Deze pittige chili con carne eet ik al tientallen jaren. Beetje afgekeken van de Engelsen. Maar met bruine bonen is het toch weer heel Hollands.
Chili con carne al vanaf mijn studententijd
Ik eet al tientallen jaren chili con carne, eigenlijk al vanaf mijn studententijd in de 80’er jaren van de vorige eeuw. Geen idee welk recept ik toen gebruikte, waarschijnlijk heb ik het van een andere student geleerd. Later ben ik overgestapt op een recept uit het boek Heerlijke gerechten uit de Mexicaanse keuken (1988) van Wiebe Andringa.
Omdat ik in de jaren ’90 vrij veel in Engeland kwam voor mijn werk en daar nog al eens chili con carne in een pub at, ben ik mijn recept wat bij gaan schaven richting de Engelse versie. Die houden van pittig, en ik ook. Zij doen er een rode paprika in, en dat ben ik ook gaan doen. Zij doen er meestal rode kidney bonen in en dat doe ik ook.
Overigens die Engelse (en Hollandse stijl) van chili maken is geheel anders dan de Tex-Mex bereiding. Want zo’n chili maak je met riblappen of sukade, geen tomaten en geen bonen. Zie mijn recept voor een Authentieke Texas chili con carne.
Chili con carne Britse stijl, wat is dat ?
Ik ben dus een fan van de Britse versie met rundergehakt en met een echt pittige saus. Dat is daar al jarenlang pub food. De meeste Nederlanders houden denk ik van wat mildere smaken. Deze Britse chili heeft bijna altijd de volgende ingrediënten:
- rundergehakt, eventueel half-om-half gehakt
- ui, knoflook, rode paprika
- runderbouillon en tomaten voor de saus
- kidneybonen
- chilipoeder of cayenne poeder, eventueel aangevuld met verse of gedroogde pepers, mogelijk ook Tabasco of zo
- gemalen komijn, oregano, laurierblad
- Sommigen doen er wat speciale ingrediënten in zoals chocola of koffie.
Daarnaast zijn toppings belangrijk voor een goede chili con carne. Denk aan zure room, yoghurt, geraspte (cheddar)kaas, een verse salsa, of een salade van avocado, tomaat, ui en limoen. Eventueel wat tortilla chips. Voor meer topping ideetjes lees How to eat chili con carne.
Mijn chili con carne recept
Onderstaand recept is ongeveer het recept zoals ik het zelf al heel lang maak en is een soort basis chili waar je naar eigen lust mee kunt experimenteren door allerlei speciale ingrediënten toe te voegen, minder of vooral meer pittig maken, leuke toppings erbij, etc. Op de foto een pan chili met een dubbele batch erin, dus met 1 kilo rundergehakt gemaakt. Dan vries ik enkele porties in.
Pittige chili con carne met rundergehakt
Ingrediënten
- 500 gr rundergehakt
- 1 el olie
- 1 ui fijngehakt
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- 1 rode paprika in stukjes
- 1 - 2 tl rood chili poeder of cayenne ik doe meestal een opgehoopte theelepel
- 1 - 2 tl paprika poeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 laurierblad
- 1 blik tomatenblokjes 400 ml
- 2 el tomatenpuree of een blikje van 70 gr
- 300 ml runderbouillon of water met een bouillon blokje
- snufje suiker
- zout en peper
- 1 blik rode kidney bonen (of heel Hollands: bruine bonen) blik van 400 gram
Ideetjes voor toppings
- zure room
- geraspte cheddarkaas
- tortilla chips en dan geen rijst
Instructies
- Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui een minuut of tien totdat ze zacht zijn. Voeg dan de knoflook, paprika, het paprikapoeder, chili poeder, komijn en oregano en laat een minuut of vijf op zacht vuur meebakken. Voeg dan ook de tomatenpuree toe en laat die ook even meebakken.
- Verhit ondertussen een andere pan en als de pan echt heet is, voeg dan het gehakt toe en bak het onder voortdurend omscheppen totdat het rul en lichtbruin is (de pan moet echt mega heet zijn, het gehakt mag niet koken maar moet bakken).
- Voeg dan het gehakt toe aan de pan met groenten. Giet 300 ml runderbouillon (of water met een bouillonblok) in de pan waarin je het gehakt hebt gebakken en breng aan de kook. Schraap aanbaksels los en giet de hete bouillon bij het gehakt en de groenten.
- Voeg nu de het blik tomaten, het laurierblad, een snufje suiker, zout en peper toe. En laat alles bij voorkeur drie kwartier op zacht vuur pruttelen (maar twee uur is nog beter), zonder deksel doe ik. Doe er dan de kidney bonen (of bruine bonen) bij en laat die een minuut of 10 mee warmen.
- Proef en breng eventueel verder op smaak. Zet het vuur uit en laat de chili een minuut of tien rusten.
- Serveer bijvoorbeeld met gekookte rijst (maar ik eet het liever zonder rijst). En vooral leuke toppings zoals zure room, geraspte kaas, avocado blokjes en daarnaast ijsbergsla, tortilla chips, rode ui in ringen en tabasco voor de liefhebbers.
Notities
- Chili con carne wordt eigenlijk alleen maar lekkerder door langzaam garen. Dus als je de tijd hebt mag de chili ook rustig twee uur op het vuur staan.
- Als je toch niet zo van pittig houdt kun je ook een eetlepel chilipoeder voor chili con carne in plaats van de alle genoemde specerijen (komijn, oregano, paprikapoeder, cayenne peper) toevoegen en dan eventueel een beetje extra cayenne peper