Provençaalse visstoof met spinazie en kikkererwten

by Jan Scherders
Provençaalse visstoof

Bij stoofpotjes denken wij niet zo snel aan groenten en vis maar deze Provençaalse visstoof heeft groenten (spinazie, kikkererwten) en vis.

Mark Bittman bedacht deze Provençaalse visstoof voor de NewYork Times en krijgt daar veel waardering. Qua smaak is dit door de olijven, kappertjes en een snufje chili een beetje te vergelijken met Spaghetti Puttanesca, dus beetje pittige visstoof. En gecombineerd met inktvis en garnalen is dit weer eens een heel ander stoofpotje dan de zoveelste runderstoof.  Ook leuk voor mensen die wel vis eten maar geen kip of vlees 🙂

Ik heb er een stokbrood bij gekocht en van een deel daarvan de croutons gemaakt en de rest lekker met wat kruidenboter bij de visstoof gegeten!! Al bij al een tof gerechtje voor in de herfst!!

Provençaalse visstoof met spinazie en kikkererwten

Bij stoofpotjes denken wij niet zo snel aan groenten en vis maar deze Provençaalse visstoof heeft groenten (spinazie, kikkererwten) en vis.

Ingrediënten

  • 1 cup kikkererwten (mag uit blik)
  • 4 el olijf olie
  • 1 el gehakte knoflook
  • 1 cup verse broodblokjes
  • zout en peper
  • 1/4 cup nicoise olijven (ontpit en gehakt)
  • 1 el kappertjes, gehakt
  • 2-3 ansjovis filets, fijngehakt
  • 2 el tomaten puree
  • 1 pond spinazie
  • 2 cups visbouillon of groentebouillon
  • mespunt chili vlokken
  • 250 gram inktvis, grof gehakt
  • 250 garnalen, grof gehakt

Instructies

  • Giet de kikkererwten af en spoel ze af (als je kikkererwten uit blik gebruikt).
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en als de olie heet is voeg dan de broodblokjes toe, bestrooi met wat zout en peper, en bak ze al roerend krokant (in 3-5 minuten). Schep uit de pan en bewaar
  • Voeg nu weer 2 eetlepels olie toe, zet het vuur een tikje hoger en voeg nu de knoflook, olijven, kappertjes en ansjovis toe. Bak een minuutje al roerend en voeg dan de tomaten puree toe en bak nog een paar minuten.
  • Begin nu de spinazie hand voor hand toe te voegen, blijf roeren, totdat alle spinazie in de pan zit en water begint af te geven. Strooi er wat peper overheen en voeg de bouillon, de kikkererwten en chili vlokken toe.
  • Pas nu de hitte aan - het spinazie gerecht moet inmiddels zachtjes bubbelen en roer er dan ook de inktvis en de garnalen doorheen. Laat de vis twee tot drie minuten meekoken en dan moet ie gaar zijn.
  • Proef en breng op smaak. Serveer direct en strooi wat croutons over het gerecht
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment