Noord-Afrikaanse gehaktballetjes in tomatensaus

by Jan Scherders

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes in tomatensaus – Kefta Mkaoura  – kun je met rundergehakt of lamsgehakt maken.  En je eet het met couscous of  brood.

Via een omweg bij Kefta Mkaoura uitgekomen

Ik kwam dit gerecht voor het eerst tegen in de kookrubriek van de New York Times. Daar wisten ze te vertellen dat je  Noord-Afrikaanse gehaktballetjes in tomatensaus veel tegenkomt in eettentjes in Parijs. Dat is niet verwonderlijk gelet op de vele Noord-Afrikaanse inwoners van Parijs.

Ik heb dat recept van de New York Times een paar keer gemaakt en ben toch maar eens wat verder gaan zoeken naar de herkomst van duit gerecht en kwam bij Kefta Mkaoura uit. Dat is een Marokkaans tajine gerecht. En het recept van Taste of Maroc voor Kefta Mkaoura sprak me erg aan.

In mijn recept hieronder maak ik de saus zoals op die Marokkaanse website, maar ik maak de balletjes volgens het recept van de New York Times.

Gehaktballetjes met ras-el-hanout

Allereerst, je kunt deze gehaktballetjes van rundergehakt of van lamsgehakt maken. En je gaat de gehaktballetjes daarbij kruiden met ras-el-hanout  (waaronder warme specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel). Dat is een typisch Noord-Afrikaanse kruidenmix. Verder gaan er wat verse kruiden (koriander, peterselie) in de balletjes. Je bakt de balletjes eerst bruin en gaart ze dan in een enigszins zoete tomatensaus.

In het oorspronkelijke recept stond een hele waslijst aan specerijen en pas toen ik het recept een paar gemaakt had realiseerde ik me dat het eigenlijk hetzelfde was als de specerijen mix van ras-el-hanout 🙂

De saus van Taste of Maroc

In het recept van de New York Times werd de saus met tomatenpuree en bouillon gemaakt. En ik was daar eigenlijk niet zo tevreden over. En nu ik de saus van Taste of Maroc geprobeerd heb weet ik dat ik gelijk had en het beter kan. Ik heb wel wat kaneel aan het recept voor de saus toegevoegd. Nu heb je een echt smakelijke saus waar je de balletjes in laat dobberen.

Wat betreft het afmaken van het gerecht, je kunt op het laatst groene olijven mee warmen. En je kunt net als bij Shakshuka er wat eieren in breken en in de tomatensaus laten stollen. Heb dat nog niet geprobeerd.

Je kunt deze balletjes als een appetizer serveren maar ook als een hoofdgerecht met couscous. Maar je kunt er ook  brood bij eten. Ik heb het een keer met dat Libanese brood gegeten en dat beviel me prima.

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes in tomatensaus - Kefta Mkaoura  - kun je met rundergehakt of lamsgehakt maken.  En je eet het met couscous of  brood. 
Porties: 4

Ingrediënten

1 cup = 250 ml

    Voor de Tomaten Saus

    • 2 el olijfolie
    • 1 ui fijngesneden
    • 4 tenen knoflook fijngesneden
    • 1 groene peper fijngesneden
    • 2 blikken gepelde tomaten (kerstomaatjes zijn erg lekker ) of: 1 kilo tomaten
    • 1,5 tl paprikapoeder
    • 1,5 tl gemalen komijn
    • 1/8 tl cayenne peper
    • 1 laurierblad
    • 1/2 stokje kaneel
    • 2 el gehakte peterselie
    • 2 el gehakte korianderblaadjes
    • zout en peper naar smaak

    Gehaktballetjes maken en bruinen

    • 1 pond rundergehakt of lamsgehakt
    • 1 1/2 cup brokjes wit brood van een dag oud of gebruik die zakjes kant-en-klare broodkruimels (of paneermeel en dan geen melk)
    • 1 cup melk
    • 1 groot ei geklopt
    • 4 tenen knoflook fijngesneden of uitgeperst
    • 2 el ras-el-hanout
    • 1 tl zout
    • 3 el gehakte peterselie
    • 3 el gehakte korianderblaadjes
    • Olie om de balletjes te bakken

    Afmaken van het gerecht (optioneel)

    • 4 eieren
    • groene olijven zonder pit
    • overgebleven peterselie/korianderblaadjes

    Als je er couscous bij eet (je kunt er ook brood bij eten)

    • 1 cup parel couscous
    • 2 el boter
    • 1/2 cup goudkleurige rozijnen geweekt in heet water
    • zout
    • 1/2 tl gemalen kaneel

    Instructies

    De Tomatensaus

    • Verhit de olie in een flinke sauspan. Voeg dan de uien en de groene peper toe en bak ze zacht (niet bruin) in ongeveer 5 minuten. Bak dan de knoflook even mee. Voeg dan de tomaten, kruiden en specerijen toe en breng aan de kook. Laat de saus dan een klein half uur bubblelen terwijl je de gehaktballtjes maakt.. Prak dan de tomaten. En laat nog even verder bubbelen.

    De gehaktballen maken

    • Doe de melk en de broodkruimels in een kom en laat 5 minuten staan. Druk daarna het vocht uit de broodkruimels en zet opzij (de broodkruimels moeten echt behoorlijk droog zijn, anders wordt je gehakt te zompig. Je kunt natuurlijk ook een handje paneermeel gebruiken in plaats van dat brood en dan heb je geen melk nodig.
    • Neem een grote kom en doe daarin de broodkruimels, het gehakt, het ei, twee eetlepels ras-el-hanout, zout, en meng alles met je handen door mekaar. Doe vervolgens de koriander, lente-uitjes en peterselie erbij en kneed nog een minuutje.
    • Vorm er vervolgens kleine balletjes van (ongeveer ter grootte van een walnoot), je hebt er dan ongeveer 25. Verhit een paar eetlepels olie en bak de balletjes op middelhoog vuur bruin. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier.

    Gerecht afmaken

    • Voeg de balletjes aan de tomatensaus toe, doe de deksel op de pan en laat het gerecht nog 15 minuten pruttelen.
    • Optioneel: Als je olijven wilt toevoegen laat die dan op het laatst even mee warmen.
    • Optioneel: Je kunt ook (net als bij Shakshuka) wat eieren in de pan breken. Die zijn goed als het eiwit stevig is en het eigeel hard begint te worden.

    Maak ondertussen de couscous (of eet er brood bij)

    • Kook de couscous volgens de gebruiksaanwijzingen en roer er wat boter en de geweekte rozijnen doorheen. Breng op smaak met zout en kaneel en roer alles goed door

    Serveren

    • Dien de gehaktballen met saus op, geef er couscous bij en garneer met de overgebleven peterselie, korianderblaadjes.

     

    0 comment
    0

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment