Nasi Goreng Ajam

by Jan Scherders

Nasi Goreng Ajam is een recept uit het Indonesisch kookboek van de marine. Je kunt het met een hele kip maken maar ook met overgebleven kip.

Tof recept voor overgebleven kip

Ik had dit recept voor nasi goreng ajam eigenlijk al jaren in mijn klapper en had er nog niet zo veel mee gedaan behalve dan er naar kijken. Want het is een nasi goreng die je met een hele kip maakt. Wat je doet is de kip met wat kruiden in het water zetten en dan gaar koken. Dan kook je de rijst in de bouillon die je net gemaakt hebt en dan ga je met de gaargekookte rijst en kip nasi maken.

Misschien dat ik dat zo ook nog eens ga doen. Maar wat voor mij veel aantrekkelijker is om het gerecht met overgebleven kip te maken. Als ik bouillon van een soepkip  trek dan heb ik zowel wit als donker vlees (van de poten). En met name dat donkere vlees is eigenlijk perfect voor deze nasi. En dat heb ik maar eens gedaan, en dat is me uitstekend bevallen.

Het oorspronkelijke recept zegt dat je een kleine kip moet garen en dan het vlees van de botten moet halen en voor de nasi gebruiken. Dat zal dan ongeveer een pond zijn denk ik. Dat is wat ik ook makkelijk overhoud aan donker vlees na bouillon trekken.

Dit recept is dus bedoeld voor circa een pond gaar vlees. Ik heb ook nog een tweede nasi goreng recept van de marine dat handig als je bijvoorbeeld maar een half pond overgebleven vlees hebt. Daar zal ik binnenkort mee komen.

Nasi Goreng Ajam op twee manieren

Ik zal in het recept beide manieren van bereiden (dus met een hele kip en overgebleven kippenvlees) aangeven.

Ik heb het originele recept van de marine van wat kanttekeningen voorzien. Zo zou je ook wat nasi kruiden in plaats van ketoembar en djinten kunnen gebruiken, en sambal trassi in plaats van sambal oelek en de trassi. Ook vind ik het toevoegen van de garnalen optioneel.

In het recept van de marine wordt voorgesteld om er hardgekookte eieren en komkommer bij te doen. Dat lijkt mij een goed plan. Ik zou met zoveel kippenvlees in de nasi er zeker geen saté of zo bij gaan maken. In plaats van hardgekookte eieren heb ik ook eens gemaakt met sambal goreng telor. En dat vond ik supers.

Als je in andere marine recepten geïnteresseerd bent kijk dan eens naar mijn Marine Nasi Goreng. Zoek je naar andere manieren om overgebleven kippenvlees te verwerken klik dan op de link.

Nasi Goreng Ajam

Nasi Goreng Ajam is een recept uit het Indonesisch kookboek van de marine. Je kunt het met een hele kip maken maar ook met overgebleven kip.
Porties: 4

Ingrediënten

Een hele kip garen

 • 1 kleine kip (plus minus 1 kg)
 • paar stukjes foelie
 • 8 kruidnagels
 • 1 liter water

Gebruik maken van overgebleven kippenvlees

 • 1 pond kippenvlees (donker vlees heeft mijn voorkeur) het mag natuurlijk best wat meer of minder zijn

Voor het bakken van de rijst

 • 500 gram rijst wat mij betreft is 400 gram voldoende
 • 1 el olie
 • 3 grote uien, fijngesneden
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 el sambal oelek
 • ¼ blokje trassi
 • 1 tl ketoembar
 • ½ tl djinten
 • 50 gram garnalen optioneel
 • 1 tl witte peper
 • 1 tl zout

Garnering

 • 1 komkommer
 • 4 hardgekookte eieren

Instructies

Als je een hele kip hebt

 • Kip gaar koken met het water, zout, peper, kruidnagels en foelie. Daarna de rijst gaar koken in de kippenbouillon en even af laten koelen.

Bij gebruik van overgebleven kippenvlees

 • Dan heb je al gaar vlees en kook je de rijst gewoon op de normale manier met water. En dan doe je een mespunt gemalen foelie bij de kruiderij voor de nasi goreng.

Rijst bakken

 • Wrijf knoflook, trassi, ketoembar, djinten en sambal tot een brij en fruit dit met de uien, de in kleine stukjes gesneden kip in wat olie. Hierna wordt de rijst met het kipmengsel meegebakken. Af en toe doorroeren. Op smaak brengen met peper en zout.
 • Ten slotte wordt er de helft van de garnalen doorheen gemengd. De overige garnalen, de in schijfjes gesneden komkommer en in stukjes gesneden eieren worden als garnering gebruikt.

Notities

 • Ik vind eerlijk gezegd de garnalen optioneel, voor mij hoeft dat niet zo nodig. 
 • Als je geen trassi bakar hebt dan zou je ook sambal trassi in plaats van sambal oelek kunnen nemen
 • In plaats van ketoembar en komijn (en eventueel wat gemalen foelie) kun je ook twee theelepels nasi kruiden toevoegen

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment