amchoor en de garam masala toe. Garneer eventueel met wat gehakte korianderblaadjes
  • Proef en breng eventueel verder op smaak met chilipoeder, zout of amchoor (zuur).
  • Eet het met basmati rijst en eventueel papadums.

Notities

Heb je vragen over de Kruiden en specerijen voor Indiase gerechten keuken klik dan op de link.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment