Perfecte salade als tussengerecht

by Jan Scherders
Perfecte salade als tussengerecht

Deze salade van van diverse soorten sla (romaine sla, krulsla, radicchio), radijsjes en tomaten is volgens Ottolenghi de perfecte salade als tussengerecht.

Salade als tussengerecht

Volgens Ottolenghi is deze Lettuce Salad een perfecte salade als tussengerecht “to cleanse the palate and lighten the spirits“. Wij zijn dat niet zo gewend maar in de Mediterrane keuken is het geloof ik heel normaal om een salade als tussengerecht te eten. Maar als je wilt kun je deze salade ook als voorgerecht serveren.

Semi-dried tomatoes

Hij is blijkbaar niet gecharmeerd van de “sun-dried tomatoes” want hij staat erop dat we in de plaats daarvan semi-dried tomatoes gebruiken.

I am not very fond of sun-dried tomatoes, particularly not for salad – they are harsh, both in flavor and texture – but I love semi-dried tomatoes

Die kun je zelf maken (volgens hem) of in een potje kopen en dan heten ze vaak ook “sun-blushed” of sun-kissed”.  Als je ze zelf wil maken dan kun je deze oven-roasted tomatoes maken. Overigens, er zijn veel websites die het uitleggen. Eerlijk gezegd ga ik meestal voor een potje. En als het jou om het even is kun je ook zongedroogde tomaten gebruiken, toch ?

Salade van verschillende soorten sla

Wat betreft de soorten sla in dit recept, dat zijn Little Gem, krulsla en daarnaast ook radicchio. Daarom noemt Ottolenghi deze salade ook Lettuce Salad denk ik.

Little Gem is ook bekend als Baby Romaine. Het is net zo knapperig als Romaine en is net zo zoet als kropsla. Heeft een wat nootachtige smaak. Maar je kunt deze salade ook prima maken met gewone Romaine sla hoor. Helaas hebben supermarkten vanwege de geringe vraag voor deze sla soort die niet meer in het assortiment.

Radicchio is familie van de gewone witlof en dus wat bitter van smaak. Ook deze sla soort is in de meeste supermarkten niet te koop, daarom zul je je best moeten doen om het te vinden. Ik koop het bij de Sligro en als ik daar dan toch ben ook de andere sla soorten. En daar hebben ze ook de gewone Romaine sla nog steeds. Gelukkig, want anders zou ik bijvoorbeeld de Fattoush salade niet meer kunnen maken 😉

Ik vind wel de hoeveelheid dressing wat mager, als ik het maak dan doe ik dus 3 el citroensap en 6 el olie.

Perfecte salade als tussengerecht
Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van diverse soorten sla als tussengerecht

Deze salade van van diverse soorten sla (romaine sla, krulsla, radicchio), radijsjes en tomaten is een geniale salade van Ottolenghi!!
Gang: Bijgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4

Ingrediënten

De salade

  • 1 krop Little Gem sla (baby Romaine) 100gr, blaadjes apart
  • 1/2 krop krulsla blaadjes apart
  • 1 krop radicchio blaadjes apart
  • 20 radijsjes in dunne plakjes
  • 150 gr semi-dried tomatoes in zijn geheel of grof gescheurd
  • 3 lente-uitjes groene en witte delen in schuine stukjes gesneden.
  • 2 el kappertjes

Dressing

  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 1/2 el citroensap
  • 1 1/2 el olijfolie
  • 1 1/2 el koolzaadolie
  • zout en peper

Instructies

  • Was de sla blaadjes, droog ze goed en laat ze heel of scheur ze grof. Doe de slablaadjes in een grote kom en voeg de radicchio, lente-uitjes en tomaten toe
  • Meng in een klein kommetje de dressing ingrediënten en breng genereus op smaak met zout en peper.
  • Giet vlak voordat u de salade serveert de dressing over de salade en meng alles goed. Strooi er dan de kappertjes overheen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept