Welkom op deze site!! Ik, Jan Scherders, ben een thuiskok/hobby kok en ik wil op deze site een collectie van goede, authentieke en beproefde recepten met jullie delen. En zoals je misschien al wel begrepen hebt woon ik Vlakbij de Molen, dat wil zeggen de Doornboom in Hilvarenbeek. Daar wordt nog steeds meel en bloem gemaakt, en wel door een vroegere vriend van mij š
Ik richt me op mensen die plezier hebben in koken en goed willen koken. Soms kun je mijn gerechten in vijf minuten maken, soms in twee dagen.
Geheimen van de goede keuken
Toen ik zo’n 40 jaar geleden net afgestudeerd was heb ik op een koksschool een cursus De Geheimen van de Goede Keuken gedaan. En die geheimen zijn me eigenlijk altijd mateloos blijven boeien. Daarom op deze site niet alleen recepten voor gerechten maar ook behoorlijk wat aandacht voor de basis van de keuken, want ik denk dat daar veel van de geheimen in verscholen zijn.
Deze website is dus eigenlijk een zoektocht naar de geheimen van de goede keuken. Daarbij is de goede keuken van vroeger, toen gedreven door armoe en de behoefte toch goed en lekker te eten, nog steeds een goede leidraad. Niks weggooien en dankbaar zijn voor alles wat er is. En je best willen doen voor de mensen die uit je pan eten.
Gek genoeg wordt de noodzaak om terug te keren naar de goede keuken van vroeger met de dag groter. Stijgende prijzen van energie en voedsel maken het dat voor de mensen met een kleine beurs steeds moeilijker wordt om lekker en gezond te eten. Dat geldt helaas ook voor mij. Ik heb jarenlang als grootverdiener een luxe leven geleid maar moet nu de eindjes aan mekaar knopen. Verrassend genoeg gaat goed willen koken en een kleine beurs heel goed samen!!
Kind van de 20e eeuw
Ik ben deze website ooit begonnen omdat ik als thuiskok eten maakte voor afhalers. Dat heet inmiddels Thuisgekookt.nl. Ik wilde met behulp van deze website voor mezelf en voor afhalers vastleggen wat ik maakte. Na een paar jaar ben ik met Thuisgekookt gestopt maar had inmiddels dusdanig veel plezier in het onderhouden van deze website dat ik daarmee doorgegaan ben.
En dat wil ik vooral doen door het onder de aandacht brengen van de goede keuken van de afgelopen honderd jaar. Daarom veel aandacht voor de “beste” recepten voor allerlei mooie gerechten (klassiekers) uit de 20e eeuw. Niet dat er geen andere recepten opkomen maar ik richt me toch vooral op de mooie gerechten uit de vorige eeuw. En daarbij mag ik graag op onderzoek gaan naar de historie en ontwikkeling van een gerecht. En interessante weetjes opsporen. Om zo het verhaal achter het gerecht levend te houden.
Als “kind van de 20e eeuw” ben ik opgegroeid met de Hollandse pot, de Indonesische gerechten, de Franse klassiekers. En door een toeval ben ik tijdens mijn studententijd in aanraking gekomen met de Indiase keuken. En dat zijn de belangrijkste aandachtsgebieden geworden en gebleven voor mij.
Wat je hier vooral zult vinden
Vooral recepten voor gerechten waar ikzelf van houd. Dat zijn soepen en stoofpotten in de herfst en winter, salades en eenvoudige grill gerechten in zomer. Daarnaast recepten voor kip- en vleesgerechten en zo nu en dan een recept voor een visgerecht of iets vegetarisch. Ook de nodige recepten voor bijgerechten.
Tussendoortjes, koekjes en zoetigheden eet ik nooit. Eerlijk gezegd doe ik zelf nauwelijks aan nagerechten, behoudens wat yoghurt of zo. Ik vertel vooral over de dingen die ik zelf lekker vind en richt me daarbij op gerechten die ik ieder jaar wel een of meerdere keren maak.
Mijn bronnen
Ik (her)gebruik veel bestaande recepten. Ik zal altijd mijn bronnen benoemen. Dat zijn vaak (oude) boeken waarbij ik veelal de Engelstalige teksten zelf vertaal en daar waar nodig het recept aanpas. Bijvoorbeeld in verband met wat wel en niet beschikbaar is hier in Nederland.
Naast oude boeken speur ik ook de nodige buitenlandse websites af. Dat doe ik als ik op zoek ben naar recepten voor bijvoorbeeld Indiase gerechten. Ik zal vrijwel nooit een recept van een andere Nederlandse food blogger gebruiken. Ik beperk me tot buitenlandse food blogs en boeken. En probeer daar een eigen invulling en toegevoegde waarde aan te geven. Maar ik probeer altijd heel duidelijk mijn bronnen aan te geven.
Meat the Team
Als ik op “collega food blogs” kijk dan is daar tegenwoordig een heel team actief. Mijn website is mijn persoonlijke hobby en er is hier geen team, er is alleen Jan. Wel heb ik de afgelopen jaren vaak de hulp van Tante Rinie gevraagd.
Ze heet in het echt ook Rinie, maar is niet mijn tante. Feitelijk zijn we van ongeveer dezelfde leeftijd. Ik heb deze dame zo’n 30 jaar geleden leren kennen en behalve andere formidabele kwaliteiten is ze ook een formidabele kok. Ik denk dat ze de meeste professionele koks een lesje kan leren. Gelukkig mag ik nog steeds met al mijn vragen bij haar terecht en krijg dan meestal een antwoord dat ik niet verwachtte maar waar ik dan wel heel veel van leer. Ik zal haar eeuwig dankbaar blijven voor haar geduldige coaching van deze eenvoudige thuiskok.
Commercie
Ik doe op twee manieren aan commercie.Ā De eerste manier is dat ik advertenties van derden op mijn website plaats. Als je daarop klikt verdien ik daar wat mee. Daarnaast neem ik deel aan zogenaamde affiliate programma’s. Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd.
Simpel gezegd, als ik een boek recommandeer en u koopt dat bij bol.com krijg ik daar wat voor. Ik neem alleen deel aan het affiliate programma van bol.com. Daar koop ik vrijwel al mijn kookboeken, en ook de nodige keukenspullen. En ben zeer tevreden over bol.com. Daarom ben ik nu gaan deelnemen aan hun affiliate programma.
Copyright
Je mag van mij alle content op deze website zonder toestemming kopiƫren en gebruiken, mist je een bronvermelding gebruikt en de digitale media clickable zijn en een link leggen naar het bronbestand.
Privacyverklaring en Cookie toestemming
Op mijn pagina Privacy verklaring & Cookies vindt je alle info over hoe ik persoonsgegevens en cookies omga.