Pepersteak voor smulpapen

by Jan Scherders
Pepersteak

Deze pepersteak maak je met een biefstuk van de haas. Eén van de beste pepersteaks die je zult eten!!

Een pepersteak van ossenhaas

The Guardian heeft vaak van die leuke lijstjes, één daarvan is de beste 20 Franse gerechten allertijden. Van dat lijstje heb ik eerder Coq au Vin, Boeuf a la Bourguinnone behandeld en nu dan een recept voor onvervalste smulpapen, Filet au Poivre. Wordt denk ik ook wel vaak Steak au Poivre genoemd.

Als je de aanwijzingen van dit recept volgt dan heb je een goddelijk stukje vlees, met een mooie korst en toch mooi rosé van binnen en een meer dan goddelijke saus. Wat frieten, een mooie fles wijn en misschien een paar blaadjes groene sla en meer is niet nodig!! Het kost wat maar dan heb je ook wat 🙂 Pure eenvoud maar zooooo lekker

Pepersteak
Recept afdrukken
No ratings yet

Pepersteak - Filet au Poivre

Deze pepersteak maak je met een biefstuk van de haas. Eén van de beste pepersteaks die je zult eten!!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 2
Auteur: Henry Harris

Ingrediënten

  • Twee biefstukken van de haas 2 x 250 gr
  • Witte en zwarte peperkorrels
  • 2 el geklaarde boter
  • 50-75 gr ongezouten roomboter
  • 50 ml cognac
  • 100 ml kalfsbouillon of runderbouillon

Instructies

  • Neem 75 gr witte peperkorrels en 75 gr zwarte peperkorrels en doe die in een blender of koffiemolen en maal de peperkorrels kort zodat je een grof gemalen peper krijgt. Doe dat in een zeef zodat de fijngemalen peper eruit gezeefd wordt en je de grove stukjes peper overhoudt en bewaar die in een luchtdicht potje
  • Verwarm de oven op 100 graden
  • Leg de twee biefstukken op een schaal en bestrooi de biefstukken enkel aan één kant met de peper en druk dat goed aan. Bestrooi dan naar smaak met zout
  • Verhit de geklaarde boter in een koekenpan en leg de biefstukken met de peperkant in de pan en bak het vlees 3-5 minuten (het vlees moet nu aan één kant een mooie korst hebben en bruin zijn)
  • Draai het vlees dan om en bak het ook aan de andere kant gedurende één minuut
  • Giet de geklaarde boter af en doe nu de helft van de gewone boter in de pan en zet het vuur lager (middelhoog) en laat de boter smelten totdat die "uitgebubbeld" is en een zachte hazelnoot kleur heeft. Bedruip ondertussen het vlees met de gesmolten boter, en bak zo rustig een minuut of 3-4 door. Als de boter te donker dreigt te worden zet dan het vuur lager
  • Voeg nu de cognac toe en kook die weg. Voeg dan de warme bouillon toe en breng aan de kook voeg de resterende boter toe. Bak door totdat je een siroop achtige saus hebt gekregen
  • Leg de biefstukken nu op een ovenvaste schaal en zet ze voor tenminste tien minuten in de oven
  • Giet het vocht dat zich gevormd heeft bij de saus in de pan en leg de biefstukken op warme borden en begiet de biefstukken met wat saus. Serveer onmiddellijk met bijvoorbeeld frieten of gebakken aardappelen en een groene salade

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept