Ontdek de Lao Gan Ma sauzen

by Jan Scherders
Lao Gan Ma saus
Met de super lekkere Lao Gan Ma sauzen kun je van alles doen in de Chinese keuken. Met voorbeeld recepten.
NB Ken je bepaalde ingredienten niet dan kan mijn verhaaltje over de Belangrijkste ingrediënten voor Chinese gerechten je misschien verder helpen.
Als je voor het eerst een toko binnenloopt – bijvoorbeeld Amazing Oriental – en zo eens langs de rekken met Chinese spullen loopt dan is het net of je een muur ziet, maar niet de stenen. Maar door gewoon te gaan koken en de hulp van een aantal goede websites – oa The Woks of Life – ga je dan wat zicht krijgen op wat is wat.

Zo hebben de Woks of Life mij op het spoor van de Lao Gan Ma sauzen gebracht en ben ik ze in de toko gaan zoeken en uitproberen. En dan worden die potjes ineens een standaard ingrediënt  van je Chinese kookvoorraad 🙂

The Woks of Life zijn lyrisch over deze sauzen

Dit is wat je kunt lezen over deze sauzen op de website van The Woks of Life:

Lao Gan Ma, (老干妈) or “old godmother” is a brand of chili sauce started in China by that very masculine lady pictured on the label (or so they say–it’s kinda like the Aunt Jemima of China). The sauce is very similar to chili black bean sauces we have had in Hunan province in China.  Whatever its origin, this stuff is great and Sarah used it in our first ever recipe post, Simple, Spicy Pan fried Noodles.  You can also see that someone sneaked a small spoonful of this sauce into the pictures for the Thai Basil Shrimp Fried Rice. The sauce in that post is a variety of the Lao Gan Ma sauce with added peanuts which we could not find online, but is usually stocked in Asian supermarkets.

Daarna volgt nog een heel verhaal over hoe heerlijk, zalig die sauzen wel niet zijn. Maar goed is goed, nietwaar.

Waarvoor kun je de Lao Gan Ma sauzen gebruiken ?

De Lao Gan Ma sauzen kun je inderdaad goed gebruiken, zowel als een ingredient voor gerechten maar ook als iets wat je op tafel zet en waarmee de gasten zich bedienen, net als mosterd en sambal op onze tafel. Hier onder een ontzettend simpel maar vreselijk lekker gerecht waarbij zo’n Lao Gan Ma saus een hoofdrol speelt. Je maakt dit gerecht in nog geen kwartier, het is vegetarisch en ik denk nog gezond ook 🙂

Noedel gerecht met Lao Gan Ma saus

Keuken: Chinees
Porties: 1 -2
Auteur: Judy (woksoflife.com)

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde noedels dit is normaal gesproken voor 2 personen
  • Wat groene groenten bijvoorbeeld paksoi

Voor de saus

  • 2 tl lichte sojasaus
  • 1 tl donkere sojasaus
  • ½ tl Chinese zwarte azijn
  • 2 el gehakte lente-uitjes
  • 1 tl gehakte gember
  • 1 el gehakte knoflook
  • el lao gan ma saus bijvoorbeeld chili olie
  • ½ teaspoon sesame oil
  • 3 el fijngehakte zha-cai
  • 2 tl sesamzaadjes optioneel
  • 3 el olie
  • cup rauwe pinda's

Garnering

  • Wat gehakte korianderblaadjes

Instructies

  • Maak de saus door alle ingrediënten in een kom samen te voegen en te mengen. Als je rauwe pinda's hebt moet je die eerst even met een paar eetlepels olie een minuut of vijf wokken. Ik heb zelf wat gebrande (ongezouten) pinda's grof gehakt en bij de saus gedaan
  • Breng een pan water aan de kook en voeg de noedels toe. Als die bijna klaar zijn doe je de paksoi erbij en blancheert die een minuutje mee
  • Doe de noedels en paksoi in een kom, doe er een schep saus bij en meng alles. Eventueel wat korianderblaadjes erbij voor garnering en klaar is Kees

Notities

Als er lastige ingredienten bij zitten klik dan op de link voor mijn artikel over Ingredienten voor de Chinese keuken

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment