Ouderwetse Hollandse bruine bonensoep

by Jan Scherders

Deze ouderwetse Hollandse bruine bonensoep is goed gevuld met vlees (schouderkarbonades, rookspek, rookworst) en groenten. Lekker met roggebrood!!

Ik heb naar een boel recepten voor bruine bonensoepen gekeken, onder andere naar deze bruine bonensoep van oma en de bruine bonensoep van de Volkskrant. Rookspek en rookworst doet niet zo veel voor de bouillon van de soep, maar ik wil geen bouillon tabletten en daarom spreken mij die varkenshiel en ander varkensvlees zoals in het recept van de Volkskrant toch wel heel erg aan.

Voor de smaak van de soep daarom een varkenshiel (ook wel hips of hamschijf genoemd) en een paar schouderkarbonades. De varkenshiel geeft niet zo veel soepvlees maar de schouderkarbonades natuurlijk wel. In plaats van schouderkarbonades zou je ook procureur en krabbetjes kunnen nemen (zoals in het Volkskrant recept). En natuurlijk rookworst. En dat rookspek zit niet voor niets in de meeste bruine bonensoepen van oma 😉

Lekker veel groenten, ook wat aardappelen, die je pas mee laat koken als de bonen gaar zijn. Dan heb je nog lekkere stevige groenten in de soep. Voor de kleur van de soep wat tomaten of een paar eetlepels tomatenpuree, maar niet teveel, het moet niet naar tomaat smaken.

Deze bruine bonensoep is een goed gevulde maaltijdsoep. Je hebt ruim vier liter soep en dat is voor zes personen twee flinke borden soep. En als je met minder bent vries je de rest in voor een dag dat je geen zin hebt om te koken. Lekker met roggebrood!!

Ouderwetse Hollandse bruine bonensoep

Deze ouderwetse Hollandse bruine bonensoep is goed gevuld met vlees (varkenshiel, schouderkarbonades, rookspek, rookworst) en groenten. Lekker met roggebrood!!
Porties: 4 liter

Ingrediënten

  • 750 gram gedroogde bruine bonen een nacht geweekt
  • 3 liter water
  • 1 groenten of tuinkruiden bouillonblokjes voor de smaak
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl bonenkruid
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 bosje bladselderie
  • 2 grote aardappelen ca 400 gram in dobbelsteentjes (optioneel)
  • 2 uien gesnipperd
  • 1/2 grote knolselderij (of een hele, kleine knolselderij) in kleine blokjes
  • 2 preien (enkel witte en licht groene delen) in ringen
  • 2 flinke winterwortels in stukjes
  • 2 el tomatenpuree voor de kleur (optioneel)
  • 300 gram rookspek aan een stuk of al in blokjes/reepjes
  • 2 rookworsten in plakjes
  • zout en versgemalen peper

Instructies

  • Laat de bruine bonen een nachtje weken in ruim water. Makkelijkste om dat in dezelfde pan te doen waarin je de soep gaat maken. Gebruik eventueel het weekwater voor de soep en vul dat aan tot circa 3 liter.
  • Zet nu de soeppan met de bonen op het fornuis, voeg ook de varkenshiel en schouderkarbonades toe en breng aan de kook. Schuim af.
  • Doe een paar takjes selderie met een stukje keukentouw bij mekaar en doe dat in de soeppan. En de kruidnagels, laurierblad, bonenkruid en het bouillonblokje. Na een tot anderhalf uur zijn de bonen gaar. Laat het water pruttelen en niet hard koken. Geen zout!!
  • Proef na een uur of de bonen zacht en gaar zijn. Laat anders nog even doorkoken. Als de bonen goed zijn schep dan 1/3 van de bonen uit de pan en die zet je opzij. Ook het vlees even uit de soep scheppen. Haal selderie blad en laurierblad uit de pan en gooi weg. Stam de bonen in de soep fijn of pureer nu de soep.
  • Nu voeg je de groenten, tomatenpuree, rookspek en de rookworst aan de pan toe. Voor een extra gevulde soep ook wat aardappelen. De varkenshiel mag nog een half uurtje meekoken. Voeg nu ook zout en peper toe.
  • Haal vijf minuten voor het einde de rookworst, de varkenshiel en rookspek uit de pan. Snijd de rookworst in plakjes, het rookspek in dobbelsteentjes, snijd het bruikbare vlees van de varkenshiel in stukjes, en pluk de schouderkarbonades.
  • Doe het vlees terug in de pan, als ook de bonen die je opzij gezet hebt en voeg nu de rest van het bosje selderie (kleingesneden) toe. Even roeren en door laten warmen. Lekker met roggebrood

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment