Provençaalse tomatensoep met basilicum

by Jan Scherders
Provençaalse tomatensoep met basilicum

Deze eenvoudige doch heerlijke Provençaalse tomatensoep is zijdezacht op de tong en heeft een fijne zoetige tomatensmaak. Ook koud lekker.

Deze Provençaalse tomatensoep geeft zomers gevoel

Deze soep komt van Martha Rose Shulman (soep goeroe New York Times) en zij leerde deze soep kennen toen ze in Frankrijk woonde. Zoals de meeste soepjes van deze mevrouw smaakt ook dit soepje weer prima.

Hoewel er maar een korte periode in Nederland is dat je deze soep met verse, rijpe tomaten zou kunnen maken geeft deze soep toch een zomers gevoel. Ik heb de soep met tomaten uit blik gemaakt en kan de soep van harte aanbevelen. Simpel en snel te maken. Je kunt de soep ook invriezen.

Provençaalse tomatensoep met basilicum
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Provençaalse tomatensoep met basilicum

Deze eenvoudige doch heerlijke Provençaalse tomatensoep is zijdezacht op de tong en heeft een fijne zoetige tomatensmaak. Ook koud heel lekker.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 4 - 6 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 pond rijpe tomaten, in blokjes (zonder zaadjes en harde binnenste deel) of 2 blikken tomatenblokjes met sap
  • 2 flinke takjes basilicum
  • stuk korst van Parmezaanse kaas sterk aanbevolen
  • snuf suiker
  • zout en peper
  • 1 liter water
  • 60 ml tapioca of rijst

Instructies

  • Verhit de olie in een soeppan en voeg daarin de ui toe en fruit de ui totdat die zacht is. Voeg dan de helft van de knoflook toe en een flinke snuf zout. Voeg dan na 30 seconden de tomaten, de suiker, basilicum en de rest van de knoflook toe. Laat de tomaten ruim een kwartier pruttelen totdat ze zacht zijn en lekker ruiken.
  • Voeg nu water en de korst van Parmezaanse kaas toe en breng aan de kook. Laat de soep dan afgedekt een kwartier zachtjes koken. Voeg dan de tapioca of rijst toe en laat nog een kwartier zachtjes koken.
  • Vis dan de kaaskorst en de basilicum uit de soep en pureer nu de soep (in gedeelten). Proef en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat kleine blaadjes basilicum en geef er Parmezaanse kaas bij.
  • Je kunt deze soep ook helemaal af laten koelen en koud serveren.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept