Pan Bagnat: salade Niçoise op een broodje

by Jan Scherders
Pan Bagnat

Een Pan Bagnat is een soort salade Niçoise op een broodje. Ideaal zomers lunchgerecht of picknick gerecht. 

Herinneringen aan de Provence

Aan sommige gerechten zit voor mensen veel sentiment. Zo is het bij mij met Pan Bagnat. Ben al meer dan 30 jaar bridge liefhebber en in de jaren ’80 trokken we in de Hemelvaartsweek altijd met een enorme colonne Nederlanders naar Juan-Les-Pins, nabij Cannes. Daar werd dan het jaarlijkse bridgetoernooi gehouden waar zo’n 1000-1500 deelnemers op af kwamen. Uit heel Europa.

En we verbleven met grote groepen in appartementen en campings. S’avonds tot diep in de nacht op terrassen “napraten” en wij gingen dan nadat we onze roes uitgeslapen hadden rond het middaguur uur een Pan Bagnat eten bij een tentje nabij het strand. In die tijd kenden we hier het verschijnsel van rijk belegde broodjes nog niet en een heuse Pan Bagnat, een soort mega grote Italiaanse bol met allerlei lekkers was voor ons TOP.

Wat is een Pan Bagnat?

Ik las ergens dat een Pan Bagnat eigenlijk een salade Nicoise op een broodje is :) Je vindt het in allerlei versies langs de kust van de Middellandse Zee. Het is dus een soort lunchgerecht maar je kunt het denk ik ook prima als avondeten maken op een zomerse dag. Op een site kwam ik deze quote tegen:

The pan bagnat is the sandwich version of the salad Nicoise. You can find either in various forms all over the Mediterranean coast where it is made with fresh seasonal ingredients. Here, olive oil packed canned tuna is mixed with olives, red onions, fresh herbs, and vinaigrette. The salad fills the center of a crusty French baguette. In this case “crusty” is the operative word. The bread must have a hard crust on the outside otherwise it will fall apart. Pan Bagnat literally translated is “wet bread” – the point is for the vinaigrette to soak into the bread. In my opinion, THAT is what makes this such a great sandwich.

Het “broodje” doet er echt toe!!

Je moet dus een broodje hebben met een korst, een baguette of een grote Italiaanse bol (zeg ca 20 cm). De reden dat mijn Pan Bagnats op de foto helemaal over de top zijn komt doordat ik gewone Italiaanse bollen heb genomen en die zijn eigenlijk te klein.

Sommige Italiaanse bollen hebben geen goede korst, je moet echt een korstig broodje hebben. Het idee is namelijk dat de olie van de tonijn en de dressing in het broodje wegzinken. Dus beter ook niet beginnen met blaadjes sla want dan loopt alles van je broodje af. Het idee is dat het broodje alles absorbeert.

Overigens, hoewel mijn recept niet van Melissa Clark komt, is het altijd leuk om Melissa Clark (New York Times) een Pan Bagnat op Youtube te zien maken!!

Improviseren mag

Het is dus net als met een salade Nicoise, je kunt improviseren met wat je allemaal nog in huis hebt. Voor mij is tonijn wel een MUST.

Pan bagnats can be a catchall for whatever vegetables are on hand: crisp hot and sweet peppers, fennel, cucumber and scallions. Even string beans, peas and fava beans can all work. The tuna itself is optional; some versions are ringed with just anchovies and sliced hard-cooked eggs. And at the time of year when wild salmon is in season, you could use some of the leftover cooked fish in place of tuna, which would make the sandwich even classier.

Je kunt dus ook wat beetgare sperziebonen, rode paprika erbij doen. Wat ook goed werkt is artisjokharten. In sommige recepten wordt de binnenkant van het brood eerst even ingewreven met een teentje knoflook. En je kunt natuurlijk naar believen verse kruiden zoals basilicum en peterselie op het broodje doen.

Als je de Pan Bagnat met een baguette maakt zou ik eerlijk gezegd het niet topzwaar maken, dat lukt beter met een grote Italiaanse bol.

Mijn recept voor Pan Bagnat

Ik heb naar wat recepten gekeken – ik vond met name het recept van Alton Brown goed –  om mijn geheugen op te frissen en mijn recept is een daarop gebaseerd. In het oorspronkelijke recept deed Alton Brown 2 blokjes tonijn en 1 cup olijven, dat vond ik wel een beetje TE. Dus ik heb dat wat aangepast.

Pan Bagnat

Porties: 2
Auteur: Jan Scherders / Alton Brown

Ingrediënten

Dressing

 • 1 el rode wijnazijn
 • 1/2 tl Dijon mosterd
 • 1/2 tl zout
 • 1/4 tl versgemalen zwarte peper
 • 3 el olijfolie

Het broodje

 • 1 baguette van 40 cm of een paar flinke Italiaanse bollen wel korstig!!
 • blikje tonijn van 150-200 gram
 • 1 groene peper in ringetjes (bijvoorbeeld een Jalapeno)
 • 2 hard gekookte eieren in plakjes
 • 2-3 eetlepels Kalamata olijfven gehakt
 • 1 rode ui in ringen gesneden
 • 1 tomaat in dunne plakjes

Instructies

 • Maak een dressing van de genoemde ingrediënten en zet opzij
 • Snijd de baquette horizontaal in tweeën. Beleg de onderkant van het brood met de tonijn, groene peper, rode ui, hard gekookt ei, olijven en tomaat (in die volgorde). Sprenkel wat vinaigrette erover en duw de bovenkant van het brood erop.
 • Eet het op of wikkel het in folie en laat de smaken mengen door het een paar uur in de koelkast te leggen. Snijd het dan in vier delen en geniet :)

Broodje even kans geven om nog lekkerder te worden

Je kunt de Pan Bagnat meteen opeten maar het wordt nog lekkerder als je het de kans geeft om de smaken te laten mengen. Ook Melissa Clark van de New York Times zegt dat het broodje alsmaar lekker wordt als je het een aantal uren bewaart voordat je het opeet:

The beauty of a pan bagnat: not only is it impressive and something different to share with fellow picnickers, it also wants to be made in advance. The longer it sits (up to 24 hours), the better it gets. The flavors marry, the oil and tomato juices mingle, the anchovies dissolve into the bread and all of it coalesces into a sophisticated whole that stays intact when you bite in.

En inderdaad, een ideaal broodje voor een picknick :)

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment