Nasi Goreng recepten Koninklijke Marine

by Jan Scherders

De Koninklijke Marine heeft een vuistdik kookboek met recepten voor de Indonesische keuken en deze nasi goreng recepten komen uit dat boek.

Hier volgen een aantal Nasi Goreng recepten van de Koninklijke Marine in Indische stijl. Voor meer tips voor het maken van een lekkere nasi goreng en meer nasi goreng recepten klik op de link (ook voor nasi goreng Kon. Marine in Chinese stijl).

Nasi Goreng 1 (Indische stijl)

Hier wat ze Nasi Goreng 1 noemen 😉 Hoewel zeer simpel is dit een zeer smakelijke nasi. Ook erg handig om wat restjes mee op te maken.

Nasi Goreng 1 (Indische stijl) - Kon. Marine

De Koninklijke Marine heeft een vuistdik kookboek met recepten voor de Indonesische keuken en deze nasi goreng recepten komen uit dat boek.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4
Auteur: Kon. Marine

Ingrediënten

  • 500 gram rijst
  • 200 gram varkensvlees
  • 100 gram gerookt mager spek
  • 100 gram ham
  • 2 eieren
  • 50 gram prei
  • 50 gram uien fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel trassi bakar
  • zoute ketjap, zout en ve-tsin

Instructies

  • Rijst gaar en droog koken, uit laten stomen en afkoelen (of beter nog: gebruik de afgekoelde rijst van de dag tevoren).
  • Ondertussen van de eieren een omelet bakken en deze in dunne reepjes snijden. Ook de prei, varkensvlees, ham en rookspek in dunne reepjes van 1 cm snijden.
  • De uien en knoflook met wat olie aanfruiten met de trassi. Daarna het vlees, ham en spek erbij en dit geheel enkele minuten braden onder voortdurend omroeren.
  • Het gebraden mengsel overdoen in een vergiet zodat het overtollige vet eruit kan druipen. Dit vet vangt men op en wordt weer gebruikt om de rijst aan te braden.
  • Daarna het mengsel van vlees, ham, spek en ui plus het ei toevoegen en enkele minuten laten doorbakken. Op smaak brengen met zout, ketjap en ve-tsin.
  • De nasi goreng overdoen in een schaal en garneren met de fijngesneden prei (of de prei op het laatst even meebakken).

Notities

  • Ik adviseer om er zoute ketjap (ketjap asin) bij te doen. Zo doet Lonny Gerungan het ook en dat is lekker 🙂
  • Suggesties voor bijgerechten: atjar tjampoer, saté, drumstick, kroepoek, pindasaus en een spiegelei.

Nasi Goreng 2 (Indische stijl)

Nasi Goreng 2 (Indische stijl) - Kon. Marine

De Koninklijke Marine heeft een vuistdik kookboek met recepten voor de Indonesische keuken en deze nasi goreng recepten komen uit dat boek.
Gang: Rijstgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Auteur: Koninklijke Marine

Ingrediënten

  • 250 gram stukjes vleesresten
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 2 preien in ringen gesneden
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel ketoembar
  • 250 gram rijst
  • 4 eieren
  • zout

Instructies

  • Fruit in de hete olie de ui, knoflook en prei voor ca. 3 min.
  • Voeg vlees, sambal en ketoembar toe en bak alles onder regelmatig omscheppen voor ca. 5 min. tot alles door en door warm is. Maak de nasi goreng op smaak met zout. Bak dan 4 eieren.
  • Doe de nasi goreng over in een schaal en leg de gebakken eieren erop. Serveer de nasi met kroepoek en atjar.

Nasi Goreng Balikpapan (gebakken rijst uit Balikpapan) 

NASI GORENG BALIKPAPAN (gebakken rijst uit Balikpapan)

Porties: 4
Auteur: Koninklijke Marine

Ingrediënten

  • 500 gram rijst
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • ½ komkommer in schijfjes
  • 1 mespunt kentjoer
  • gebakken uitjes atjar zout, peper, nootmuskaat
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 1 stukje trassi
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 stukje prei fijngesneden
  • 100 gram ontbijtspek
  • 250 gram kip in stukjes
  • wat selderie fijngehakt

Instructies

  • Fruit in wat olie de trassi, knoflook en de ui totdat de ui bruin is.
  • Doe dan de kip (vlees van hamlappen of garnalen of gecombineerd kan ook) erbij. Maak het af met de overige kruiden. Is het vlees bruin, dan het spek toevoegen totdat dit gaar is.
  • Voeg dan beetje bij beetje de rijst toe en blijf goed omroeren totdat de rijstekorrels los zijn. Giet er wat ketjap over en de sambal naar smaak. Het geheel weer goed omscheppen. De prei en selderie als laatste er doorheen mengen.
  • Opdienen in een diepe schaal.
  • Garneer het geheel met een gebakken spiegelei, plakjes komkommer en gebakken uitjes. Geef er kroepoek, zoute vis en zelfgemaakte atjar bij.

Nasi Goreng Singapore (gebakken rijst uit Singapore) 

Nasi Goreng Singapore (gebakken rijst uit Singapore) 

Porties: 4
Auteur: Kon. Marine

Ingrediënten

  • 1 kopje rijst per persoon
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 100 gram gepelde garnalen
  • 1 stukje trassi
  • 1 stukje prei fijngesneden
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 3 geklutste eieren
  • 1 eetlepel ketjap
  • komkommerschijfjes
  • wat selderie fijngehakt

Instructies

  • Fruit in wat olie de trassi, knoflook en de uien totdat deze beginnen te bruinen. Doe er dan de garnalen in, de prei, selderie en wat sambal. Als laatste de droog gekookte rijst en ketjap, meng alles goed door elkaar. Op een klein vuur ca. 10 min. goed door laten bakken en blijven doorroeren.
  • Bak intussen een omelet van de geklutste eieren met wat zout en peper. Rol deze op en snij er reepjes van. Garneer de nasi met de reepjes ei en de schijfjes komkommer. Geef er desnoods atjar, zoute vis (ikan teri) en kroepoek bij. Saté is ook niet te versmaden.

Nasi Goreng Ajam (gebakken rijst met kip)

Nasi Goreng Ajam (gebakken rijst met kip)

Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • 1 kip 1 kg 500 gram rijst
  • 1 liter water 3 grote uien fijngesneden
  • 4 tenen knoflook fijngehakt 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel olie 1 komkommer
  • 4 hardgekookte eieren 50 gram garnalen
  • 4 stengels foelie 1 theelepel witte peper
  • 8 kruidnagels 1 theelepel zout
  • 1 theelepel ketoembar ½ theelepel djinten
  • ¼ blokje trassi

Instructies

  • Kip gaar koken met het water, zout, peper, kruidnagels en foelie. Daarna de rijst gaar koken in de kippenbouillon en even af laten koelen. Wrijf knoflook, trassi, ketoembar, djinten en sambal tot een brij en fruit dit met de uien, dein kleine stukjes gesneden kip in wat olie. Hierna wordt de rijst met het kipmengsel meegebakken. Af en toe doorroeren. Ten slotte wordt er de helft van de garnalen doorheen gemengd. De overige garnalen, de in schijfjes gesneden komkommer en in stukjes gesneden eieren worden als garnering gebruikt.

Nasi Goreng Slamatan (nasi anders dan anders)

Nai Goreng Slamatan (nasi anders dan anders)

Ingrediënten

  • 1 jonge vette kip 7
  • 50 gram droogkokende rijst 
  • 3-4 kruidnagels
  • 4 uien fijngesneden 
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 stukje trassi 
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel djinten 
  • 1 stukje asem
  • 2 eieren 
  • 1 theelepel sambal oelek
  • zout, peper, foelie 

Instructies

  • Kook de kip in ca. 2 liter water gaar met zout, peper, 1 theelepel foelie en de kruidnagels. Haal de kip eruit en pluk deze in kleine stukjes. Laat dit goed uitlekken.
  • Kook de rijst gaar in de verkregen bouillon. Men gebruikt net zoveel bouillon als normaal rijst in water gekookt wordt. Nadat de rijst gaar is, deze laten afkoelen en gereed houden.
  • Wrijf de fijngemaakte uien, knoflook, sambal (naar smaak), trassi, ketoembar, djinten en asem tezamen en fruit dit in wat olie. Klop de eieren en voeg dit aan het mengsel toe.
  • Roer alles goed door elkaar en voeg als laatste de droge rijst toe. Laat op een klein vuur alles goed warm worden en blijf goed hutselen.
  • Dien de nasi op in een diepe schaal en garneer met plakjes komkommer en hardgekookt ei. Geef er wat atjar bij. 

Nasi Goreng – Indo-Europese stijl

Nasi Goreng - Indo-Europese stijl

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4 -5
Auteur: Kon. Marine

Ingrediënten

  • 100 gram varkensvlees
  • 100 gram gerookt spek
  • 50 gram prei in ringen gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel gember
  • 1 stukje trasi bakar
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 50 gram garnalen
  • 100 gram ham
  • 1 theelepel sambal oelek of 1 lombok
  • 500 gram rijst
  • zout
  • ketjap

Instructies

  • Snij het varkensvlees, gerookt spek, ham, prei in reepjes van 1 1/2 cm.
  • Fruit de kruiden in wat olie en voeg daarna het gesneden vlees en spek toe. Als laatste de ham en garnalen. Het geheel enkele minuten bakken onder voortdurend omscheppen. Het gebraden mengsel uit laten lekken in een zeef en het overtollige vocht opvangen.
  • Hierin gaat men de rijst aanbraden en het vleesmengsel dan weer toevoegen. Enkele minuten doorbakken en op smaak brengen met wat zout en ketjap. De nasi op een schaal doen en garneren met de prei.

NASI GORENG DIANA SPECIAAL (gebakken rijst stijl Diana) 

Ingrediënten

  • 500 gram rijst
  • 3 grote uien fijngesneden 
  • 500 gram hamlappen
  • 2 tenen knoflook fijngehakt 
  • 1 stukje trassi
  • 1 theelepel sambal oelek 
  • 500 gram prei fijngesneden
  • 200 gram ontbijtspek 

Instructies

  • Snij de hamlappen en ontbijtspek in dobbelstenen. Niet bij elkaar voegen. Bak het vlees van de hamlappen in de olie gaar en goudbruin. Voeg dan de knoflook, trassi, sambal naar smaak en uien in deze volgorde toe. Door laten sudderen totdat de uien glazig zijn, wel goed blijven omscheppen. Als laatste de prei toevoegen en 2 min. mee laten sudderen.
  • Ondertussen het ontbijtspek uitbakken totdat het krokant is (niet hard). Indien het vlees met uien mengsel teveel vocht bevat, dan in een vergiet uit laten lekken. Het gebakken ontbijtspek altijd laten uitlekken.
  • De droge gekookte rijst laten afkoelen. Vleesmengsel en ontbijtspek met de afgekoelde droge rijst vermengen en goed doorscheppen.
  • Het geheel in een wadjan met een weinig olie goed opwarmen en in een diepe schaal opdienen. Hierbij atjar en kroepoek serveren. Sambal Wouter mag beslist niet ontbreken. 
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment