Potage Crécy, Franse wortelsoep

by Jan Scherders
Potage Crécy, Franse wortelsoep

Potage Crécy is een klassieke Franse wortelsoep die je heel eenvoudig maakt met wortelen, ui, aardappel en water. En dan afmaken met room.

Klassieke Franse wortelsoep

Potage Crécy is een goddelijke Franse soep die wordt gemaakt met wortelen, ui, aardappelen en afgemaakt met room. Je garneert deze soep met zelfgemaakte croutons en verse  kruiden.

Ik vond deze soep in de kookrubriek van de New York Times en zag dat de soep veel waardering kreeg. Na enig rondsnuffelen vond ik deze soep ook in de aloude boeken van Escoffier en Elizabeth David en die volg ik nu voor dit verhaaltje.

Potage Crécy is een zogenaamde Purée, dat deden ze in vroegere tijden niet door een blender te gebruiken maar door groenten klein te maken, dan te stoven en vervolgens te koken met water of bouillon en dan door een zeef te duwen. Dus niks geen blender 😉

Als het om klassieke Franse gerechten gaat kijk ik altijd even op de voortreffelijke website van The French Cooking Academy en ook deze keer staat er een filmpje waar ze laten zien hoe je deze soep maakt.

Welke wortelen?

Elizabeth David vertelt in haar boek French Provincial Cooking dat jonge wortelen deze wortelsoep een helder oranje kleur en een zoete smaak geven en dat volgroeide wortels de soep een gele kleur geven. En als je die gebruikt dan moet je wat meer suiker in de soep doen voor de zoete smaak. Dus als je soep geel is, proef dan goed en doe er indien nodig wat extra suiker in.

Maar moet je nu bospeen of winterpeen nemen? Tante Rinie zegt dat verse winterpeen vol zoet is en bospeen normaliter friszoet. Dus winterpeen is de meer voor de hand liggende keuze.

Gebruik je bospeen dan voeg je wat extra suiker toe of je kookt een pastinaak mee (in plaats van wat aardappelen of extra) voor een vol zoete smaak. Dat kun je trouwens ook bij de winterpeen doen zegt tante Rinie, voor een net even vollere smaak.

Potage Crécy a la briarde

Zo wordt de soep in de kookbijbel van Escoffier genoemd en dat is het recept dat ik hier volg. Voor deze Potage Crécy a la briarde worden naast wortel en ui ook aardappelen toegevoegd.  Je kunt deze wortelsoep ook met rijst maken (dan 125 gram rijst en dan wel bouillon in plaats van water). Ik heb gewoon water gebruikt zoals Escoffier zegt en dat was perfect. Geen behoefte aan bouillon voor deze groentesoep.

Je garneert de soep met zelfgebakken croutons en verse kruiden (kervel of peterselie). Escoffier doet er royaal room bij  en dat maakt deze gepureerde wortelsoep werkelijk goddelijk lekker. Je zou er ook roomboter of crème fraiche bij kunnen doen.

Potage Crécy, Franse wortelsoep

Potage Crécy is een klassieke Franse wortelsoep die je heel eenvoudig maakt met wortelen, ui, aardappel en water. En dan afmaken met room.
Porties: 6

Ingrediënten

 • 2 el ongezouten boter
 • 600 gram wortelen, in krullen schaven verse winterpeen (of anders bospeen en een pastinaak)
 • 1 kleine ui of een sjalotjes
 • 250 gram aardappel, in kleine blokjes
 • 1 pastinaak, in blokjes optioneel (voor een net even vollere smaak)
 • zout, peper, snufje suiker
 • takje tijm
 • 1 liter water
 • 2 dl verse room of creme fraiche optioneel
 • verse kruiden (kervelblaadjes of anders peterselie) optioneel
 • croutons optioneel

Instructies

 • Verhit de boter en voeg dan het gesnipperd uitje of sjalotje, de geschaafde of geraspte wortelen. Strooi er wat zout en peper overheen en een snufje suiker. Voeg ook een takje tijm toe. Doe dan de deksel op de pan en laat de groenten op heel laag vuur een kwartier stoven. De groenten mogen niet verkleuren.
 • Voeg de aardappelen (en eventueel de pastinaak) en het water toe, en laat de soep dan een kwartier zachtjes koken. Pureer de soep nu.
 • Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat suiker. Maak de soep dan af met de room (of anders crème fraiche of roomboter).
 • Het is de gewoonte de soep te garneren met croutons. Die maak je door wat blokjes brood in wat boter en/of olie te bakken. Daarnaast wat gehakte kervel of gehakte peterselie.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment