Zo hebben de Woks of Life mij op het spoor van de Lao Gan Ma sauzen gebracht en ben ik ze in de toko gaan zoeken en uitproberen. En dan worden die potjes ineens een standaard ingrediënt van je Chinese kookvoorraad 🙂
The Woks of Life zijn lyrisch over deze sauzen
Lao Gan Ma, (老干妈) or “old godmother” is a brand of chili sauce started in China by that very masculine lady pictured on the label (or so they say–it’s kinda like the Aunt Jemima of China). The sauce is very similar to chili black bean sauces we have had in Hunan province in China. Whatever its origin, this stuff is great and Sarah used it in our first ever recipe post, Simple, Spicy Pan fried Noodles. You can also see that someone sneaked a small spoonful of this sauce into the pictures for the Thai Basil Shrimp Fried Rice. The sauce in that post is a variety of the Lao Gan Ma sauce with added peanuts which we could not find online, but is usually stocked in Asian supermarkets.
Daarna volgt nog een heel verhaal over hoe heerlijk, zalig die sauzen wel niet zijn. Maar goed is goed, nietwaar.
Waarvoor kun je de Lao Gan Ma sauzen gebruiken ?
De Lao Gan Ma sauzen kun je inderdaad goed gebruiken, zowel als een ingredient voor gerechten maar ook als iets wat je op tafel zet en waarmee de gasten zich bedienen, net als mosterd en sambal op onze tafel. Hier onder een ontzettend simpel maar vreselijk lekker gerecht waarbij zo’n Lao Gan Ma saus een hoofdrol speelt. Je maakt dit gerecht in nog geen kwartier, het is vegetarisch en ik denk nog gezond ook 🙂